Facebook ar putea abandona sistemul său de plăți bazat pe criptomonede

30.01.2022
Facebook ar putea abandona sistemul său de plăți bazat pe criptomonede

Confruntat cu opoziție puternică din partea guvernelor lumii, Meta / Facebook pare că va renunța la planurile pentru impunerea propriului sistem de plăți bazat pe criptomonede.

Cunoscută anterior sub denumirea Libra, moneda Diem susținută de compania lui Mark Zuckerberg pare că va dispărea fără a vedea vreodată implementarea la scară largă, surse citate de publicația Bloomberg indicând că Meta a inițiat deja procedurile premergătoare dizolvării Diem Association, entitatea formată pentru susținerea acestei inițiative. Concret, este vorba de ”vânzarea activelor deținute de asociație, ca o modalitate de despăgubire a investitorilor”.

Nu este clar ce active deține Asociația Diem, dar raportul arată că grupul discută cu bancheri despre vânzarea drepturilor de proprietate intelectoală și găsirea „unei noi case pentru inginerii care au dezvoltat tehnologia”.

Spre deosebire de Bitcoin, Libra este o monedă digitală generată şi administrată în mod direct de o companie privată – Facebook, ceea ce o face mult mai uşor de atacat pe cale legală de orice grup cu interese contrare, începând cu actori din sistemul bancar care doresc să evite cu orice preţ înrădăcinarea unor sisteme de tranzacţionare alternative şi până la oficiali guvernamentali, motivaţi să păstreze un control cât mai strict asupra fluxurilor de bani pentru prevenirea evaziunii.

Planurile Facebook pentru lansarea unei croptomonede de tip stable coin au stagnat de ani de zile pe fondul respingerii solicitărilor de reglementare și întârzierea aprobărilor necesare, guvernele lumii respingând în mod sistematic orice inițiative pe tema rețelelor de plată care ocolesc infrastructura bancară tradițională. Astfel, deși a avut deja parte de o lansare oficială în anul 2019, sub numele Libra, proiectul Facebook a pierdut în scurt timp susținerea mai multor parteneri de rang înalt.

Ultima încercare de resuscitare a proiectului a venit toamna trecută, când Facebook a anunțat că începe testarea la scară redusă a Novi, portofelul său digital anunțat inițial sub numele Calibra.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult