Apple vs. Qualcomm: iPhone XS şi XR ar putea fi interzise în China. Un update de software ar putea salva telefoanele

14.12.2018
Apple vs. Qualcomm: iPhone XS şi XR ar putea fi interzise în China. Un update de software ar putea salva telefoanele

Victoria Qualcomm în China împotriva Apple este una importantă, însă producătorul de smartphone-uri nu se dă bătut atât de uşor. În ciuda faptului că telefoanele sale ar trebui scoase de la vânzare, conform unui ordin judecătoresc, compania continuă să le vândă şi încearcă să tragă de timp cu un apel la această decizie. În acelaşi timp, Apple a promis o actualizare software, care va elimina necesitatea de licenţiere a tehnologiei Qualcomm pe modelele afectate. Între timp, Qualcomm cere interzicerea şi modelelor iPhone XS, XS Max şi XR.

Apple China a declarat pentru Reuters că va lansa în viitorul foarte apropiat un update de software care va modifica funcţiile software menţionate de Qualcomm în cadrul procesului, care s-au dovedit a încălca două brevete (funcţii de redimensionare a fotografiilor şi a aplicaţiilor din fundal). Conform reprezentanţilor companiei, aceste brevete sunt încălcate doar pe modelele iPhone 6S, 7, 8 şi X, nu şi pe iPhone XS şi XR, care sunt livrate din fabrică cu iOS 12.

Qualcomm susţine însă că şi modelele mai noi folosesc aceleaşi tehnologii şi că ar trebui de asemenea interzise. Totuşi în Statele Unite, Qualcomm a pierdut în faţa comisiei FTC, care a spus că trecerea de la hardware Qualcomm la Intel pentru noua generaţie de dispozitive nu înseamnă obligatoriu că cei de la Qualcomm nu a încercat să creeze un monopol pe piaţa de componente de comunicaţii, acesta fiind şi motivul pentru care Apple a refuzat să mai plătească licenţele.

În China, Apple încearcă acum să aducă în cadrul procesului de apel argumente pentru care decizia iniţială este greşită. În primul rând, încearcă să demonstreze cum încetarea vânzării de iPhone-uri va avea un impact asupra economiei Chinei, întrucât economia ţării are de pierdut banii pe care i-ar putea încasa prin taxele de vânzare aplicate acestor produse. De asemenea, această decizie ar forţa Apple să cadă la o înţelegere cu Qualcomm pentru plata licenţelor restante, încurajând astfel practicile „necinstite” de business de până acum.

Este clar că Apple nu va ceda foarte uşor în această luptă, însă şansele sale pentru victorie par din ce în ce mai mici.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult