Nokia Sports Tracker – tehnologie pentru un corp armonios

Nokia Sports Tracker - tehnologie pentru un corp armonios

Se tot vorbeşte despre dependenţa de Internet, nomofobie (stresul cauzat de lipsa telefonului mobil) şi multe alte afecţiuni moderne apărute în urma contactului excesiv cu tehnologia şi a ignorării activităţilor fizice. Este adevărat că oamenii au devenit extrem de comozi şi scenariul inspirat de Surrogates, conform căruia vom sta lungiţi într-un pat sau fotoliu, conectaţi la un computer prin intermediul căruia vom controla un robot cu aspect uman nu este departe de a deveni real.

Totul depinde de noi dacă vrem să folosim tehnologia la îmbunătăţirea calităţii vieţii sau nu. Zicala „mens sana in corpore sano” este celebră, dar ignorată în prezent de foarte mulţi oameni. Un exemplu concret prin care o să vă demonstrez cum putem utiliza gadgeturile la activităţi benefice sănătăţii este aplicaţia Nokia Sports Tracker.

Nokia Sports Tracker

Ce este Nokia Sports Tracker?

O poţi considera oglinda activităţilor tale fizice. Fie că te plimbi pe jos, alergi, mergi cu bicicleta sau schiezi, Nokia Sports Tracker înregistrează toţi parametrii antrenamentului tău (durată, distanţă, viteză, paşi, calorii arse etc.) şi îi salvează într-un jurnal. Acesta poate fi publicat oricând doreşti tu online. Mai mult, jurnalul este însoţit de o hartă pe care este marcat cu precizie drumul parcurs, astfel că vei avea o evidenţă completă a locurilor pe unde ai umblat, precum şi cifrele care „atestă” performanţele tale.

Hardware necesar

Nokia Sports Tracker este dedicat posesorilor de telefoane Nokia cu Symbian şi receptor GPS. Dacă telefonul nu integrează GPS, trebuie să conectezi unul extern. Nu recomandăm această soluţie deoarece îngreunează activităţile sportive, mai puţin poate mersul pe bicicletă.

Dacă dispozitivul pe care îl deţii întruneşte cerinţele de sistem dar nu este listat în site, alege cel mai apropriat model ca specificaţii. Spre exemplu, Nokia E52 nu figurează în listă, însă poţi alege fără probleme modelul E55 care diferă de Nokia E52 doar prin tipul tastaturii (Half-QWERTY faţă de alfanumerică).

Nokia Sports Tracker Download

Instalarea aplicaţiei, crearea contului

Utilizarea aplicaţiei Sports Tracker nu te costă nimic, dar dacă vrei să publici pe Internet antrenamentele tale trebuie să ţii seama de taxele percepute de operator pentru traficul de date.

Instalarea se face accesând pagina sportstracker.nokia.com şi dând click pe secţiunea Download. Salvezi fişierul pe calculator, iar de acolo îl transferi pe telefon şi îl execuţi. O soluţie mai simplă este să intri de pe telefon pe pagina cu pricina şi să salvezi fişierul direct în memoria internă sau pe card.

După instalare, ţi se va solicita crearea unui cont nou sau logarea pe cel existent. Menţionăm că te poţi autentifica şi cu user-ul de pe Ovi.com. În lipsa unui cont, nu poţi publica online rezultatele antrenamentelor.

Tipuri de activităţi

Sports Tracker oferă amatorilor de mişcare patru tipuri de activităţi predefinite: plimbare, alergare, ciclism şi schi. După alegerea programului dorit, receptorul GPS va căuta sateliţi pentru stabilirea unei conexiuni. În mod normal, aceasta nu durează mai mult de 10 secunde.

Antrenamentul propriu-zis

Odată pornit cronometrul, aparatul începe să înregistreze diverşi indici ai activităţii derulate: durata, distanţa, ritmul, altitudinea, viteza, coordonatele geografice, precum şi numărul de paşi (pentru plimbare şi alergare). De aici se calculează diverse medii şi statistici.

Ai posibilitatea să specifici dacă traseul parcurs este un circuit (şi atunci menţionezi punctul din care se calculează turele) sau un traseu liniar din punctul A în punctul B.

La sfârşitul antrenamentul vei vedea rezultatele finale, după care se calculează şi energia consumată (kCal). Aceste valori pot fi trimise pe Internet, în pagina contului tău, aşa cum se poate observa mai jos.

Un aspect foarte interesant este harta cu traseele realizate. Aici poţi vizualiza nu doar parcursul ultimei activităţi, ci ale tuturor activităţilor pe care le-ai uploadat de pe telefon. Aşa cum spuneam la început, cu acest program vei avea un istoric al pregătirii tale fizice şi vei putea urmări cum ai evoluat (sau involuat) pe perioade mari de timp.

Mai mult decât atât, ai la dispoziţie rezultatele tututor membrilor care folosesc aplicaţia Sports Tracker. Ce altă motivaţie mai bună vrei decât faptul că te poţi compara cu sportivi amatori (şi chiar profesionişti) din întreaga lume? Ba chiar te poţi împrieteni cu ei şi primi sfaturi utile.

Nokia Sports Tracker este doar un exemplu de aplicaţie de fitness care arată cât de armonios se poate îmbina sportul cu tehnologia. Este adevărat că se adresează doar posesorilor de telefoane Nokia (şi acelea să fie cu Symbian sau GPS) – bine totuşi că sunt destui astfel de utilizatori, inclusiv în România.

Aplicaţii de fitness sunt numeroase, pentru toate platformele mobile. Unele sunt gratuite, precum Nokia Sports Tracker, altele costă destul de mult. Vom reveni cu un articol în care vom prezenta mai multe astfel de programe. Până atunci, nu uitaţi să acordaţi atenţie sportului, indiferent dacă este sau nu asistat de gadgeturi.

Update: Nokia Sports Tracker nu este momentan compatibil cu telefoanele Nokia cu sistem de operare Symbian 5th Edition (dispozitivele Nokia cu touchscreen).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News