Phorm: tastatura pentru tabletă care apare deasupra ecranului

13.02.2015
Phorm: tastatura pentru tabletă care apare deasupra ecranului

Deşi tastaturile touch au avansat destul de mult în ultimii ani, oferind rezultate din ce în ce mai bune cu ajutorul algoritmilor predictivi, tot tastatura fizică oferă precizia necesară pentru redactarea rapidă. Compania Tactus Technology a demonstrat în trecut diverse prototipuri de tastaturi care ar putea fi aplicate deasupra unui ecran tactil, însă abia acum acestea s-au materializat într-un produs pe care putem să punem mâna. Acesta se numeşte Phorm şi este o husă pentru iPad Mini. La prima vedere însă, pare a fi aproape magic.

Întrucât nu există încă dispozitive care integrează tehnologia de la Tactus, compania a ales să demonstreze capabilităţile unei tastaturi care se materializează deasupra ecranului prin intermediul unei huse care se mulează în jurul tabletei. Pe partea din faţă este aplicată o simplă peliculă transparentă, nu foarte diferită de protecţiile din plastic pentru ecran, iar pe partea din spate avem o carcasă solidă care protejează dispozitivul. Aici se găseşte şi butonul care porneşte „magia” husei Phorm: un pătrat mare care glisează de la stânga la dreapta.

Pe suprafaţa ecranului, pelicula transparentă include micro canale care se umflă pentru a oferi freedback atunci când apeşi butoanele. Tastatura de pe ecran nu dispare şi nici nu este înlocuită. Phorm este doar o completare a acesteia. Acest lucru înseamnă că produsul celor de la Tactus nu funcţionează decât cu tastatura pre-instalată de pe iPad, realizată de Apple, întrucât butoanele fizice sunt generate în funcţie de layout-ul implicit. Un alt aspect important este faptul că această husă nu necesită alimentare cu energie electrică.

Există însă şi câteva întrebări legate de tehnologia Tactus. Cum se simt butoanele fizice la atingere? Cât de bine sunt poziţionate faţă de tastele de pe ecran şi cât va rezista o astfel de peliculă în timp? Momentan va trebui să aşteptăm lansarea pentru a primi răspuns la aceste întrebări. Phorm pentru iPad Mini este disponibil pentru pre-comandă în două variante de culoare la preţul de 99 de dolari şi va ajunge în magazine la preţul de 149 de dolari. De asemenea, compania lucrează la variante similare pentru iPhone 6 Plus şi iPad Air. Momentan nu există informaţii concrete despre data la care vor fi onorate comenzile sau când vor fi lansate şi carcase Phorm pentru alte dispozitive.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult