Este posibil ca Intel să fi ruinat planul Microsoft de a câştiga cotă de piaţă în industria smartphone-urilor

04.05.2016
Microsoft a anunţat că în primele trei luni ale acestui an a vândut cu 73% mai puţine smartphone-uri Lumia comparativ cu perioada similară a anului trecut. Compania a dat, însă, asigurări că va continua să susţină mulţi ani de acum încolo Windows 10 Mobile şi că va lansa în continuare noi modele de telefoane inteligente.
 
Este posibil ca Microsoft să îşi fi pus ultimele speranţe de a face ceva semnificativ pe segmentul de smartphone-uri într-o nouă serie de terminale, despre care se zvoneşte că se va numi Surface. Se crede că aceste telefoane vor fi bazate pe procesoare Intel şi că vor fi capabile să ruleze aplicaţii desktop standard. 
 
Însă Intel, partener tradiţional al Microsoft, a confirmat recent că renunţă la multe modele de procesoare, inclusiv versiunile pentru smartphone-uri. În aceste condiţii este posibil ca planul Microsoft să fi fost dat peste cap sau întârziat semnificativ. 
 
Citeşte şi: Microsoft dă asigurări că va susţine Windows 10 Mobile mulţi ani de acum încolo
 
După debutul Windows 10 Mobile, Microsoft a prezentat o aplicaţie foarte interesantă, numită Continuum, care le permite utilizatorilor de smartphone-uri Lumia (în acest moment sunt suportate modelele 950 şi 950 XL) să conecteze la telefoane un monitor, o tastatură şi un maus şi să folosească acest ansamblu pe post de PC. 
 
 
Continuum ar putea avea succes în statele aflate în curs de dezvoltare, unde oamenii nu îşi permit şi smartphone-uri şi computere personale. Pentru mulţi utilizatori din aceste ţări telefonul este singura modalitate prin care se conectează la internet. Însă, în forma actuală, Continuum este o caracteristică foarte limitată, deoarece gama Lumia 950 foloseşte procesoare Qualcomm, incapabile să ruleze aplicaţii desktop tradiţionale. Pot fi rulate doar aplicaţii disponibile în Windows Store. Mai mult, pentru a putea fi folosită cu Continuum şi un procesor Qualcomm, o aplicaţie trebuie să ofere suport pentru această tehnologie.  
 
Citeşte şi: După ce a cheltuit 10 miliarde de dolari pentru a deveni un nume în industria procesoarelor mobile, Intel a renunţat
 
În schimb, cu un procesor Intel Atom, mare parte din aceste probleme dispar, iar cantitatea de software disponibilă creşte exponenţial. 
 
Este posibil, însă, ca Intel să dezvolte în continuare procesoare pentru smartphone-urile Surface, într-o ultimă încercare, la braţ cu Microsoft, de a deveni un nume în această industrie dominată de Samsung, Apple şi Qualcomm. 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult