Fuchsia OS, posibilul succesor pentru Android şi Chrome OS, demonstrat pe smartphone-ul Honor Play

23.11.2018
Fuchsia OS, posibilul succesor pentru Android şi Chrome OS, demonstrat pe smartphone-ul Honor Play

Honor Play este un smartphone de buget lansat pentru piaţa din China. Însă nu acesta este detaliul care ne interesează, ci Fuchsia OS, sistemul de operare pe care Google îl testează pentru prima dată în mod public, folosind un smartphone deja lansat.

Gândit pentru a putea ţine locul atât sistemul Android, dar şi Chrome OS, Fuchsia OS vine cu o interfaţă nouă, însă nu acesta este motivul pentru care Google a ales să dezvolta un nou sistem de operare. Spre deosebire de Android şi Chrome OS, Fuchsia nu are la bază nucleul Linux, ci un micro-kernel proiectat de Google pentru a răspunde întocmai cerinţelor noii generaţii de dispozitive mobile. Numit Magenta, noul kernel renunţă şi la sistemul de licenţiere GPL, înlocuit cu un mix de licenţe BSD 3, MIT, and Apache 2.0.

Renunţarea la nucleul Linux este pregătită de ceva vreme, Google oprind încă din anul 2014 adaptarea noilor distribuţii Linux pentru folosire cu platforma Android. Drept consecinţă, până şi ultima generaţie de telefoane Google Pixel are la bază un kernel Linux lansat la finalul anului 2014, peticit doar cu ultimele patch-uri de securitate.

Mai bine adaptat pentru capabilităţile dispozitivelor smartphone moderne şi computere personale echipate cu procesoare rapide, Fuchsia OS ar putea deveni în cele din urmă un rival sau înlocuitor pentru platforma Android. Deocamdată, dezvoltarea noului OS se află la stadiu experimental, interfaţa şi funcţionalitatea acestuia fiind departe de forma finală.

Interesant este că Google menţionează în mod expres suport pentru noul chipset Kirin 970, sugerând că dezvoltarea noului OS se află deja la un stadiu avansat, debutul la scară largă fiind doar o chestiune de timp. Doar cu chip-ul Kirin 970, compatibilitatea se extinde la câteva alte dispozitive Huawei: seria P20, Mate 10, Honor 10, Honor View 10, şi Huawei Nova 3.

Printre dotările Fuchsia OS mai avem un manager de fişiere optimizat pentru ecrane touch, o tastatură complet nouă şi mod split-screen pentru folosirea simultană a două sau mai multe aplicaţii.

În faza actuală, Fuchsia OS nu este chiar alegerea ideală în defavoarea Android, pentru instalare fiind necesară deblocarea meniului bootloader pentru folosirea cu ROM-uri neoficiale. Totodată, nu trebuie neglijată nici lipsa de compatibilitate cu aplicaţii Android, dau bug-urile specifice pachetelor software neterminate.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult