Parlamentul European pregătește noi reguli împotriva etichetării înșelătoare a produselor

18.05.2023
Parlamentul European pregătește noi reguli împotriva etichetării înșelătoare a produselor
foto: publicdomainpictures.net

Parlamentul European promite să pună capăt etichetării înșelătoare a produselor și prezentarea unor caracteristici generice drept mari inovații pentru protejarea mediului înconjurător.

Pornită cu intenții bune, mișcarea pentru reducerea consumului de resurse prin dezvoltarea de produse mai prietenoase cu mediul înconjurător și diminuarea pe cât posibil a deșeurilor e-waste a fost deturnată de marile companii în scopul creșterii profiturilor. Spre exemplu, accesorii precum adaptorul AC și căștile audio au fost eliminate doar pentru a forța consumatorii să le cumpere separat, la prețuri umflate. În plus, alte caracteristici promovate ostentativ, precum folosirea de ambalaje din carton reciclat sau includerea de materiale reciclate în produsul finit (ex. sticlă și plastic reciclat în procentaje infime) au de fapt o contribuție neglijabilă la ”tranziția verde”. În schimb, progresele în direcția creării de electronice mai rezistente și ușor reparabile se lasă în continuare așteptate. Deși vin cu hârtie cerată în loc de folie nereciclabilă pe ecran, telefoane high-end de la producători de renume se sparg în continuare la fel de ușor dacă sunt scăpate pe jos, iar dificultatea/costul reparațiilor încurajează mai degrabă înlocuirea, trimițând la gunoi produsul defect.

Potrivit proiectului de lege pregătit de Parlamentul European, companiile din UE nu vor mai putea strecura afirmații generice precum „prietenos cu mediul înconjurător”, „natural”, „biodegradabil”, „neutre din punct de vedere climatic” sau „eco”, dacă nu pot proba afirmațiile făcute despre produsul respectiv. În plus, orice cerere bazată exclusiv pe scheme de compensare a emisiilor de carbon va fi interzisă în UE.

Legislatorii UE doresc, de asemenea, să combată practica ”învechiri planificate” descurajând și amendând companiile care strecoară puncte slabe în produsele comercializate, care să predispună la defectare prematură cu scopul scurtării ciclului natural de înnoire a dispozitivelor. Conform noii legislații, orice caracteristică de design care limitează durabilitatea unui produs sau care duce la defecțiuni permanente nu este permisă pe continent.

Deputații mai spun că o companie nu ar trebui să limiteze funcționalitatea unui produs dacă consumatorul dorește să folosească accesorii de la terți (ex. limitarea vitezei de încărcare, în cazul detectării unui cablu USB neoriginal). De asemenea, vânzătorul trebuie să informeze cumpărătorii cu privire la orice restricție de reparație.

Europarlamentarul Biljana Borzan spune că această legislație nu va mai permite industriei să „profite din fabricarea de bunuri de larg consum care se rup exact când perioada de garanție s-a încheiat”. Parlamentul va începe în curând negocieri cu statele membre pentru a transforma legislația într-o lege. Desigur, proiectul de lege s-ar putea confrunta cu opoziția anumitor companii care folosesc astfel de practici pentru maximizarea profiturilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult