Echipamentele telecom Huawei ar putea fi interzise şi în România. Partidul din opoziţie propune o anchetă

06.03.2019
Echipamentele telecom Huawei ar putea fi interzise şi în România. Partidul din opoziţie propune o anchetă

Conform Reuters, Pavel Popescu, membru PNL, deputat de Timiş şi secretar în comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, a demarat o anchetă prin care pune în discuţie utilizarea de echipamente Huawei în dezvoltarea infrastructurii din România. Partidul PNL a cerut o investigaţie de risc pentru Huawei, iar timpul este scurt, întrucât licitaţiile pentru frecvenţele de telecomunicaţii 5G vor începe în această toamnă.

Popescu a declarat că „trebuie să ne protejăm interesele strategice şi există multe suspiciuni legate de aceste echipamente. Este foarte important să blocă orice înţelegeri publice, contracte şi legături cu producătorul de echipamente chinez.” De asemenea, acesta a recunoscut că dezvoltarea unei infrastructuri fără echipament chinezesc ar fi „mult mai scumpă”.

Desigur, unul dintre principalele motive pentru care intră în discuţie interzicerea echipamentelor Huawei este chiar SUA, întrucât România este membră NATO şi are echipament militar american pe teritoriul ţării (scutul anti-rachetă de la Deveselu). „Motivul principal din spatele acestei poziţii este parteneriatul cu america şi rolul nostru în structurile NATO” a spus Popescu. „Toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv implicarea preşedintelui şi consiliului său de securitate în anchetarea companiei Huawei”.

Un alt punct subliniat de către Pavel Popescu este un memorandum, semnat în 2013 de către ministrul telecomunicaţiilor din acea perioadă şi Huawei, prin care compania are posibilitatea de a participa la construcţia sistemului naţional de informare şi comunicare, monitorizarea traficului, urmărire şi proiecte guvernamentale.

Procătorul de echipamente telecom Huawei activează pe piaţa din România din 2003.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult