Microsoft va permite permite dezvoltatorilor să creeze widget-uri pentru Windows 11

25.05.2022
Microsoft va permite permite dezvoltatorilor să creeze widget-uri pentru Windows 11

Microsoft cochetează cu ideea de widget-uri pe desktop de multă vreme. Acestea au debutat inițial pe Windows Vista și au continuat pe Windows 7, dar au dispărut complet pe versiunile 8, 8.1 și 10, fiind înlocuite cu pictogramele animate „Live Tiles”. Windows 11 a renunțat la interfața „Metro UI” care includea pictogramele active, iar un nou sertar de widget-uri a fost implementat. Compania a anunțat că, în curând, dezvoltatorii vor putea lansa widget-uri noi pentru sistemul de operare.

Până acum, doar Microsoft putea dezvolta noi widget-uri pe Windows 11

Singurele widget-uri disponibile în prezent pe Windows 11 au fost dezvoltate de Microsoft și integrate direct în sistemul de operare. Compania a anunțat însă că dorește să deschidă dezvoltarea widget-urilor și către dezvoltatorii independenți, care vor putea atașa astfel paneluri în sertarul oficial din Windows 11.

Se pare că Microsoft plănuiește să permită atașarea de widget-uri de aplicații de Windows, așa cum vedem și în diverse aplicații de mobil pe iOS și Android, însă aceste aplicații nu vor fi limitate la un singur tip. Fie că dezvoltatorii vor alege să lanseze aplicațiile în format clasic, „win32” cu executabil obișnuit, fie că vor alege să creeze aplicații pentru Microsoft Store în format PWA, acestea vor putea integra și widget-uri.

„Suntem energizați de feedback-ul clienților de până acum referitor la widget-uri, întrucât aceștia se bucură de accesul rapid la conținutul cel mai important pentru ei într-o manieră rapidă, care să nu le întrerupă activitățile obișnuite. Începând de anul acesta, [dezvoltatorii] vor putea să înceapă să dezvolte widget-uri ca experiențe complementare pentru aplicațiile Win32 și PWA pe Windows 11, cu ajutorul platformei Adaptive Cards.”, a declarat Panos Panay, șeful diviziei de dispozitive și Windows în cadrul Microsoft.

Este posibil ca odată cu deschiderea platformei Adaptive Cards pentru widget-uri, acestea să poată fi plasate pe ecran și direct pe desktop, sau în meniul Start, și nu doar în sertarul dedicat, așa cum au funcționat până în prezent.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult