Chromecast, adevăratul smart TV: instalare, utilizare, aplicaţii utile, tips&tricks

Chromecast, adevăratul smart TV: instalare, utilizare, aplicaţii utile, tips&tricks
Instalare, configurare, utilizare

Mi-am cumpărat Chromecast acum aproape un an, de la un magazin online de afară. La noi nu îl găseai. Nici acum nu se vinde oficial în România, magazinele româneşti îl aduc din „piaţa gri”. După aproape un an, pot să spun, fără să exagerez, că este cea mai eficientă investiţie pe care am făcut-o vreodată în materie de dispozitive  electronice. Şi am destule la activ.

Acest articol se doreşte a fi util atât pentru cei mai mulţi, cei care nu au Chromecast şi/sau nu ştiu exact ce face şi cum funcţionează, cât şi pentru cei care şi l-au cumparat deja şi vor să descopere noi mijloace prin care-l pot pune în valoare, dincolo de cele oficiale sau evidente.

Ce este Chromecast şi ce poţi face cu el

Chromecast îţi transformă televizorul într-un smart TV adevărat. Conţinutul pe care-l poţi accesa nu este limitat la cele câteva aplicaţii instalate pe un smart TV obişnuit, multe dintre ele inutile majorităţii utilizatorilor, instabile, lente sau instalate doar cu scopul promovarii unui anumit serviciu. Conţinutul pe care-l poţi aduce pe televizor cu Chromecast este cel pe care îl ai pe calculator, pe telefon sau pe tabletă. Utilitatea sa îl recomandă atât utilizatorului final, cât şi mediului business.

Simplu spus, scopul lui Chromecast este să preia conţinutul trimis de alte device-uri şi să-l redea pe televizor. Fără să ai nevoie de fire. Se conectează la wireless şi primeşte comenzi de la PC-urile, telefoanele şi tablete conectate la aceeaşi reţea.

Instalare, configurare

Tehnic vorbind, Chromecast este un aşa-zis dongle, asemenea unui stick de memorie ca formă şi construcţie. Are două tipuri de conexiuni: HDMI şi USB. Conectarea la televizor se face prin HDMI. Ieşirea microUSB se foloseşte  împreună cu adaptorul inclus în pachet pentru alimentare. Îl poţi alimenta fie de la priză, eventual cu ajutorul unui prelungitor USB, fie direct de la portul USB al televizorului.

Deşi am întâlnit cazuri de utilizatori care nu au reuşit din prima, conectarea software este şi ea extrem de simplă. Trebuie să descarci aplicaţia oficială, Chromecast Installer, disponibilă pentru Windows, Mac, Android şi iOS. Cu televizorul setat pe HDMI-ul la care ai conectat Chromecast şi folosind aplicaţia oficială pe calculator, telefon sau tabletă trebuie să parcurgi un scurt ”wizard” cu trei paşi simpli: detectarea Chromecast-ului, conectarea la wireless şi introducerea codului (fiecare dispizitiv Chromecast are un cod unic). Când se încheie configurarea, pe televizor va fi afişat mesajul ”Ready to cast”.

Dincolo de configurarea iniţială, aplicaţia oficială nu o vei mai folosi prea mult. Tot ce poţi face cu ea, cel puţin la versiunea actuală, este să schimbi numele device-ului şi să-l resetezi la setările din fabrică, în caz că nu mai funcţonează corect.

Cum se foloseşte

Odată instalat şi configurat nu mai ai treabă cu Chromecast, device-ul fizic. Totul se face de pe dispozitivul de pe care trimiţi conţinutul şi, eventual, telecomanda televizorului. Cum am mai spus, dispozitivul de pe care trimiţi conţinut la Chromecast poate fi un PC, un laptop sau o tabletă. Iar conţinutul poate fi film, muzică, imagini sau întregul ecran (mirroring).

Ceea ce ai nevoie sunt aplicaţiile cu suport pentru Chromecast. Cel mai facil exemplu este YouTube. Atât site-ul propriu-zis pe care intri de pe calculator, cât şi aplicaţiile de Android şi iOS pot trimite conţinut la Chromecast pentru a fi vizionat pe televizor. În acest scop, player-ul video YouTube include un buton care îţi permite să alegi unde vrei să vizionezi clipul: pe dispozitivul activ sau pe TV, via Chromecast. Acest buton apare doar atunci când este detectat un dispozitiv Chromecast în reţeaua locală.

Dincolo de confortul pe care îl aduce, dacă ne gândim că operaţiunea se realizează fără fire, marele avantaj este că Chromecast nu reprezintă doar un banal adaptor, ci un media player wireless. El este cel care se ocupă de procesarea stream-ului transmis de calculator, telefon sau tableta, nu dispozitivul de pe care se transmite. Telefonul tău, de exemplu, nu face niciun efort pentru procesarea imaginii. El doar transmite link-ul către conţinutul dorit într-un format cunoscut de Chromecast, iar acesta din urmă face toată munca. Odată transmis un clip video la Chromecast, poţi folosi alte aplicaţii pe telefon, poţi stinge ecranul acestuia sau chiar îl poţi închide. Din momentul trimiterii conţinutului la Chromecast, telefonul are doar rol de telecomandă. 

Aplicaţii utile pentru PC

Prima pe lista aplicaţii de Chromecast pentru PC este extensia oficială pentru Google Chrome, Google Cast. Acesta este instrumentul principal cu care vei trimite conţinut la Chromecast de pe calculator şi are trei moduri în care poate face stream: doar clipul video (YouTube, Netflix etc.), un tab cu tot conţinutul său ori întreg ecranul. Ultima varianta este de evitat, cel puţin la acest moment, dacă o foloseşti pentru văzut filme. Acestea nu vor rula fluent, mai ales dacă sunt în format HD.

Google Cast pentru Chrome

Regula este ca, pentru a trimite clipuri de pe net pe TV prin Chromecast, site-urile trebuie să includă suportul necesar. Câteva exemple, dincolo de YouTube, sunt revision3.com, Netflix, HBO GO, crackle.com, rdio.com, songza.com, vevo.com etc.

Există însă căi alternative prin care poţi folosi Chromecast şi pe alte site-uri, în afară de cele care au suport. VidCast este un instrument care îţi permite să trimiţi la Chromecast clipuri video de pe orice site, cu condiţia ca acestea să fie în format MP4. Iar pentru asta, pe site-ul oficial găseşti un bookmarklet pe care trebuie să-l tragi pe bara de bookmark-uri. Când vrei să trimiţi la Chromecast un clip de pe un site care nu are suportul necesar, dai click pe bookmarklet iar acesta va adaugă player-ului video butonul de Chromecast.

 

Dar nu doar clipuri de pe net poţi trimite la Chromecast, ci şi filmele stocate pe calculator. Cea mai simplă metodă este să faci drag&drop într-un tab de Google Chrome, iar acesta le va reda întocmai unui player video.

Pentru muzică, poţi folosi Google Play Music, serviciu care îţi permite să stochezi online propriile melodii favorite şi să le redai pe televizor, cu ajutorul lui Chromecast. 

Aplicaţii utile pentru Android

Lucrurile devin şi mai interesante pe mobile. În special pe Android, fieful Google, unde există numeroase aplicaţii pentru sau compatibile cu Chromecast.

În primul rând, avem suportul Chromecast din Chrome Beta care ne permite să vedem prin Chromecast clipurile în format MP4 de pe orice site. Asta în teorie, pentru că în practică, cel puţin la versiunea actuală, suportul pentru Chromecast este problematic şi funcţionează sporadic.

Recent, Firefox pentru Android, în versiunea sa de test, a introdus suport pentru redarea pe televizor a tab-urilor prin intermediul Chromecast. Deocamdată, streaming-ul se face cu un lag de câteva secunde atunci când nu se blochează de tot, semn clar că cei de la Mozilla mai au de lucru această funcţie.

Există însă alternative. Am testat, de exemplu, Web Video Caster, aplicaţie care are unele probleme dar funcţionează oricum mai bine decât Chrome. Este practic un browser care scanează paginile web în căutarea de clipuri în format MP4 şi le trimite către Chromecast. Procesare este făcută de Chromecast, nu trebuie să-ţi faci griji că ţi se va consuma rapid bateria la telefon, pentru că el nu mai are niciun rol (în afară de telecomandă) din momentul în care stream-ul a fost preluat de Chromecast.

Una dintre cele mai interesante aplicaţii este cu siguranţă AllCast. Aceasta îţi permite să trimiti prin Chromecast conţinutul multimedia stocat pe telefon, indiferent că sunt imagini, muzică sau filme. Există o versiune gratuită, care întrerupe redarea după 5 minute şi afişează reclame, iar versiunea completă costă 16 lei şi 40 de bani. AllCast funcţionează şi cu alte dispozitive în afară de Chromecast, precum Apple TV, Xbox 360 şi diverse televizoare cu suport DLNA.

Cu aplicaţia oficială de Chromecast pentru Android poţi să faci mirroring. Adică să vezi pe televizor exact ce vezi pe ecranul televizorului. Recent, această facilitate poate fi accesată direct din meniul de opţiuni rapide a Android-ului.

Practic, aplicaţiile pe care le-am enumerat până aici acoperă trei direcţii importante: redarea conţinutului multimedia stocat local, redarea conşinutului online şi mirroring-ul. Pe lângă acestea există şi numeroase aplicaţii individuale cu suport pentru Chromecast precum YouTube, Netflix, HBO GO, Hulu Plus, Pandora, Google Play Music, Plex şi multe altele.

Există şi o serie de aplicaţii pentru business. Cast’n Slide, de exemplu, este o aplicaţie care (costă nouă lei şi) permite rularea prezentărilor de pe telefon ori tabletă pe televizor, prin intermediul Chromecast. Există şi o alternativă gratuită, numită SlideCast.

Aplicaţii utile pentru iOS

Cum era de aşteptat, suportul Chromecast pentru iOS nu este la fel de bun ca pe Android. Nu este prioritatea celor de la Google. De exemplu, aplicaţia oficială nu oferă funcţia mirroring şi pe iOS. Pe de altă parte, aplicaţia de YouTube merge bine mersi, cu nimic mai prejos decât versiunea de Android.

Din fericire, celilalţi developeri acordă aceeaşi importanţă, uneori chiar mai mare iOS-ului. Aplicaţiile pe care le-am enumerat în cazul Android-ului includ suport pentru Chromecast şi pe iOS.

 Photo Cast for Chromecast

Pentru redarea pozelor stocate local se poate folosi CastOnTV, o aplicaţie gratuită, cu o interfaţă simplă şi uşor de folosit.  O alternativă şi mai bună este Photo Cast for Chromecast. Această aplicaţie, de asemenea gratuită, nu se limitează doar la imagini, ci poate trimite către Chromecast filme de pe iPhone sau iPad şi prezentări PowerPoint.

Pentru redarea clipurilor video de pe internet, cea mai bună aplicaţie pe care am găsit-o este CastNow Browser. Cum sugerează şi numele este un browser fără prea multe funcţii în afară de suportul pentru Chromecast. Procesul de funcţionare este următorul: apeşi butonul de conectare la Chromecast şi selectezi device-ul disponibil, intri pe pagina care conţine clipul video, apeşi butonul de scanare şi selectezi stream-ul dorit din lista de clipuri găsite. Aplicaţia scanează paginile web în căutarea clipurilor în format MP4. Dacă un clip are mai multe setări de calitate, îţi va afişa fiecare versiune disponibilă (480p, 720p etc.). Browser-ul inclus în această aplicaţie este rudimentar, iar interfaţa nu este tocmai cea mai egonomică. Dar funcţionează, ceea ce nu se poate spune despre celelalte aplicaţii similare pe care le-am încercat. Costă 5 lei, dar sunt 5 lei bine investiţi.

CastNow Browser pentru iOS

Tips and tricks

Software-ul oficial pentru Chromecast este la început şi, din această cauză, lipsesc unele funcţii importante pentru unii dintre noi. De exemplu, stream-ul filmelor stocate local. Dar, deşi nu există o funcţie special dedicată pentru asta, poţi foarte simplu să redai pe TV filme de pe calculator: faci drag&drop unui film într-un tab de Chrome şi foloseşti funcţia Cast this tab din extensia oficială.

Poţi chiar să trimiţi pe televizor întregul ecran, nu doar un tab, cu ajutorul extensiei oficiale pentru Chrome. Puţin ascunsă prin meniuri este funcţia Cast entire screen care chiar asta face: stream întregului ecran. Este o funcţie experimentală deocamdată şi suferă de o sacadare destul de deranjantă a imaginii.

Nu am avut nevoie până acum de când îl am dar este bine de ştiu că, în caz de necesitate, poţi reseta Chromecast la setările din fabrică. Şi o poţi face fie prin intermediul aplicaţiei oficiale, fie ţinând apăsat butonul fizic al dispozitivului timp de 25 de secunde. Da, 25 de secunde.

Chromecast este dependent de reţeaua wireless. Ceea ce, în mod normal, înseamnă că trebuie să ai un router funcţional la dispoziţie. Dar, pentru urgenţe şi doar pentru conţinut local, îl poţi folosi cu un simplu WiFi hotspot creat pe telefon (opţiunea se găseşte la setările pentru Tethering din Android).

Chromecast poate să pornească televizorul şi să să schimbe intrarea HDMI, fără să apelezi la telecomandă. Pentru asta trebuie să foloseşti alimentatorul din pachet (în loc să alimentezi prin USB de la televizor) şi să ai activată funcţia HDMI-CEC. Această opţiune se numeşte diferit, în funcţie de producător. De exemplu, cei care au televizoare Sony o vor regăsi sub denumirea Bravia Sync.

Aşadar, un mic media player HDMI, care costă aproximativ 200 de lei, cu ajutorul aplicaţiilor potrivite îţi transformă televizorul într-un smart TV care depăşeşte clişeele de marketing. Un smart TV asupra căruia ai control şi unde alegi conţinutul şi aplicaţiile preferate.

Este, din punctul meu de vedere, cel mai bun produs lansat de Google în ultimii ani. Iar cu update-urile aşteptate în viitor şi avalanşa de aplicaţii declanşată de permiterea accesului dezvoltatorilor la API-ul device-ului, are şanse mari să devină un accesoriu obligatoriu pentru milioane de oameni care consumă conţinut multimedia în mod frecvent şi, totodată, să dea o lovitură grea brandului şi producătorilor de smart TV-uri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News