Citroen anunţă Ami, o maşină electrică de oraş pe care o poţi conduce fără permis şi o poţi închiria cu 20 euro pe lună

28.02.2020
Citroen anunţă Ami, o maşină electrică de oraş pe care o poţi conduce fără permis şi o poţi închiria cu 20 euro pe lună

Citroen a anunţat o nouă maşină electrică de oraş numită Ami, care va fi disponibilă nu doar pentru cumpărare la un preţ foarte mic, ci va putea fi închiriată pentru un cost lunar foarte mic, de numai 20 de euro pe lună. Cel mai interesant lucru la Citroen Ami este însă faptul că este atât de mic şi atât de lent încât nu necesită un permis de conducere pentru a fi condus pe străzile din Europa, fiind însă necesar permis de categoria B1 în România, pentru cei sub 18 ani.

Posibilitatea de a conduce maşina va fi diferită de la ţară la ţară. În Franţa, de exemplu, aceasta va putea fi condusă de la 14 ani, în timp ce majoritatea ţărilor din Europa obligă şoferii să aibă minimum 16 ani pentru astfel de vehicule.

Ami de la Citroen are o baterie de 5,5 kWh, o valoare mică în comparaţie cu ceea ce oferă maşinile electrice obişnuite. Aceasta poate să ofere 70 de km de autonomie la o singură încărcare şi poate fi realimentată de la o priză normală de 220V în numai trei ore. Viteza maximă atinsă este de 45 km/h, asemeni unui moped. De aceea, Citroen Ami este o maşină exclusiv pentru oraş, aceasta fiind chiar interzisă pe anumite drumuri publice din cauza faptului că nu poate să meargă cu viteză foarte mare (pe autostradă poţi merge cu minimum 80 km/h, de exemplu).

 Dimensiunile sale reprezintă însă avantajul: este mică şi îngustă, putând fi parcată aproape oriunde există puţin spaţiu. De asemenea, Ami poate să ofere spaţiu pentru un şofer şi un pasager, nu este o maşină de o singură persoană, asemeni Renaul Tweezy.

Preţul este însă avantajul cel mai mare al lui Citroen Ami. Micuţa maşină electrică poate fi cumpărată la preţul de 6.000 de euro, sau poate fi închiriată pe termen lung pentru doi ani. Programul de închiriere necesită o plată iniţială de 2.644 euro şi apoi un abonament lunar de 20 de euro. Maşina va fi folosită şi de către servicii de închiriere la minut precum Free2Move, care va percepe o taxă de 0,26 cenţi pe minut.

Comenzile pentru Citroen Ami încep pe 30 martie în Franţa, însă maşina va fi disponibilă şi în Spania, Italia, Belgia, Portogalia şi Germania în următoarele câteva luni. Livrările pentru cei care fac comenzi în Franţa vor începe din luna iunie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult