Cum arată cea mai nervoasă maşină făcută vreodată de francezi. Nu te-ai fi aşteptat să fie un Citroen

12.03.2020
Cum arată cea mai nervoasă maşină făcută vreodată de francezi. Nu te-ai fi aşteptat să fie un Citroen

Citroen este un brand de maşini orientat către design, către maşini practice şi în ultima vreme dotări high-end. Maşinile companiei franceze au făcut istorie prin uşurinţa reparaţiilor, preţuri mici şi un stil aparte, uşor de recunoscut de la distanţă. Totuşi, Citroen a produs în urmă cu aproape 12 ani şi o maşină de curse, cu un design futurist chiar şi pentru momentul de faţă: Citroen GT, cea mai „supărată” maşină franţuzească de până acum.

Citroen GT (sau GT by Citroen, cum este denumită în mod oficial) este o maşină de tip concept, care ar fi trebuit să fie produsă în şase exemplare, la un preţ de 2,1 milioane de euro bucata. Din păcate, planul iniţial nu a mai fost urmat. Câteva maşini există însă, iar de curând a apărut pe internet una dintre ele. Aceasta a fost concepută în 2008 pentru jocul Gran Turismo 5 pentru PlayStation 3 şi apărea în joc drept o maşină de circuit cu motor electric, cu performanţă impresionantă şi un design realizat special pentru a intimida oponenţii în curse.

Modelul real de Citroen GT este aproape identic cu cel din joc la nivel vizual, însă toate celelalte elemente ale maşinii sunt complet diferite. Vorbim despre o maşină cu motor cu ardere internă de tip V8, cu un sunet absolut impresionant, care adaugă la nivelul de „supărare” al maşinii, cu control manual pentru fiecare element în parte.

Chiar dacă este o maşină cu cutie de viteze manuală, aceasta integrează o cutie de curse, secvenţială. Poţi trece doar în treapta superioară sau inferioară, nu poţi sări treptele, precum în cazul unei maşini cu schimbător de viteze clasic. Vitezele se schimbă de pe două butoane amplasate pe volanul de curse în formă de „fluture”, similar cu cel de pe maşinile de Formula 1. Acest volan include şi un display care afişează viteza şi alte informaţii. Pentru a nu fi nevoit să priveşti în jos, maşina are şi un HUD deasupra bordului, care proiectează informaţii pe parbriz.

La nivel de performanţă, versiunea reală a maşinii este echipată cu un motor Ford Modular V8 pe benzină, cu 464 cai putere la o greutate de 1.400 kg. În jocul Gran Turismo 5, maşina folosea patru motoare electrice cu 778 cai putere.

Şi asta nu e tot. Maşina are un interior decorat cu elemente din cupru şi nichel, materialele fiind amplasate direct, fără vopsea sau alt tratament, oferindu-i un aspect futurist, parcă desprins din filmele Star Trek.

Nici măcar pornirea maşinii nu este „tradiţională”. Aceasta nu are cheie sau cartelă. Este necesară apăsarea ambreiajului şi a frânei, apăsarea a două comutatoare de siguranţă, ascunse sub protecţii, după care aştepţi puţin, până când sunt pornite toate sistemele necesare. Butonul care porneşte motorul este undeva în zona piciorului drept, iar pentru a porni de pe loc, este necesară apăsarea unui buton amplasat pe tavan, care schimbă în treapta întâi.

Chiar dacă are aproape 12 ani, Citroen GT este o maşină pe care nu o vedem aproape deloc în realitate. Citroen o ţine în colecţia proprie şi se pare că nu o foloseşte nici măcar pentru prea multe evenimente. De altfel, maşina nu este tocmai construită pentru a fi condusă pe şosele publice, nefiind echipată cu airbag-uri, semnalizatoare sau alte elemente de acest gen, obligatorii pentru maşinile vândute în Europa.

Supercar Blondie, o vedetă de pe YouTube a reuşit însă să îi convingă pe cei de la Citroen să o lase să dea o tură cu maşina pe străzile din Paris, aceasta fiind echipată cu numere de înmatriculare temporare pe perioada testului. Tot de la Blondie am aflat şi despre faptul că maşina are două moduri de rulare, un mod limitat şi un mod de cursă, care poate fi activat dintr-un comutator de pe consola principală.

Citroen a fost întotdeauna brandul franţuzesc care produse maşini de familie, însă Citroen GT este maşina total opusă acestei tradiţii. Dacă vreţi să „testaţi” maşina, există câteva jocuri în care aceasta a apărut. Este vorba despre Gran Turismo 5, Gran Turismo 6, Gran Turismo Sport şi alte trei jocuri care nu fac parte din celebra serie de titluri pentru PlayStation: este vorba despre Car Town, un joc de pe Facebook, cât şi despre jocul de mobil Asphalt 8: Airborne. Cel mai recent joc în care Citroen GT a apărut este The Crew 2 de la Ubisoft.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult