Un fabricant de acumulatori promite vehicule electrice cu autonomie de 1300 km

04.04.2019
Un fabricant de acumulatori promite vehicule electrice cu autonomie de 1300 km

Pare greu de crezut, dar autonomia vehiculelor electrice ar putea să o depăşească în curând pe cea a vehiculelor echipate cu motoare termice.

Promisiunea vine din partea Innolith, un startup suedez specializat în dezvoltarea de acumulatori cu densitate mare. Aceştia afirmă că au creat primul acumulator Li-ion cu densitate de stocare a energiei de 1000 Wh/kg.

Spre comparaţie, cel mai avansat tip de acumulator folosit în prezent pentru echiparea vehiculelor Tesla din seria Model 3 are o densitate de patru ori mai mică (250 Wh/kg), furnizorul Panasonic promiţând creşterea acesteia la 330 Wh/kg. Ceva mai ambiţios, departamentul american pentru energie finanţează un proiect pentru dezvoltarea de acumulatori cu densitate de 500 Wh/kg, ale cărui rezultate se lasă deocamdată aşteptate.

Dacă inovaţia celor de la Innolith este reală şi poate fi probată, atunci compania a reuşit un salt de câteva generaţii în dezvoltarea acumulatorilor cu tehnologie litiu-ion.

De cel puţin patru ori mai compact decât acumulatorii obişnuiţi pentru vehicule electrice, noul produs face posibilă obţinerea unei autonomii de cel puţin 1.000 de km cu o singură încărcare, sau mai mult dacă spaţiul pentru instalarea acumulatorilor este suficient. Spre comparaţie, un vehicul Tesla Model S cu echipare Long Range poate parcurge doar 539 de km cu o singură încărcare.

Chiar dacă tehnologia dezvoltată de Innolith foloseşte în continuare un electrolit de tip lichid, acestea a primit modificări importante în compoziţia chimică, solvenţi organici foarte inflamabili fiind înlocuiţi cu o alternativă anorganică mai stabilă şi sigur de folosit.

Innolith promite că va aduce pe piaţă noul tip de acumulator în intervalul 2022-2024, produs în serie limitată la o fabrică din Germania. Compania speră să licenţieze tehnologiile către marii producători de acumulatori şi vehicule electrice.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult