Apple a anunţat primul lor accesoriu inteligent: Watch

09.09.2014
Apple a anunţat primul lor accesoriu inteligent: Watch

Dacă terminalele iPhone 6 nu au fost capabile să se ascundă de ochii indiscreţi ai camerelor foto, enigmaticul ceas Apple a reuşit să se strecoare neobservat până în această seară. După mai bine de un an de zvonuri, Apple a prezentat într-un final primul său produs cu adevărat nou din ultimii patru ani: ceasul inteligent Watch.

În ciuda zvonurilor, Apple a optat pentru un ceas pătrat cu elemente grafice software circulare, o combinaţie deja familiară. Deloc surprinzător, Apple Watch este asemănător cu noile terminale iPhone 6/6 Plus, remarcându-se marginile curbate şi sticla protectoare cu margini rotunjite. Partea dinspre interior a carcasei ascunde un sistem de încărcare wireless şi un senzor pentru puls.

Ecranul este acoperit cu safir şi foloseşte un sistem tactil capabil să detecteze nu doar atingerile ci şi apăsările mai puternice, acestea din urmă părând a fi folosite pentru acţiuni alternative contextuale. Din păcate, Apple Watch nu va afişa în permanenţă cadranul virtual al ceasului, ecranul urmând sa fie controlat de un giroscop.

Mai interesant este însă modul de control, cheiţa ceasului fiind atât o rolă pentru navigaţie similară celei de la vechile player-e iPod, cât şi un buton Home. Aceste moduri de control completează interfaţa tactilă nouă, care nu seamănă cu iOS sau alt mediu grafic folosit de Apple până acum.

Inima ceasului Apple va fi un cip numit S1, însă compania nu a oferit nici un detaliu suplimentar. În timpul prezentării nu au fost detaliate nici modul de conectare şi nici autonomia, acestea urmând sa fie probabil subiectul unor anunţuri ulterioare.

Ceasul va putea folosi curele diferite, varietăţile prezentate trecând în revistă modele din oţel, piele şi cauciuc. Zvonurile care afirmau că Apple va lansa Watch în mai multe versiuni au avut dreptate, Apple anunţând că ceasul său va fi disponibil în două dimensiuni diferite (38 şi 42 milimetri), trei game cu finisaje diferite (Watch, Watch Sport şi Watch Edition) şi va putea fi particularizat cu şase tipuri diferite de brăţări. Cu modelul superior Watch Edition, Apple va încerca să concureze producătorii de ceasuri din gama de lux, aceste modele fiind fabricate din aur de 18 kt. Modelele Watch şi Watch Sport folosesc materiale mai accesibile: oţel, respectiv aluminiu.

Apple Watch va fi compatibil doar cu terminalele iPhone din generaţiile 5 şi 6. Software-ul nu oferă surprize mari, Watch integrându-se cu People, Siri, Apple Maps, Notification Center şi alte module software care funcţionează pe telefonul cu care este sincronizat. Unele detalii sunt interesante, însă sistemul de operare implementat pe Watch nu pare să fie mai avansat decât ceea ce am văzut până acum pe platforma rivală Android Wear.

Ceasurile Watch de la Apple vor avea un preţ cam piperat, acestea urmând să înceapă de la 350 de dolari. Mai mult, zvonurile care au susţinut că Apple are ceva probleme cu producţia se pare că au avut dreptate, Watch urmând să fie disponibil începând cu 2015.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News