Tehnologia de recunoaștere facială, folosită pentru a identifica femeile din Iran care nu poartă vălul islamic

15.01.2023
Tehnologia de recunoaștere facială, folosită pentru a identifica femeile din Iran care nu poartă vălul islamic

Autoritățile iraniene confirmă în premieră folosirea tehnologiilor de recunoaștere facială pentru a identifica în mod automat femeile care nu poartă vălul islamic în spații publice.

Noua practică a ieșit la iveală după ce o tânără vânzătoare angajată la un centru comercial din capitala iraniană, numit Sarzamineh Shadi (Tărâmul Fericirii), a fost ridicată de la locul de muncă iar parcul de distrații pentru care vindea bilete închis de autorități. Deși incidentul a avut loc la scurt timp după ce pozele acesteia cu fața descoperită au circula pe rețelele de socializare, există indicii cum că investigația demarată de procurorii iranieni nu va rămâne fără urmări. Astfel, autoritățile intenționează să apeleze la tehnologii moderne pentru a forța aplicarea legii Hijab, instalând camere de supraveghere cu recunoaștere facială în spațiile dens circulate.

Potrivit legii Hijab aplicate de regimul musulman de la Teheran, femeile iraniene trebuie să respecte o conduită strictă privind ținuta folosită în spații publice. Concret, orice femeie care se afișează cu fața descoperită în afara propriei locuințe poate fi pedepsită pentru încălcarea legii.

Oricât de absurd ar părea, pentru aplicarea acestei legi există și o ramură dedicată a forțelor de ordine, denumită Poliția Moralității. Pe lângă numeroase acte de violență la adresa femeilor, reprezentanții acestei miliții au fost acuzați inclusiv de torturarea și uciderea unei tinere în vârstă de 22 ani, pe nume Jina Mahsa Amini, adusă în arest pentru nu ar fi purtat vălul musulman suficient de strâns pe față. Moartea ei a stârnit proteste istorice împotriva regulilor vestimentare impuse femeilor, soldate cu aproximativ 19.000 de arestări și peste 500 de morți.

În ultimii ani, tehnologiile de recunoaștere facială au devenit un instrument tot mai uzitat de regimurile autoritare din întreaga lume, ca o modalitate de a suprima disidența. Chiar dacă eforturile în această direcție sunt încetinite de lipsa suportului tehnic necesar, autoritățile iraniene se folosesc deja de echipamente instalate cu scop declarat de monitorizare a traficului auto, pentru identificarea femeilor surprinse în autoturisme sau pe stradă cu fața descoperită. Măsurile luate pornesc de la avertismente prin SMS, solicitând purtarea unui hijab atunci când se află în interiorul unui vehicul, până la emiterea de amenzi pentru persoanele găsite vinovate de încălcarea repetată a acestei reguli.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult