O țară din Europa permite șoferilor să se uite la filme la bordul mașinilor autonome, dar nu să folosească telefonul

25.04.2022
O țară din Europa permite șoferilor să se uite la filme la bordul mașinilor autonome, dar nu să folosească telefonul

Chiar dacă încă nu există mașini autonome care se vând oficial în Marea Britanie, Departamentul Transportului din această țară a decis să modifice legislația pentru a permite urmărirea de conținut video la bordul acestora. Conform noii legislații, șoferii vor putea urmări conținut care „nu are legătură cu condusul” la bordul mașinilor care se conduc singure, însă nu fără alte condiții care necesită a fi îndeplinite înainte. Legea ar putea intra în vigoare la vară.

Noua lege din Marea Britanie permite vizionarea de filme în timpul mersului în mașini autonome

Noua legislație din Marea Britanie spune că vei putea să urmărești conținut video într-o mașină autonomă echipată cu un „aparatul instalat în mașină care primește conținut de televizune”. Acest lucru înseamnă că vei putea urmări clipuri video, seriale sau filme la bordul mașinii în timpul mersului doar dacă ecranul este integrat în sistemul mașinii din fabrică. Asta pentru că totodată, trebuie să fi pregătit în orice moment să preiei controlul mașinii în cazul unei urgențe.

Dacă te uiți la materiale video pe alte dispozitive, precum un smartphone, nu vei putea vedea avertismentele sistemului de condus autonom care poate cere asistență pentru a prelua rapid controlul mașinii. Astfel, utilizarea telefonului mobil pentru orice tip de activitate în timpul mersului va fi interzisă chiar și în mașini autonome.

Totuși, în acest moment nu există mașini care pot fi conduse autonom în Marea Britanie. Această lege este adoptată preventiv, întrucât autoritățile britanice se așteaptă ca astfel de mașini să ajungă în țară înainte de finalul anului 2022. Un proiect de lege mai cuprinzător, care va fi adaptat mai bine la existența mașinilor autonome este programat pentru anul 2025.

Mașinile Tesla cu Autopilot, sau alte mașini cu funcții de asistență la condus nu fi acoperite de noua lege. Sistemul Full Self-Driving de pe Tesla ar putea să se încadreze, însă o versiune finală a acestuia nu a fost încă lansată. Tesla testează momentan în versiune beta pe aproximativ 100.000 de mașini din SUA capabilitățile de condus autonom, iar primele impresii sunt încurajatoare, însă nu 100% pozitive. Software-ul Tesla încă întâmpină probleme destul de des pe drumuri publice, fiind necesară preluarea controlului în majoritatea situațiilor complicate.

sursa: BBC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult