Samsung Galaxy S21 FE review: telefonul potrivit, la prețul greșit

11.01.2022
Samsung Galaxy S21 FE review: telefonul potrivit, la prețul greșit

Promisiunea Samsung cu seria FE (Fan Edition) a fost de a oferi fanilor telefoane cu specificații înalte la prețuri mai accesibile, iar singurul telefon lansat în această gamă, Galaxy S20 FE, s-a dovedit a fi un adevărat succes. Acesta a fost cel mai ușor de recomandat telefon cu Android din 2020 și a ridicat așteptările pentru ceea ce putea fi un Galaxy S21 FE în 2021. Din păcate, lansarea acestui model a fost împinsă până la începutul lui 2022, iar situația actuală a pieței aduce acest telefon la un preț mai mare decât era așteptat inițial. Astfel, S21 FE nu reușește să fie un telefon la fel de ușor de recomandat, asemeni predecesorului său.

Galaxy S21 FE are un design inspirat de S21 „standard” și Galaxy A

Galaxy S21 FE trebuia să fie lansat încă din vară, conform zvonurilor din piață. Totuși, criza de semiconductori a dus la împingerea lansării pentru mai târziu. În toată această perioadă de așteptare am tot aflat detalii despre telefon, iar acesta s-a dovedit a fi exact ceea ce ne știam deja. Design-ul arată așa cum l-am tot văzut în ultimele luni în leak-uri, cu un capac din plastic care acoperă atât spatele, cât și camera, dintr-o singură bucată. Acesta este realizat dintr-un plastic similar cu ceea ce am văzut pe modelele A52 și A72 în 2021, cu o textură mată, aproape „catifelată” la atingere.

Samsung Galaxy S21 FE front

Ecranul este complet plat, doar marginile sticlei fiind ușor curbate la margini, în timp ce de jur împrejurul telefonului avem aluminiu mat. Am avut spre testare culoarea verde, care este mai mult un kaki în realitate. Este o culoare plăcută, dar nu atât de „veselă” pe cât m-aș fi așteptat, iar marginile metalice par aproape argintii.

Fiind un smartphone din gama S21, nu mă așteptam să găsesc accesorii în pachet, iar Samsung nu a dezamăgit. Livrează telefonul doar cu un cablu de încărcare USB-C. Fără încărcător, fără husă și chiar fără o folie de protecție pentru ecran. Modelele S21 anterioare vin cu o folie din plastic din fabrică.

Samsung Galaxy S21 FE back center

Pus în comparație cu un S21 sau S21+, este evident că S21 FE face parte dintr-o gamă diferită de produse. Acesta nu are nici variantele de culoare în două tonuri, nici construcția premium cu sticlă pe spate de la S21+, iar marginile mate sunt mai puțin atrăgătoare față de cele lucioase ale modelelor anterioare. Totuși, acestea ar putea fi justificate drept mici compromisuri pentru reducerea costurilor de producție și lansarea telefonului la un preț mai accesibil.

Ecranul este un mic downgrade, dar este în continuare unul foarte bun

În mare parte, ecranul lui Galaxy S21 FE este foarte bun. Are o diagonală de dimensiuni medii pentru 2022 la 6,4”. Acesta se poziționează undeva între cei 6,2” de pe S21 original și cei 6,7” ai modelului S21+. Iar în timp ce calitatea ecranului este una de top, fiind vorba despre un panel AMOLED Full HD+ la 120 Hz cu decupaj mic pentru camera frontală, panelul nu este din aceeași categorie cu restul seriei S21.

Samsung Galaxy S21 FE screen top

Acesta nu este de tip LTPO, deci rulează fie la 120, fie la 60 Hz, fără posibilitatea de a varia pentru a economisi energie. Acesta poate fi un dezavantaj minor pentru unii utilizatori, însă folosirea ecranului la 120 Hz permanent ar putea duce la scăderea autonomiei dispozitivului. Personal, am nu am observat un consum excesiv de energie, însă nici nu am avut curiozitatea să folosesc telefonul la 60 Hz pentru a face o comparație. Experiența de utilizare este foarte fluidă la 120 Hz, iar, în mare, autonomia ar trebui să fie satisfăcătoare.

Galaxy S21 FE este cel mai performant model al seriei din Europa

Uimitor, Samsung a decis să livreze Galaxy S21 FE în Europa cu chipset Snapdragon 888, nu cu modelul Exynos 2100, la fel ca în cazul modelelor S21 anterioare. Din acest motiv, Galaxy S21 FE ar putea fi cel mai performant model lansat de Samsung în Europa în ultimul an. Totuși, este important de menționat că acest model pornește de la configurații cu 6 GB memorie RAM, pe când restul gamei S21 este livrat cu minimum 8 GB. Având în vedere că inclusiv majoritatea modelelor mid-range au acum 8 GB, scăderea memoriei RAM pare un capitol unde economiile parcă nu sunt justificate. Mai ales că S21 FE pornește de la un preț destul de ridicat, chiar mai mare decât al lui S21 „standard”, model care are totuși câteva avantaje care nu se regăsesc pe FE.

Samsung Galaxy S21 FE front side

În testele de performanță, Galaxy S21 FE a înregistrat scoruri mai mari față de modelele S21 cu Exynos, însă în utilizare telefoanele au fost comparabile. Probabil că nu vei simți în utilizare nicio diferență notabilă. De altfel, și acest model este destul de slab la capitolul răcire, performanța scăzând cu 50% în „stress test-ul” 3DMark după câteva minute. Astfel, nu există un avantaj foarte mare în utilizarea Snapdragon 888.

Benchmark

  • AnTuTu – 741.169
  • GeekBench – Single-Core: 1.088 / Multi-Core: 3.179
  • 3DMark Wild Life Unlimited – 5.839
  • PCMark – 14.148

Autonomia este decentă, de peste o zi

Galaxy S21 FE pare să fie un telefon destul de ok din punct de vedere al autonomiei. Acumulatorul de 4.500 mAh poate oferi măcar o zi de utilizare obișnuită, cu ecranul aprins timp de 3-4 ore, iar probabil că majoritatea vor ajunge la o zi și jumătate de utilizare. Încărcarea se face la 25 W prin cablu, cu un adaptor compatibil, în timp ce există și încărcare wireless la 15W.

Samsung Galaxy S21 FE bottom

Încărcarea wireless ar fi cam singurul avantaj real al acestui model față de alte dispozitive din gama mid-high. Alți producători oferă însă încărcare mult mai rapidă pe cablu, cât și accesoriile necesare în pachet.

Galaxy S21 FE este primul telefon Samsung livrat cu Android 12

Galaxy S21 FE este primul smartphone livrat de Samsung cu One UI 4.0 din fabrică, bazat pe Android 12. Diferențele nu sunt majore față de One UI 3.0, fiind integrate câteva capabilități de confidențialitate, precum notificările de senzori, precum dacă sunt folosite camera și microfonul de diverse aplicații.

Samsung Galaxy S21 FE front center

Ce mi s-a părut ciudat însă este faptul că în 2022, după ce cam toată industria s-a mutat pe navigație cu gesturi, Samsung pune implicit cele trei butoane de navigație pe ecran, cu opțiunea de a activa bara de navigație din setări, mai târziu. Un ecran în care să alegi tipul de navigație la prima configurare ar fi fost apreciat.

Ceea ce oferă însă Samsung pe Galaxy S21 FE și mulți alți producători nu promit în gama aceasta de preț este suport software de lungă durată. Fiind lansat cu Android 12, Galaxy S21 FE va primi update de sistem până la Android 15 garantat, în timp ce actualizările de securitate vor veni timp de 4 ani, până în 2026.

Senzorul de amprentă ar putea fi considerat un upgrade

Samsung este singura companie de pe piață care a adoptat senzorii de amprentă cu tehnologie ultrasonică de la Qualcomm, iar aceștia au fost și sursa unor frustrări în utilizare. Primele generații erau semnificativ mai lente decât senzorii optici folosiți de concurență, însă, în timp, Samsung a mai recuperat teren, iar detecția amprentei este mult mai precisă pe modelele recente. Galaxy S21 FE folosește însă un senzor optic, care nu pare să dea greș prea des. De fapt, întotdeauna l-am deblocat din prima pe parcursul testelor, ceea ce nu pot spune despre alte telefoane Samsung din ultimii 3 ani. Totuși, senzorul este în continuare puțin mai lent decât al concurenței, ceea ce sugerează că latența apare la nivel software, probabil datorită sistemului de securitate Knox, integrat în One UI.

La capitolul audio, avem de a face cu sunet stereo, prin amplificarea difuzorului pentru apeluri. Sunetul redat este puternic, dar, în lipsa unor incinte mari, cam lipsit de bas și, la volum înalt, mediile și înaltele se cam suprapun. Sunetul redat pe modelele Samsung superioare, sau pe iPhone-urile recente este mai plăcut, în comparație. Și că tot vorbim despre capabilități mai speciale, nici S21 FE nu include un slot pentru carduri microSD. Stocarea internă pe care o alegeți atunci când alegeți telefonul nu poate fi extinsă.

Camera foto este avantajul major al Galaxy S21 FE în gama sa de preț

La fel ca și în cazul celorlalte compromisuri făcute de Samsung pe S21 FE, și camera a avut puțin de suferit, însă nu destul de mult cât să afecteze prea mult performanța telefonului. Avem aceleași camere principale și ultra-wide precum pe S21, cu rezoluție de 12 megapixeli, însă camera cu zoom a scăzut de la 64 la 8 megapixeli. În consecință, în lipsa unui senzor de rezoluție înaltă, și filmarea 8K dispare.

Samsung Galaxy S21 FE camera

Ce nu dispare însă este calitatea înaltă a fotografiilor. Se pare că Samsung a lucrat mult la partea de procesare a cadrelor în ultimii câțiva ani. Chiar dacă la nivel hardware, camerele foto de 12 megapixeli de pe telefoanele Galaxy nu s-au schimbat foarte mult, acestea reușesc încă să ofere unele dintre cele mai bune fotografii de pe piață în gama lor de preț.

Pe timp de zi cadrele sunt bine balansate, luminoase și oferă culori vii. Camerele wide și ultra-wide, în special, sunt foarte bune. Camera cu zoom se vede că face parte însă din altă categorie. Aceasta focalizează mult mai greu decât celelalte, iar uneori chiar și atunci când este „în focus”, cadrul pare puțin „blurat”. Pare să fie o combinație de rezoluție scăzută și o calitate mai slabă a camerei în sine.

Ce nu a rezolvat însă Samsung nici acum este timpul de expunere în modul nocturn. În continuare, fotografiile nocturne pe Galaxy S21 FE durează mult pentru a fi captate. Nu doar că ai de obicei un minimum de 3-4 secunde pentru captură, când alte telefoane pot face asta în 1-2 secunde, dar există și un timp de procesare după captură de 2-3 secunde, în care nu mai poți declanșa captura pentru o nouă fotografie. În modul nocturn însă, camera cu zoom nu funcționează aproape niciodată, ci doar când apare o lumină puternică în cadru. Fotografiile 3X sunt realizate cu zoom digital pe camera principală.

Foto zi

Măcar rezultatele sunt bune, în mare parte, însă este foarte evident faptul că Samsung nu a sincronizat prea bine culorile între camera ultra-wide și cea principală în modul nocturn. Camera ultra-wide oferă rezultate ceva mai întunecate și cu mai mult zgomot, dar de multe ori acestea sunt „utilizabile”. Și pe timp de zi se mai observă aceste diferențe, însă sunt mult mai mici. Se pare că cele trei camere calculează balansul de alb diferit, oferind diverse tente de culoare în aceleași situații de fotografiere.

Modul portret este de asemenea bine realizat, atât pe camera frontală, cât și pe cele din spate. Pot fi realizate fotografii de acest gen doar pe wide și zoom, iar rezultatele sunt foarte bune, subiectul fiind bine decupat, cu minimum de erori. Aș spune că modul portret oferit de Samsung în acest moment este peste media din piață.

Foto noapte

În cele din urmă, lipsa filmării 8K nu prea se simte, întrucât rezoluția înaltă vine de obicei și cu mult spațiu ocupat, în timp ce avantajele de detalii față de 4K pe un senzor atât de mic sunt minime. Iar dacă luăm în calcul faptul că televizoarele 8K sunt oricum extrem de scumpe și rare în piață, sunt slabe șanse ca un utilizator de S21 FE, un telefon high-end de buget, să aibă pe ce reda materiale la această rezoluție. Să nu mai vorbim de puterea de procesare necesară pentru editarea materialelor de acest gen, chiar dacă filmezi 8K pentru a face crop mai târziu.

Din aceste motive, ale companii precum Apple sau Huawei nici măcar nu au integrat filmare 8K pe dispozitivele lor încă. Probabil că așteaptă fie intrarea în mainstream a tehnologiei, fie creșterea performanței pentru editarea acestui tip de material video.

Concluzii

Se vede unde a încercat Samsung să „taie” pentru a atinge un preț mai scăzut cu Galaxy S21 FE. Construcția este puțin diferită, configurația puțin limitată, iar camera este un alt aspect de unde s-a mai scăzut puțin. Din păcate, toate aceste compromisuri nu au dus la un telefon mai ieftin. Cu un preț de pornire de 750 euro, Galaxy S21 FE este doar cu 50 de euro mai ieftin decât era Galaxy S21 la lansare acum un an. Între timp, acel model s-a ieftinit substanțial, ajungând pe rafturile magazinelor la un preț mai mic decât noul S21 FE.

Samsung Galaxy S21 FE back side

În aceste condiții, nu este clar de ce Samsung a mai lansat S21 FE. Este posibil ca modelele S21 și S21+ să dispară de pe piață odată cu lansarea S22 și S21 FE să rămână singurul model din această „familie” în această zonă de preț. Poate că această mișcare va veni și cu o reducere de preț pentru FE, întrucât în acest moment sunt mult mai ușor de recomandat variantele S21 sau S21+.

La momentul redactării acestui articol, un Galaxy S21 „standard” poate fi cumpărat din magazin la prețul de 3.200 lei, și S21+ pornește de la 3.750 lei, în timp ce Galaxy S21 FE, în varianta cu 6 GB RAM pornește de la 3.700 lei. Sigur, la comanda unui model FE primești și o pereche de Galaxy Buds2, dar oferta aceasta nu va fi disponibilă permanent. De asemenea, ambele modelel S21 din 2021 oferă 8 GB RAM, pe când modelul FE de 8 GB pornește de la 3.999 lei în pachetul cu Galaxy Buds2.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult