Mai multe companii ar putea folosi camioane fără şofer pentru transport de marfă pe teritoriul Europei

07.04.2016
Mai multe companii ar putea folosi camioane fără şofer pentru transport de marfă pe teritoriul Europei

Punând sub semnul întrebării viitorul meseriei de „TIR-ist”, o flotă de şase camioane aparţinând unor producători ca Volvo şi Daimler au participat în aceste zile la competiţia European Truck Platooning challenge organizată de Guvernul Danez, demonstrând că vehiculele autonome pot face o treabă cel puţin la fel de bună şi fără ajutorul unui şofer uman.

Conceptul „Truck platooning” presupune ca o flotă de două sau mai multe camioane să călătorească unul în spatele celuilalt la distanţă cât mai mică, folosind vehiculul din faţă ca scut aerodinamic. În acest mod, coeficientul de frecare cu aerul poate fi redus semnificativ, aducând economii importante de combustibil. Pentru ca teoria să funcţioneze este nevoie ca şoferii urmăritori să demonstreze abilităţi excelente de comunicare şi sincronizare cu liderul coloanei.

Aparent, mersul în coloană nu prezintă nu o provocare prea mare pentru camioanele controlate de calculator, care au străbătut fără incidente traseele atribuite pornind din părţi diferite ale Europei, având însă ca destinaţie comună portul Rotterdam din Olanda.

Urmând acestei demonstraţii, este aşteptat ca mai multe companii europene, printre care şi Unilever, să treacă la folosirea vehiculelor autonome pentru transporturi de marfă pe teritoriul Europei.

Citeşte şi Google: Când călătoresc într-o maşină fără şofer, oamenii sunt suprinşi de aceste trei lucruri

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult