Bosch lansează la CES un parasolar inteligent pentru maşină, care „proiectează” umbră pe ochii şoferilor

08.01.2020
Bosch lansează la CES un parasolar inteligent pentru maşină, care „proiectează” umbră pe ochii şoferilor

Pentru că maşinile încep să integreze din ce în ce mai multă tehnologie, au rămas foarte puţine componente care nu sunt conectate într-un fel sau altul la un computer pentru funcţii smart. Astfel, anunţul celor de la Bosch pentru un concept de parasolar inteligent nu vine ca o mare surpriză, însă această tehnologie s-ar putea dovedi a fi cu adevărat utilă, putând evita multe accidente pe şosele.

Problema principală cu parasolarul „tradiţional” este că acesta nu poate fi ajustat cu foarte mare precizie. Poate fi ajustat pe verticală şi în anumite cazuri poate fi reajustat spre laterale, însă de multe ori potrivirea poziţiei în mers este complicată, iar în funcţie de direcţia în care conduci, poziţia soarelui poate să se schimbe faţă de cea a maşinii. Bosch propune însă un panou LCD, cu mai multe zone hexagonale care pot să fie colorate individual, după necesităţi, pentru a acoperi cu umbră permanent în mers ochii şoferului.

 Acest „Parasolar Virtual”, cum este numit de Bosch, promite să folosească o cameră video pentru a detecta permanent poziţia ochilor utilizatorului. Atunci când şoferul conduce parasolarul întunecă hexagoanele necesare pentru a proteja ochii de lumina soarelui, lăsând întregul spaţiu din jurul acestei zone complet transparentă. Tehnologia funcţionează pe tot parcursul drumului în timp real, făcând mici ajustări chiar şi atunci când soarele îşi schimbă poziţia, sau maşina îşi schimbă direcţia.

Parasolarul Virtual a primit un premiu de inovaţie la CES 2020 şi promite să reducă semnificativ numărul de accidente de pe şosele. Conform Bosch, accidentele provocate de soare sunt de două ori mai multe decât cele cauzate de alte fenomene meteorologice.

Desigur, având în vedere că avem de a face cu un concept prezentat la CES, nu este clar când va ajunge această tehnologie pe piaţă sau dacă va ajunge în maşinile din viitor în această formă, sau într-una simplificată, care să reducă costurile de producţie. Având în vedere că este necesar un panou LCD, o cameră şi un procesor care să ofere procesare cu AI pentru a ţine ochii şoferului protejaţi permanent, cu siguranţă nu vorbim despre o opţiune ieftină.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult