Xperia 1 V, anunțat oficial. Promite cameră de top, dar nu include senzor de 1″

11.05.2023
Xperia 1 V, anunțat oficial. Promite cameră de top, dar nu include senzor de 1

În ziua în care majoritatea discuțiilor în jurul smartphone-urilor va fi concentrată în jurul modelelor Pixel, Sony a crezut că este un moment bun pentru a anunțat noile modele Xperia 1 V și Xperia 10 V, un nou flagship performant, concentrat pe camere de top și un mid-range foarte compact. Cele două telefoane reprezintă upgrade-uri „naturale” față de generațiile anterioare, însă vânzările seriei Xperia au demonstrat de-a lungul timpului că deciziile luate de Sony nu sunt de ajuns pentru ca aceste modele să fie competitive în piață.

Xperia 1 V vine cu un nou tip de senzor, cu design cu straturi suprapuse, și format „multiaspect”

Noul Xperia 1 V este flagship-ul seriei de smartphone-uri Sony, dar spre diferență de modelul Xperia Pro-I sau noilor flagship-uri cu Android din China, acesta nu va folosi propriul senzor foto de 1”, produs chiar de Sony. Compania promite îmbunătățiri la capitolele captură foto și video, dar acestea vin din tehnologie nouă și software, nu dintr-un senzor mai mare.

Xperia 1 V colors

Este destul de clar că fotografia și filmarea sunt importante pentru Xperia 1 V, întrucât compania a vorbit în prezentarea sa cel mai mult despre aceste aspecte. Telefonul integrează trei camere foto pe partea din spate, două de 12 megapixeli, și unul de 52 megapixeli, dar fără filmare 8K, ci doar până la 4K. Totuși, Sony este unul dintre puținii producători care permit 4K la 120 cadre pe secundă, care permite slow motion la calitate extrem de mare.

Senzorul principal este unul nou, numit Exmor T for Mobile cu dimensiune de 1/1.35” (de 1.7 ori mai mare decât generația anterioară). Acesta are un obiectiv wide de echivalent cu 24mm pe full frame cu diafragmă f/1.9 și stabilizare optică. Acesta este un tip nou de senzor, spune Sony, fiind mult mai „sensibil” la lumină (de 2x față de Xperia 1 IV), ceea ce înseamnă că va oferi un nivel de zgomot de imagine redus. Felul în care acesta reușește să ofere performanță mult îmbunătățită este construcția sa, cu straturi suprapuse, fotodioda fiind amplasată deasupra tranzistorilor. Desigur, procesarea imaginilor cu AI va ajuta la îmbunătățirea rezultatelor.

Exmor RS stacked

Senzorul este unul „multiaspect” de 4.3:3, ceea ce înseamnă va folosi zona cea mai mare pentru fiecare funcție în parte. Pentru captură foto, va oferi 48 megapixeli, iar pentru video va avea o suprafață cu 20% mai mare decât în trecut. Spațiul extra pe senzor poate fi folosit pentru stabilizare mai eficientă.

Camera wide are un senzor de 1/2.5”, din generația mai veche, Exmor RS, și oferă un obiectiv cu diafragmă f/2.2 și distanță focală echivalentă cu 16mm. Zoom-ul este tot unul cu senzor Exmor RS, dar cu dimensiuni și mai mici, la 1/3.5” și zoom variabil între 84 și 125mm, cu diafragmă variabilă f/2.3-2.8. Practic ai zoom 3.5 și 5x „lossless”. Toate obiectivele sunt îmbunătățite de tehnologiile ZEISS T*.

xperia 1 v camera

La capitolul software pentru captură, Sony permite acum folosirea aplicațiilor Photo, Video și Cinema Pro și în mod portret, există un mod de focalizare „product showcase”, ca pe camerele de vlogging ZV de la Sony, profil de culoare S-Cinetone for Mobile, pentru culori „cinematice” și focalizare și expunere cu AI, similare cu cele de pe camerele dedicate ale companiei.

Sony recomandă acest telefon pentru vlogginng și se laudă cu stabilizare foarte bună, captură bună a vocii utilizatorului (putând selecta automat microfonul în filmare) și alte funcții necesare vloggerilor. Inclusiv captura de pe o cameră Sony Alpha este posibilă printr-un cablu HDMI-to-USB-C. Captura este limitată însă la rezoluție 1080p.

Configurația este una de flagship

Pe lângă capabilitățile de captură, Xperia 1 V este și un smartphone premium cu hardware de top pentru toate celelalte activități. Vorbim despre un chipset Snapdragon 8 Gen 2, 12 GB RAM și 256 GB stocare, cu un ecran 4K pe format 21:9, diagonală de 6,5” și refresh rate la 120 Hz. Desigur, rezoluția 4K va fi activă doar atunci când este necesară, nu în toate meniurile sau aplicațiile, pentru a conserva baterie. Se pare că ecranul nu s-a schimbat de la o generație la alta.

Sistemul audio promite însă îmbunătățiri majore, cu răspuns mai bun în special în zona de frecvențe joase. Redarea basului este o problemă pe difuzoarele smartphone-urilor, iar Sony dorește să rezolve această problemă. De altfel, Xperia 1 V beneficiază și de un jack de căști de 3,5mm, cât și cam toate tehnologiile necesare pentru redare audio de top: Hi-Res Audio, Hi-Res Audio Wireless, Bluetooth LE Audio, DSEE Ultimate, 360 reality audio, toate disponibile datorită unui LDAC integrat. Compania se laudă și cu faptul că poți înregistra muzică cu microfoanele telefonului, datorită procesării sale avansate de sunet, care izolează instrumentul și îmbunătățește rezultatul final.

xperia 1 v specs

Compania a vorbit și despre gaming dar în trecere. Există o interfață de configurare pentru jocuri și posibilitatea de captură foto și vidoe din jocuri. Poți folosi butonul de cameră pentru a realiza rapid capturi de ecran, de exemplu.

Bateria de 5.000 mAh va permite încărcare la 30W, dar încărcătorul nu este în pachet. Sony promite că bateria va rezusta mai mult în timp decât alte modele, promițând 80% din capacitate după trei ani de utilizare. Există și încărcare wireless Qi standard, fără tehnologii proprietare.

Xperia 1 V design

Telefonul este construit cu sticlă Gorilla Glass Victus pe partea din față și vine cu o textură pe margini și pe spate, pentru o prindere mai bună. Acesta ar putea fi un telefon pe care să îl folosești fără o husă. Există, de asemenea, și rezistență la apă, ceva ce Sony oferă de mulți ani pe telefoanele sale.

Prețul? Imens. 1.400 de euro, practic Xperia 1 V fiind mai scump decât cele mai populare telefoane din piață.

Citește și Xperia 10 V este cel mai ușor telefon cu baterie de 5.000 mAh

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult