NASA și Boeing lucrează la avioane care vor polua cu 30% mai puțin

20.01.2023
NASA și Boeing lucrează la avioane care vor polua cu 30% mai puțin

NASA si Boeing au anuntat astazi ca vor colabora pentru a construi un avion demonstrativ care va fi utilizat pentru a testa tehnologiile de reducere a emisiilor în aviație. Proiectul, denumit „Sustainable Flight Demonstrator”, va fi finantat de NASA cu 425 milioane de dolari, in timp ce Boeing va contribui cu restul de 725 milioane de dolari. Avionul demonstrativ va fi utilizat pentru a testa design-ul aripilor cu o lungime mai mare si mai subtire, stabilizate de stalpi diagonali. Aceasta tehnologie ar permite reducerea consumului de combustibil si, implicit, a emisiilor.

Noile avioane dezvoltate de NASA și Boeing vor folosi un design nou, cu aripi stabilizate de stâlpi diagonali

Prin intermediul acestui proiect, va fi dezvoltat si testat un avion demonstrativ cu noile aripi cu stalpi diagonali. NASA spera ca tehnologia folosita pe acest avion, combinata cu alte progrese in sisteme de propulsie, materiale si arhitectura, sa duca la o reducere a consumului de combustibil si emisiilor cu pana la 30% in comparatie cu cele mai eficiente avioane din prezent.

„NASA lucreaza la un obiectiv ambitios de a dezvolta tehnologii inovatoare pentru a reduce consumul de energie si emisiile din aviatie in deceniile urmatoare, cu scopul de a ajunge la emisii neutre de carbon in 2050”, a declarat Bob Pearce, administrator asociat al NASA pentru Directia de Cercetare Aeronautica.

„Suntem onorati sa continuam parteneriatul cu NASA si sa demonstram o tehnologie care imbunatateste eficienta aerodinamica si reduce semnificativ consumul de combustibil si emisiile”, a declarat Todd Citron, CTO al Boeing.

Testele Sustainable Flight Demonstrator vor fi finalizate inainte de 2030, astfel incat tehnologiile si design-ul sa poata fi luate in considerare de industria aeronautica pentru a fi implementate in modelele de avioane noi cu un singur culoar, pentru început. Aceste avioane ar putea începe operațiunile încă din anii 2030. Avioanele cu un singur culoar sunt cele mai populare în transportul aviatic din lume și sunt responsabil pentru 50% din emisiile de carbon din domeniul aviației.

sursa: NASA

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult