Parcare automată de la Volkswagen – visul şoferilor neîndemânatici

24.04.2008
Parcare automată de la Volkswagen – visul şoferilor neîndemânatici

Park Assist Vision se numeşte sistemul care a fost demonstrat anul acesta la târgul de la Hanovra de către Volkswagen. El va prelua controlul total al maşinii şi va realiza parcarea automat, fără vreo intervenţie din partea proprietarului. Pentru o astfel de sarcină complexă, computerul de bord procesează imaginile primite de la camerele video din oglinzi, cele din faţa şi din spatele maşinii, precum şi de la senzorii cu ultrasunete dispuşi de jur împrejurul vehiculului.

Park Assist Vision - un sistem de parcare automată

Sistemul Park Assist Vision a fost demonstrat pe un Volkswagen Passat dotat cu o cutie de viteze automată. Nu este necesar ca şoferul să stea în maşină în timpul manevrei, dar în funcţie de locul de parcare ales, ar putea fi recomandat să iasă înainte ca vehiculul să intre într-un spaţiu îngust. Schimbătorul de viteze trebuie lăsat în poziţia P, iar cu ajutorul unei telecomenzi, şoferul va iniţia parcarea. Manevra poate fi oricând oprită tot prin intermediul telecomenzii.

Manevra complexă de parcare este realizată de computerul de bord

Calculatorul de bord va opri automat motorul şi va închide uşile când ajunge la concluzia că parcarea s-a încheiat cu succes. Park Assist Vision este încă în stadiul de testare, iar Passat-ul folosit a fost unul din concurenţii de la DARPA Urban Challenge, o competiţie pentru maşini conduse automat de un computer. Nu se ştie încă momentul în care sistemul va deveni comercial, dar sigur îl vom vedeam în câţiva ani pe modele de serie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News