Facebook Messenger și Instagram vor lăsa necriptate schimburile de mesaje, cel puțin până în 2023

22.11.2021
Facebook Messenger și Instagram vor lăsa necriptate schimburile de mesaje, cel puțin până în 2023

Deși, din punct de vedere tehnic, atât Facebook Messenger dar și Instagram ar putea suporta criptarea în sistem end-to-end a comunicațiilor, Meta a decis să păstreze tehnologia dezactivată în mod implicit, această politică urmând să fie păstrată până cel puțin în anul 2023.

Astfel, WhatsApp va rămâne pentru încă cel puțin un an singura aplicație de mesagerie din portofoliul Meta care suportă și folosește în mod automat criptarea în sistem end-to-end a schimburilor de mesaje.

Potrivit declarațiilor lui Antigone Davis, șeful securității în cadrul companiei Meta, amânarea cu încă un an privind folosirea tehnologiilor de criptare a fost luată din preocupare față de siguranța utilizatorilor. Astfel, deoarece folosirea criptării end-to-end presupune că numai expeditorul și destinatarul mesajului poate „vedea” conversația, Meta dorește să asigure că introducerea acestei tehnologii de securitate nu interferează cu abilitatea de a împiedica folosirea platformei de mesagerie pentru facilitarea activităților criminale.

Concret, Meta ar dori să ”folosească o combinație schimburi criptate și necriptate de date între aplicațiile de mesagerie”, care să ofere siguranță utilizatorilor, simultan permițând ”asistarea eforturilor pentru siguranța publică”.

Anterior, Facebook (Meta) declara că tehnologiile de criptare end-to-end vor fi disponibile pentru utilizatorii Messenger și Instagram ”cândva în anul 2022, cel mai devreme”. Între timp Meta a revenit cu un nou termen la fel de ambiguu, lăsând-uși un răgaz până în anul 2023 pentru implementarea acestei facilități „în mod corect”. Coincidență sau nu, tot din 2023 în Marea Britanie va intra în vigoare și pachetul de legi Online Safety bill, care va obliga companiile de tehnologie să protejeze mai bine copii în fața pericolelor venite din Internet, respectiv să adreseze cu promptitudine conținutul abuziv la adresa acestora. Folosind aceste cerințe drept argument, Meta ar putea amâna practic la nesfârșit introducerea tehnologiilor de criptare, sau justifica aplicarea unei versiuni „diluate” care să permită interceptarea schimburilor de mesaje, în anumite situații.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult