Lenovo ThinkPad T14s review: un ultrabook pentru profesioniști

29.01.2023
Lenovo ThinkPad T14s review: un ultrabook pentru profesioniști

Seria de laptop-uri ThinkPad de la Lenovo este legendară în rândul celor care au nevoie de laptop-uri performante, compacte și rezistente în timp. Modelul ThinkPad T14s, pe care am avut plăcerea să îl testăm recent, îmbină toate avantajele pe care le cunoaștem din trecut, într-un pachet foarte bine construit și performant pentru cei care lucrează în domeniul „corporate”, unde este necesar un computer care să permită un ritm de lucru dinamic, atât acasă, în tranzit sau la birou.

ThinkPad T14s păstrează design-ul „serios” care a consacrat acest brand

Atunci când zici „ThinkPad”, te gândești automat la un anume tip de design, cu linii simple, culori neutre și care nu încearcă să iasă în evidență. Totodată, acest design este unic în piață și ușor de recunoscut chiar și la o privire rapidă. Asta pentru că de câteva decenii deja, ThinkPad este modelul pentru laptop-urile de muncă, iar nimeni nu reușește să impună un design la fel de ușor de recunoscut precum Lenovo.

Lenovo ThinkPad T14s back side

Modelul ThinkPad T14s vine cu același logo subtil pe capacul ecranului, cu un LED roșu subtil pentru a pune „punctul pe i” și un badge metalic cu logo-ul lenovo pe laterala opusă. Culoarea este închisă, însă nu vorbim de un negru intens, așa cum cunoaștem de pe seriile precum X1 Carbon, ci este mai degrabă un gri foarte închis. Asta pentru că în locul unei carcase din plastic, sau din aluminiu, Lenovo a ales magneziul și polimeri din fibră de carbon (CFRP) pentru ThinkPad T14s, materiale foarte rezistente, dar semnificativ mai ușoare. Iar textura mată a carcasei asigură faptul că aceasta nu va reține ușor amprentele și alte urme care pot apărea în urma utilizării.

Se și vede diferența între magneziul din jurul tastaturii și negrul tastelor, care folosește clasicul design al tastaturilor Lenovo, cu butoane drepte în partea de sus și curbate în partea de jos. Știm deja că acest design este unul de succes, fiind printre cele mai apreciate tastaturi în rândul utilizatorilor de laptop-uri. Și dacă ceva nu este stricat, nu are nevoie de îmbunătățiri, deci T14s păstrează și alte elemente deja „clasice” pentru seria ThinkPad. Avem astfel un Track Ponit amplasat între tastele G, H și B, care poate servi drept mouse în locul trackpad-ului, cu trei butoane fizice, amplasate sub tasta Space.

Lenovo ThinkPad T14s top

În ciuda faptului că există aceste butoane, trackpad-ul în sine este unul modern, care se apasă fizic cu un click sesizabil. Totuși, cred că majoritatea utilizatorilor vor folosi trackpad-ul în defavoarea stick-ului roșu, întrucât suprafața sa este extrem de plăcută în utilizare, chiar mai plăcută decât pe multe alte laptop-uri pe care le-am testat anterior și chiar mai plăcută decât pe MacBook-uri. Asta pentru că suprafața este tratată cumva pentru a oferi o senzație „soft touch”, pe care am mai întâlnit-o anterior pe câteva smartphone-uri cu spate mat din sticlă (OnePlus 10 Pro, de exemplu).  Un dezavantaj al acestui trackpad ar fi că partea de sus este ocupată de butoanele fizice, deci ar putea fi mai mic decât pe alte modele.

Pe laterale avem majoritatea port-urilor de conectivitate de care ar avea nevoie un utilizator la birou: două port-uri USB-C Thunderbolt 4 (care pot fi folosite și pentru încărcare), două port-uri USB-A, pentru mouse, tastatură, SSD-uri sau hard disk-uri externe, un HDMI de dimensiuni normale și un jack de 3,5mm pentru căști. Lipsește un card reader, dar acesta nu este un computer pentru editare foto sau video, așa că nu este tocmai necesar. În partea din spate am găsit chiar și un slot pentru cartele nano SIM, pentru conectivitate 4G, pentru cei care au nevoie de conectivitate chiar și acolo unde nu există Wi-Fi.

Lenovo ThinkPad T14s keyboard

Laptop-ul este livrat doar alături de un încărcător de priză, care, deși este de dimensiuni reduse, acesta este totuși mare în comparație cu ce vedem pe la smartphone-uri. Acest adaptor de priză oferă doar 65W putere, și are un cablu USB-C, deci Lenovo ar fi putut să folosească un încărcător similar cu cel pe care îl oferă pe telefoanele Motorola, mai compact și mai ușor de cărat într-o geantă.

Hardware-ul integrat este foarte performant pentru aceste dimensiunile

La nivel de configurație hardware, Lenovo oferă cam tot ceea ce e mai bun pe acest model. Am avut spre testare o configurație de top, cu procesor Intel Core i7-1260P, cu 16 GB memorie RAM și un SSD de 1 TB. Spre surprinderea mea, SSD-ul este unul dintre cele foarte rapide din piață, compatibil cu standardul PCI-Express 4.0, ceva ce nu credeam că este tocmai necesar pe computere de tip „office”. Asta sugerează că poți face ceva mai mult cu un astfel de laptop decât să editezi documente și să navighezi pe internet.

Lenovo ThinkPad T14s screen

Și ecranul este unul de calitate, fiind bazat pe un panel IPS de 14”, cu rezoluție nu tocmai standard: 2.240 x 1.400 pixeli. Este puțin peste Full HD, dar sub QHD, pe format 16:10. Densitatea de pixeli este însă foarte înaltă, iar totul arată bine pe ecran. Lenovo configurează acest laptop cu scaling de 150% din fabrică, iar aceasta este o valoare bună pentru cei care nu vor să se chinuie să citească text foarte mic pe ecran.

În partea de sus a ecranului avem și un webcam echipat cu un senzor infraroșu pentru Windows Hello cu recunoaștere facială, dar există și un senzor de amprentă integrat în butonul Power pentru cei care preferă acest tip de autentificare.

Lenovo ThinkPad T14s SIM

Nu am înețeles exact de ce Lenovo livrează acest computer cu Windows 10 Pro, în ciuda faptului că s-a lansat deja Windows 11 de mai bine de un an, iar pe site acest model apare cu Windows 11 preinstalat, dar poți face oricând upgrade gratuit dacă vrei neapărat cel mai nou sistem de operare.

Lenovo s-a concentrat pe îmbunătățirea productivității cu ThinkPad T14s

Este destul de greu să găsești ceva în neregulă cu un computer precum ThinkPad T14s. În primul rând, acestea sunt construite pentru a fi folosite în companii, deci design-ul trebuie să se potrivească cu nevoile unui public larg și pretențios, în general. Apoi, acestea trebuie să reziste în timp și să ofere performanța necesară, atât din punct de vedere al puterii de procesare, dar și al autonomiei. Nu în ultimul rând, laptop-ul trebuie să nu fie greu, pentru a fi ușor de transportat.

Lenovo ThinkPad T14s front side

ThinkPad T14s reușește să bifeze cam toate aceste capitole cu brio. La puțin peste 1,2 kg în greutate, acesta este unul dintre cele mai ușoare laptop-uri de business care oferă și un nivel de performanță ridicat. Asta pentru că nu este chiar extrem de subțire, dar faptul că are un corp puțin mai gros, permite integrarea unui sistem de răcire ceva mai performant. Acesta își face simțită prezența în aplicații care taxează procesorul, însă nu la un nivel foarte ridicat și nici la o frecvență de sunet deranjantă. Probabil că cei mai mulți nici nu vor auzi cooler-ul, întrucât pornește doar în situații critice.

Totuși, atunci când acesta este necesar și chiar pornește, laptop-ul se cam încinge sesizabil în special în partea din dreapta, acolo unde, cel mai probabil este amplasat procesorul pe placa de bază și, implicit sistemul de răcire. Căldura se simte inclusiv la nivelul tastaturii, iar zona de evacuare poate deveni foarte fierbite. Sugerez să nu puneți ciocolată sau alte lucruri care se pot topi în apropierea acelei zone (lucru valabil pentru orice laptop cu răcire activă). Totuși, în ciuda căldurii ridicate, nu pare că performanța are prea mult de suferit.

Lenovo ThinkPad T14s side left

Apoi, autonomia este cam de 5-7 ore, în funcție de activitatea la care supui computerul. Lenovo zice oficial 10 ore, dar în situații de utilizare optime, cu luminozitate mică a ecranului și doar pentru activități office de bază, testate cu aplicații de benchmarking. În realitate autonomia mai variază.

Laptop-ul este livrat cu o aplicație numită Lenovo Vantage, care oferă informații despre sistem, cât și acces la diverse setări, manualul de utilizare și garanția dispozitivului. De aici poți configura o opțiune importantă, pe care Lenovo pare că a descoperit-o abia după ce a terminat design-ul laptop-ului. Butonul FN este poziționat la margine de tot, iar butonul CTRL este imediat între acesta și tasta Windows. Există însă posibilitatea de a le inversa între ele, pentru a avea funcțiile de pe CTRL în poziția pe care toți utilizatorii de PC o cunosc, adică la margine. Aceasta ar trebui să fie prima setare pe care o faci pe un ThinkPad T14s. Alternativ, poți realiza aceeași setare și direct din BIOS.

Lenovo ThinkPad T14s Trackpad

Cât despre puterea brută, în testele pe care le-am realizat, laptop-ul a performat în limitele așteptărilor. Ba chiar am fost impresionat de faptul că procesorul nu este foarte limitat în performanță față de capabilitățile sale complete, cu un scor bun în CineBench. SSD-ul, de asemenea, este unul foarte rapid, care nu va reprezenta probleme pe termen lung la capitolul viteze de transfer.

Un lucru care ar putea fi văzut ca un dezavantaj la acest model ar fi faptul că nu este ușor de upgradat acasă. Memoria RAM este de tip LPDDR5 și este lipită pe placa de bază, iar SSD-ul nu poate fi accesat ușor. De altfel, astfel de sisteme sunt gândite pentru a primi mentenanță de la un departament ID dedicat, deci ideea de upgrade făcut de utilizatori nu este tocmai o prioritate. Totuși, faptul că RAM-ul este lipit pe placa de bază sugerează că ar fi bine să iei de la început un model cu mai multă memorie, pentru a amâna cât mai mult schimbarea computerului pe viitor.

Benchmarks

PCMark

  • Essentials – 9.888
  • Productivity – 6.671
  • Digital Content Creation – 5.508

Cinebench R23

  • Single-Core – 1.482
  • Multi-Core – 7.742

CrystalDiskMark

  • SEQ1M Q8T1 – Read: 6.902 MB/s / Write: 4.770 MB/s
  • SEQ1M Q1T1 – Read: 3.953 MB/s / Write: 1.306 MB/s

Concluzii

Lenovo ThinkPad T14s este un demn membru al seriei din care face parte și cu siguranță cei care vor primi astfel de computere de la serviciu, sau care vor alege să le cumpere din comerț, nu vor fi dezamăgiți de ele. Portabilitatea, performanța și construcția solidă sunt punctele forte ale acestui computer, alături de avantajul unui dispozitiv realizat pentru productivitate intensă, fără bloatware.

Lenovo ThinkPad T14s logo

Desigur, acesta nu este un computer pentru toată lumea. Utilizatorii „casnici” probabil că vor sesiza că ThinkPad T14s cam iese din bugetul pentru un computer pentru filme, seriale și Facebook, întrucât acest model este mai degrabă în zona de preț care rivalizează modele MacBook Pro, decât laptop-uri pentru multimedia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult