Andy Grove, legendarul fost şef al Intel, a murit

22.03.2016
Andy Grove, legendarul fost şef al Intel, a murit

Unul dintre cei mai cunoscuţi lideri din industria IT, Andy Grove, pe numele adevărat András Gróf, a murit la vârsta de 79 de ani. Cauza decesului nu este cunsocută, dare se ştie că Andy suderea de multă vreme de Parkinson, iar la un moment dat a avut cancer la prostată.

Grove a condus Intel în perioada de maximă glorie a companiei şi a fost primul angajat al acesteia, în 1968. În 1979, Andy Grove a devenit preşedintele Intel şi apoi director executiv în 1987. S-a retras din funcţie atunci când s-a îmbolnăvit de cancer la prostată, dar continuat să fie preşedinte al board-ului până în 2004.

Sub conducerea lui Grove, Intel s-a transformat dintr-un producător de cipuri de memorie în cel mai mare producător de semiconductori din lume. Sub „bagheta” lui, veniturile anuale ale companiei au crescut de la 1,9 miliarde de dolari la 26 miliarde de dolari.

Andy Grove a fost un idol pentru mulţi lideri din Silicon Valley, printre care Steve Jobs. Acesta l-a sunat pe şeful Intel în 1997 să-i ceară sfatul dacă este bine sau nu să se întoarcă la Apple. „Steve, nu dau un r…t pe Apple”, i-a spus Grove, potrivit biografiei lui Jobs scrisă de Walter Isaacson. La momentul respectiv Apple era o companie aflată în impas.

În perioada în care Grove a condus compania, Intel a lansat unele dintre cele mai cunoscute procesoare din istorie, precum 386 şi Pentium.

András Gróf s-a născut în Budapesta, în 1936. Când avea 8 ani, naziştii au invadat Ungaria şi au trimis 500.000 de evrei în lagăre de concentrare. Grove a povestit în memoriile sale că a reuşit să scape, împreună cu mama sa, cu ajutorul unor acte false. În 1956 a fugit din Ungaria în Austra, în timpul Revoluţiei, iar de acolo a emigrat în America.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult