ViewSonic XG2431 review: monitor pentru eSports, cu un panel excelent și 240Hz

30.05.2023
ViewSonic XG2431 review: monitor pentru eSports, cu un panel excelent și 240Hz

NVIDIA și AMD au lansat recent plăci grafice „recomandate” pentru gaming în Full HD, iar mulți au râs când au auzit de această rezoluție în 2023. Adevărul este că cei care iau gaming-ul în serios și ar cheltui peste1.500 de lei doar pe o placă video, au așteptări la rezoluții de la QHD în sus. Totuși, Full HD este în continuare o rezoluție populară și va rămâne așa pentru mulți jucători. Monitorul ViewSonic XG2431 este unul Full HD, care este echipat cu foarte multe capabilități „de gaming”, în special pentru cei care apreciază timpul de răspuns cât mai mic, culori naturale și refresh rate foarte mare.

XG2431 de la ViewSonic este un monitor mid-range, dar integrează și capabilități premium

Așa cum sugerează și numele, ViewSonic XG2431 este un monitor cu diagonală de 24”, rezoluție populară în special între pasionații de shootere de tip eSports. Asta pentru că aceste ecrane sunt nici prea mari, nici prea mici, vin în general cu rezoluție Full HD, ceea ce asigură că vor putea rula jocurile la rezoluția nativă chiar și pe PC-uri nu foarte puternice și pot face asta la framerate-uri foarte mari. Întâmplarea face ca acest model să fie chiar unul la 240 Hz. Având în vedere că majoritatea monitoarelor de gaming vândute în piață sunt la 144 sau 165 Hz, XG2431 are un avantaj important care se traduce în timp de răspuns mai mic și gameplay mai fluid.

ViewSonic XG2431 front

Dar asta nu este tot, panelul IPS este capabil să afișeze culori pe 10 biți, este certificat Vesa HDR400, deci permite și redare de conținut de acest gen și integrează două funcții foarte importante pentru gamerii care joacă titluri competitive. Una ar fi integrarea tehnologiei FreeSync Premium, care permite refresh rate variabil pe plăci grafice AMD, dar asigură și compatibilitate cu G-Sync de la NVIDIA. A doua este posibilitatea de a folosi monitorul cu backlight strobing. Funcția PureXP, care controlează strobing-ul retro iluminării poate fi setat pe mai multe trepte, care asigură o imagine în mișcare din ce în ce mai clară, cu mențiunea că și luminozitatea scade.

Și că tot vorbim despre luminozitate, ViewSonic XG2431 este capabil să mențină o luminozitate maximă de 350 nits în SDR, destul de standard pentru un monitor de gaming mid-range, dar atinge până la 500 nits pe întregul ecran în HDR. Din păcate, lipsa unui sistem de iluminare locală înseamnă că vei vedea totul foarte luminos atunci când te joci în HDR, inclusiv zonele întunecate. Atât timp cât joci titluri mai „luminoase” și nu unele care au loc predominant noaptea, ar trebui să fie totul în regulă. Totuși, HDR pe monitoare certificate cu standardul Vesa HDR400 nu este tocmai experiența „reală” de HDR. Fiind mai degrabă un monitor orientat către fanii eSports, probabil că funcțiile HDR oricum nu vor fi activate de foarte mulți gameri.

ViewSonic XG2431 headphones

ViewSonic oferă cam toate accesoriile de care ai nevoie, și chiar și câteva bonusuri

În pachet, ViewSonic XG2431 include cam tot ceea ce ai nevoie pentru o experiență de gaming de calitate. Întrucât sursa este integrată în monitor, acesta include doar un cablu de alimentare pentru conectarea la priză, fără un adaptor mare care să „atârne” pe lângă el. Un cablu DisplayPort este de asemenea inclus în pachet, pentru conectarea la un PC. De asemenea, un cablu USB-B 3.0 permite conectarea la PC pentru a extinde port-ul către monitor.

ViewSonic XG2431 cables

Monitorul are un design destul de simplu, dar este realizat din plastic mat de calitate. Piciorul monitorului vine asamblat din fabrică, însă poate fi detașat prin deșurubarea lui pentru a monta monitorul pe un suport VESA 100 x 100. Suportul din partea de jos este realizat din metal foarte greu, care asigură o stabilitate bună, dar este acoperit cu un plastic similar cu cel al carcasei. Piciorul permite rotire pe orizontală, ajustarea pe înălțime și ajutarea înclinării, dar mai mult spre sus, decât în jos. De altfel, monitorul poate fi orientat în mod portret, însă probabil că nu mulți ar face asta cu un ecran la 240 Hz.

Port-urile de conectivitate sunt mai multe decât m-aș fi așteptat pe un monitor de medie: două port-uri HDMI, un DisplayPort, un jack de căști pentru passthrough al sunetului și două port-uri USB 3.0. Aceste port-uri par a fi realizate pentru conectarea mouse-ului și tastaturii, întrucât monitorul are de-o parte și de alta două „bungee-uri” pentru rutarea cablurilor perifericelor. Acestea pot fi utile atât pentru periferice cu fir, cât și pentru atașarea cablurilor de încărcare pentru cele wireless. Este un detaliu pe care rareori îl întâlnim pe monitoare de gaming.

ViewSonic XG2431 ports

Și că tot suntem la capitolul curiozități bune de avut, în partea de sus a piciorului există un suport retractabil pentru a depozita căștile atunci când nu le folosești, iar pe spatele piciorului poate fi montat un inel prin care să organizezi cablurile USB, de alimentare și video.

Pentru controlul monitorului, ViewSonic a atașat multiple butoane în partea din dreapta jos și un buton Power care nu are altă funcție.

ViewSonic XG2431 bungee

Meniurile sunt simple și oferă control asupra tuturor funcțiilor avansate

Aș fi preferat ca butoanele individuale să fie consolidate mai degrabă într-un joystick multidirecțional, așa cum au multe monitoare de gaming din piață. Funcțiile butoanelor sunt, de la stânga la dreapta astfel: direcțiile stânga și dreapta, butonul ok, butonul back și butonul power. Acestea au permanent legenda afișată atunci când te plimbi prin meniuri, dar chiar și așa, uneori, din grabă, mai poți apăsa pe lângă. Iar alăturarea back și Power poate duce la oprirea monitorului din greșeală.

Meniurile sunt, din fericire, destul de simple și nu necesită prea multă configurare. Acestea sunt organizate foarte bine pe categorii, iar primele trei sunt extrem de simple și ușor de înțeles precum input, pentru selectarea sursei de redare, audio, care controlează volumul jack-ului audio, view mode care listează profilurile de afișare predefinite.

ViewSonic XG2431 Setup

Meniurile următoare sunt însă ceva mai complexe. Color Adjust este meniul din care controlezi tot ce ține de profilurile de culoare avansate, precum luminozitate, contrast, temperatura de culoare sau spațiul de culoare. Recomand utilizarea profilului standard, întrucât este destul de bine calibrat din fabrică, cu luminozitatea după preferințe. Contrastul ar trebui să rămână pe undeva pe la 70. Fiind vorba despre un panel IPS, nu prea ai mult spațiu de calibrare la acest capitol.

Manual Image Adjust este următorul meniu care permite configurarea unor aspecte mai avansate precum timpul de răspuns (adică funcția overdrive), filtrul de lumină albastră, sau stabilizarea zonelor întunecate. De aici recomand utilizarea Response Time pe funcția Advanced, întrucât scade clar input lag-ul dar nu creează la fel de multe artefacte în jurul elementelor precum setarea cea mai înaltă.

În cele din urmă, meniul setup include restul de funcții, precum activarea FreeSync Premium, care ar trebui să fie activă permanent pentru a evita screen tearing în timpul gameplay-ului, activarea sau dezactivarea HDR, sau activarea PureXP, adică backlight strobing.

Această funcție din urmă a fost realizată în parteneriat cu Blur Busters, cei care au realizat celebrele teste UFO pentru monitoare. Aș recomanda aici utilizarea setării Light sau Normal, pentru o reducere foarte bună a blur-ului în timp ce se păstrează un nivel destul de bun al luminozității. Setările mai înalte sunt mai eficiente dar scad atât de mult luminozitatea ecranului încât nu pot recomanda utilizarea decât noaptea, cu lumina stinsă.

ViewSonic XG2431 este echipat cu un panel excelent pentru gaming în 1080p

Am fost plăcut surprins de cât de eficient este tratamentul anti reflexii de pe acest monitor. Avem de a face cu un monitor mat care nu reflectă lumina aproape deloc. Fiind obișnuit în ultima perioadă cu ecrane glossy, am sesizat imediat diferența. Totuși, consider că ecranele mate au și dezavantaje. Contrastul este cu mult redus atunci când o lumină bate direct în ecran, iar luminozitatea scade față de unul glossy. Dacă plănuiești să folosești ViewSonic XG2431 într-o cameră cu multe lumini, vei aprecia însă ecranul său mat.

ViewSonic XG2431 Returnal

Culorile pe care ecranul le afișează din fabrică sunt foarte plăcute. Chiar dacă nu am un colorimetru pentru a testa și calibra panelul, acesta arată foarte bine, fiind la nivelul unor laptop-uri de gaming de top din acest punct de vedere. Mai mult, acesta este un ecran cu culori pe 10 biți, ceea ce asigură afișarea mai multor nuanțe de culoare intermediare, deci în conținut 10-bit, nu vei vedea trepte de culoare inestetice în imagini.

Este important de menționat că pe DisplayPort poți primi experiența completă de utilizare a acestui monitor. Dacă conectezi monitorul la un PC prin HDMI și îl setezi la 240 Hz, culorile vor fi setate automat pe 8 biți. Poți folosi ecranul la 120 Hz cu 10 biți prin HDMI, ceea ce poate fi un caz de utilizare valid pentru un PlayStation 5, de exemplu. Doar cu un cablu DisplayPort poți atinge 240 Hz la 10 biți în rezoluție Full HD pe ViewSonic XG2431.

ViewSonic XG2431 Witcher

Având încă la dispoziție laptop-ul Legion 7 Pro de la Lenovo, cel mai performant laptop de gaming pe care l-am testat până acum, am putut testa câteva jocuri la setări maxime, în 1080p cu ray tracing și toate celelalte opțiuni activate, inclusiv HDR. Este impresionant cât de mult poți primi în prezent de la un monitor din gama de medie, care costă în jur de 1.500 lei. În urmă cu doar câțiva ani, monitoarele de sub 2.000 lei erau de multe ori echipate cu paneluri TN, foarte rapide dar deloc „frumoase”, iar de compatibilitate HDR nici nu se punea problema.

Am experimentat puțin și am ajuns la concluzia că nu ai nevoie de PureXP pentru jocuri „single player”, chiar dacă sunt unele în care timpul de răspuns este foarte important, precum Returnal, de exemplu.  Acea funcție ar trebui folosită doar în jocuri competitive, în care fiecare frame contează, iar claritatea poate să te ajute cu adevărat să identifici un inamic mai rapid.

ViewSonic XG2431 Halo 2
Halo Infinite fără PureXP activat

Pentru că nu sunt jucător de Counter-Strike, LoL sau Valorant, am testat monitorul într-un shooter pe care îl mai joc eu din când în când, tot competitiv, dar nu atât de popular printre gameri: Halo Infinite. Chiar dacă la bază este un shooter de console, pe PC, nivelul competitiv este destul de înalt, în special în modul ranked. Nu mai jucasem Halo de câteva luni bune și abia mai țineam minte schema de control, primele câteva runde stăteam și doar mișcam de mouse în stânga și în dreapta, fiind uimit de fluiditatea imaginii într-un joc de acest gen. Upgrade-ul la 240 Hz de la 120, 144 sau 165 Hz este real și se simte imediat.

Concluzii

Trebuie să recunosc că am fost impresionat, mai întâi pentru că este prima dată când am avut hardware-ul necesar să experimentez Halo Infinite la 240 de cadre pe secundă, pentru un nivel de fluiditate greu de exprimat în cuvinte. Apoi, utilizarea PureXP, după dezactivarea efectelor de motion blur din joc, este cireașa de pe tort, întrucât nu mai „pierzi” rezoluție atunci când miști mouse-ul în joc. Totul rămâne focalizat și clar, iar mișcările sunt absolut instante. Atât timp cât ai la dispoziție și un set de periferice de calitate lângă ViewSonic XG2431, care să asigure de asemenea timp de răspuns mic, chiar nu mai există scuze legate de hardware pentru eșecurile din meciurile online.

ViewSonic XG2431 Halo
Halo Infinite cu PureXP activat (Normal)

Pentru un monitor la un preț de medie, cred că XG2431 vine cu multe avantaje, care vor fi apreciate de cei care vor un monitor pentru shooter-e, dar care vor să mai joace și câte un single player din când în când. Pentru mine, un ecran de 24” este cam mic, iar rezoluția Full HD la fel, însă este destul de clar că nu mă aflu în publicul țintă pentru acest produs. Dacă joci CS sau Valorant și vrei un monitor foarte bun care să nu „rupă” bugetul, pot recomanda acest model fără rețineri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult