O mașină Tesla condusă în mod Self-Driving a frânat brusc la intrarea într-un tunel (VIDEO)

11.01.2023

Presat de acțiuni judecătorești acuzând publicitate înșelătoare, Elon Musk a deschis accesul la funcția Self-Driving pentru proprietarii de mașini Tesla dornici să o testeze. Însă nu toți utilizatorii sunt la curent cu detaliile anunțului de lansare, informând că acesta nu este un înlocuitor pentru șoferul care trebuie să rămână vigilent și pregătit să preia în orice moment conducerea autovehiculului.

Fără să absolve de vină șoferul imprudent, o mașină Tesla Model S condusă în modul Full Self-Driving recent anunțat de compania lui Elom Musk a frânat brusc chiar la intrarea într-un pasaj subteran, rezultat al unei erori declanșate în software-ul autoturismului. Problema semnalată și de alți posesori Tesla se manifestă printr-o reacție de „panică” a computerului lăsat în locul șoferului, manifestată prin frânarea de urgență indiferent de viteza sau condițiile de drum.

În cazul de față, bug-ul s-a manifestat în cel mai prost moment cu putință, chiar la pătrunderea într-un pasaj subteran, în timp ce autoturismul se afla în fruntea unei coloane de vehicule ce se deplasau la viteză mare. Combinat cu efectul de orbire produs la pătrunderea în tunelul iluminat artificial, ceilalți șoferi nu au sesizat în timp util autoturismul oprit în mijlocul drumului, rezultând un carambol cu mai multe victime, printre care și un copil de doi ani.

Întrebat de poliție, șoferul a recunoscut că folosea noua funcția Self-Driving recent lansată de Tesla. Aparent accidentul nu a fost cauzat de neatenția la volan, autoturismul Tesla Model S frânând violent fără ca șoferul să poată interveni pentru anularea acestei comenzi. Aparent, computerul mașinii tocmai inițiase semnal-stânga, sugerând intenția de a schimba banda de circulație.

Anunțată pe 24 noiembrie, cu doar câteva ore înainte de producerea incidentului, opțiunea Full Self-Driving a fost accesată până la finalul anului trecut pe mai mult de 285.000 autoturisme Tesla. Anterior, au fost documentate peste de accidente de circulație implicând mașini Tesla conduse în modul autonom, dintre care 35 sunt asociate direct cu activarea opțiunii Full Self-Driving.

Termenul „Full Self-Driving” a fost criticat de alți producători auto și grupuri industriale ca fiind înșelător și chiar periculos. Anul trecut, compania rivală specializată în tehnologii de conducere autonomă Waymo, deținută de Google, a anunțat că nu va mai folosi acest termen.

„Din păcate, vedem că unii producători de automobile folosesc termenul „conducere autonomă” într-un mod inexact, dând consumatorilor și publicului larg o impresie falsă asupra capacităților tehnologiei de asistență a șoferului (nu complet autonomă)”, a scris Waymo într-o postare pe blog . . „Acea impresie falsă poate determina pe cineva să-și asume, fără să știe, riscuri (cum ar fi să-și ia mâinile de pe volan) ceea ce ar putea pune în pericol nu numai propria lor siguranță, ci și pe cea a oamenilor din jur.”

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult