Parlamentul European nu va interzice minarea Bitcoin și alte criptomonede, deocamdată

15.03.2022
Parlamentul European nu va interzice minarea Bitcoin și alte criptomonede, deocamdată

Susținând reducerea poluării și folosirea responsabilă a resurselor de energie, Parlamentul Uniunii Eurpene pregătea interzicerea de facto a minării de criptomonede pe teritoriul UE. Doar că, proiectul a fost respins la vot.

Potrivit proiectului de lege respins în Parlamentul European, activitățile ineficiente-energetic, asociate generării criptomonedelor și intermedierii tranzacțiilor bazate pe acestea, urmau să devină ilegale pe întreg teritoriul UE. Pusă în aplicare, măsura ar fi „tăiat” procente bune din consumul total de electricitate, consolidând atât eforturile pentru diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât și securitatea energetică a regiunii, prin eliminarea unei categorii neesențiale de consumatori.

Deși, comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului UE a votat luni pentru a avansa cu un cadru legislativ pentru reglementarea activelor digitale, din pachetul de legi au fost eliminate regulile care ar fi interzis cetățenilor și rezidenților UE să desfășoare activități intens energofage, pentru generarea de criptomonede, inclusiv Bitcoin. Merită precizat că respectivele legi nu interziceau și tehnologiile emergente, dezvoltate special pentru facilitarea mai eficientă a operațiunilor cu criptomonede.

Între timp, Uniunea Europeană se confruntă deja cu o criză energetică care a dus la majorarea abruptă a tarifelor la energie electrică în ultimul an, problema devenind și mai greu de gestionat în contextul renunțării (voluntare sau forțată) la aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Deși vine într-un context cât se poate de „amar”, aspectul pozitiv este că tarifele la electricitate au devenit oricum atât de mari încât minerii de criptomonede sunt oricum scoși din piață, pe criterii de neprofitabilitate a operațiunilor desfășurate.

Potrivit datelor mai mult sau mai puțin oficiale, rețeaua Bitcoin folosește mai multă energie electrică într-un an decât Norvegia și ar ocupa locul 27 în lume pentru consumul anual de energie electrică, dacă ar fi o țară în sine.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult