Stocare externă de mare capacitate de la Kingston

28.10.2008
Stocare externă de mare capacitate de la Kingston
Kingston DataTraveler 150 – 32 GB

Cu aproximativ o lună în urmă treceam în revistă câteva soluţii de stocare flash de mare capacitate şi discutam despre accesibilitatea lor. Am văzut atunci că un stick USB de 64 GB care ar trebui să fie destul de rapid costa aproximativ 700 roni. Pe de altă parte, un SSD performant cu capacitate de 128 GB ajunge la un preţ exorbitant de 2.000 de roni. În continuare vă vom prezenta câteva soluţii de stocare de capacitate mare de la Kingston, în premieră în ţara noastră.

Kingston DataTraveler 150 – 32 GB

Kingston DataTraveler 150 cu capacitate de 32 GB

Capacitatea stick-urilor USB a crescut, însă nu şi dimensiunile lor. Explicaţia stă în faptul că memoria chip-urilor folosite se dublează la fiecare generaţie. Capacitatea mare este facilitată şi de folosirea memoriilor flash de tip MLC (multi-level cell). În traducere liberă, aceasta înseamnă că fiecare celulă care ar putea stoca informaţie este capabilă să reţină doi biţi în loc de unul singur prin dispunerea structurii pe mai multe straturi. Preţul care trebuie plătit pentru capacitatea sporită este viteza. Dacă primele memorii de tip MLC erau destul de lente datorită complexităţii algoritmilor de eliminare a erorilor, actualele chip-uri sunt ceva mai rapide, însă nu se pot apropia de cele de tip SLC (single-level cell).

În cazul nostru, vitezele atinse de DataTraveler 150 au fost mai mult decât decente. Pentru test am folosit un fişier de 700 MB. La scriere s-a atins o viteză maximă de 16 MB/s, iar fişierul de test a fost mutat pe stick-ul USB în 45 de secunde. Citirea este de obicei mai rapidă şi la fel a fost şi în cazul de faţă. Cei 700 MB au fost copiaţi pe HDD în 36 de secunde, viteza maximă atinsă fiind de 20 MB/s.

DataTraveler 150 ofera performante peste medie

Cel mai dur test pentru memoriile flash este cel de scriere al unui număr mare de fişiere mici. Pentru aceasta am ales directorul I386 de pe un kit de Windows XP. În cazul nostru, el a avut 7190 de fişiere în 164 de directoare, cu o cantitate totală de informaţie de 556 MB. Timpul de scriere pe stick-ul USB a fost de 20 de minute. Cum am spus şi în cazul testului anterior, aceşti timpi foarte lungi pot fi eliminaţi prin arhivarea directoarelor ce se doresc a fi stocate pe stick-ul USB.

Kingston DataTraveler 150 va avea un preţ aproximativ de 285 de lei. Cei care doresc o capacitate mare de stocare pot să ia în considerare acest stick USB. Le reamintim însă că formatarea sa este de tip FAT 32 şi nu acceptă fişiere mai mari de 4 GB, cum ar fi imaginile de DVD-uri. În rest, testele de viteză sunt acceptabile, viteza de scriere fiind aproximativ egală cu cea de 12X în cazul DVD-urilor. Cei 32 GB ar trebui să fie scrişi în întregime în mai puţin de 35 de minute, un timp deloc scurt.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News