Cum a fost oprit cel mai mare atac informatic asupra unei bănci din istorie. O greşeală de scriere a costat un grup de hackeri 800 milioane de dolari

11.03.2016
Cum a fost oprit cel mai mare atac informatic asupra unei bănci din istorie. O greşeală de scriere a costat un grup de hackeri 800 milioane de dolari

Un grup de hackeri a reuşit să obţină luna trecută acces la serverele Bangladesh Bank şi să vireze, prin intermediul Federal Reserve Bank din New York, 81 milioane de dolari către companii şi organizaţii din Sri Lanka şi Filipine.

Infractorii cibernetici puteau transfera 870 milioane de dolari, dar, după patru tranzacţii reuşite, au scris greşit cuvândul „fundaţie” la un virament către o organizaţie non-guvernamentală din Sri Lanka.

Acest lucru şi numărul neobişnuit de mari de cereri de transfer de bani către entităţi non-bancare a atras atenţia celor de la Federal Reserve Bank, care au alertat autorităţile, iar transferurile au fost suspendate. Dacă operaţiunea reuşea, acesta ar fi fost cel mai mare atac informatic asupra unei bănci din istorie.

Bangladesh Bank a reuşit să recupereze o parte din suma transferată deja, iar o anchetă a fost deschisă pentru ca atacatorii să fie prinşi.

Citeşte şi: Unul din trei dezvoltatori software se teme că va fi înlocuit de inteligenţa artificială

Atacurile informatice care vizează băncile sunt în creştere şi sunt din ce în ce mai sofisticate. Anul trecut, compania de securitate informatică Kaspersky La anunţa că un grup internaţional de hackeri a reuşit să fure, în doi ani, aproximativ 1 miliard de dolari de la 100 de bănci şi instituţii financiare. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult