Folosirea smartphone-ului la volan, cauză principală de accidente rutiere în România. Recomandări de căşti high-end Bluetooth pentru mâini cu adevărat libere la volan

19.03.2018
Folosirea smartphone-ului la volan, cauză principală de accidente rutiere în România. Recomandări de căşti high-end Bluetooth pentru mâini cu adevărat libere la volan

În ciuda faptului că există o ofertă generoasă de soluţii hands-free pentru automobile, mulţi şoferi ţin telefonul în mână sau la ureche în timp ce conduc. Acest obicei prost este popular chiar şi printre cei ale căror automobile includ tehnologie pentru convorbiri cu mâini libere. Pentru ceilalţi există gadgeturi care adaugă această caracteristică (precum Parrot Minikit Neo 2 HD) sau căşti Bluetooth.

România este, potrivit statisticilor, pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria, în ceea ce priveşte numărul de decese în accidente rutiere raportat la 1 milion de locuitori. Poliţia rutieră estima acum doi ani că 20% dintre şoferii români intră pe internet de pe smartphone în timp ce conduc. În 2015, 23% din numărul de accidente din România au fost cauzate de folosirea telefonului mobil la volan.

CITEŞTE ŞI: Topul celor mai bune căşti Bluetooth pe care le-am folosit până acum

Situaţia este alarmantă şi în alte state. Potrivit US Governors Highway Safety Association, în 2016 au fost ucişi 6.000 de pietoni în SUA, cel mai ridicat număr din ultimii 20 de ani. Principala cauză a fost folosirea smartphone-ului la volan sau de către cei care treceau strada. De aceea, un oraş din California le-a interzis, printr-o hotărâre locală, locuitorilor să folosească telefonul în timp ce traversează strada.

În acest context, vă recomandăm modele de căşti Bluetooth high-end, care necesită foarte puţină interacţiune din partea şoferilor. Acestea dispun de comenzi vocale şi senzori avansaţi:

Seria Plantronics Voyager 3200

Aceste modele dispun de tehnologie de anulare a zgomotului cu trei microfoane şi autonomie de până la şase ore în regim de convorbire şi şapte zile în stand-by. Carcasa portabilă opţională de încărcare oferă până la 10 ore suplimentare de convorbire. Seria Voyager 3200 include diferite modele. Cel mai avansat, Voyager 3200 UC, este livrat standard cu o carcasă portabilă de încărcare şi include un modul Bluetooth de înaltă fidelitate.

Casca dispune de semnal de alertă atunci când se începe o conversaţie în timp ce dispozitivul este pe modulul mut. Senzorii inteligenţi răspund sau transferă apeluri prin punerea căştii. Când poartă casca, utilizatorul spune „răspunde” sau „ignoră” pentru a gestiona apelurile primite.

Mai mult, alertele vocale anunţă numele apelanţilor, starea conexiunilor şi timpul de convorbire. Voyager 3200 oferă conectare prin NFC la dispozitive compatibile şi dispune de suport pentru serviciile Siri, Google Assistant sau Cortana. Totodată, tehnologia Plantronics SoundGuard asigură protecţie împotriva sunetelor ridicate neaşteptate, pentru a preveni deteriorarea auzului.

Jabra Motion

Un alt model avansat de cască Bluetooth, Jabra Motion oferă calitate HD Voice şi informaţii vocale pentru nivelul bateriei sau conexiune. De asemenea, casca poate primi comenzi vocale de la utilizator, pentru a iniţia sau închide apeluri.

Prin intermediul funcţiei „Motion Sensor”, casca poate răspunde automat la un apel atunci când este ridicată. Pentru a proteja auzul utilizatorului şi pentru a oferi convorbiri clare, Jabra Motion oferă protecţie împotriva vântului şi a zgomotului. Atunci când casca nu este folosită se activează funcţia Power Nap de economisire a bateriei. Autonomia este de opt ore pentru convorbiri, iar încărcarea completă a acumulatorului durează două ore.

Alt model recomandat de la Jabra este Steel.

Plantronics Voyager Edge

Un alt model avansat oferit de Plantronics este Voyager Edge. Acesta dispune de trei microfoane şi tehnologie de anulare a zgomotului de fundal. Casca dispune de o carcasă specială, care include acumulator. Aceasta prelungeşte autonomia căştii cu 10 ore, pentru convorbiri. Utilizatorul poate verifica nivelul bateriei căştii sau carcasei, trecând degetul pe iconiţa de pe carcasă.

Senzori pentru răspuns ce pot prelua apeluri automat imediat ce utilizatorul ataşează casca de ureche. Casca dispune de tehnologie pentru răspuns vocal, astfel încât aceasta va menţiona numele persoanei care a iniţiat apelul, iar utilizatorul nu trebuie decât să spună „Answer”/ „Răspunde” pentru a prelua apelul.

Voyager Edge include tehnologie care poate redirecţiona apelurile atât către casca, cât şi către telefon, poate opri muzica atunci când utilizatorul este apelat şi poate prelua automat apeluri atunci când casca este ataşată de ureche.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult