Qualcomm anunţă că a restabilit legăturile cu Huawei. A început deja să vândă din nou cipuri către compania chineză

25.09.2019
Qualcomm anunţă că a restabilit legăturile cu Huawei. A început deja să vândă din nou cipuri către compania chineză

Huawei se află în continuare într-o situaţie ciudată, anunţând noua serie de smartphone-uri Mate 30 fără acces la Google Play Store, întrucât nu mai are voie să colaboreze cu companii americane precum Google. Se pare însă că anumite probleme încep să se rezolve, CEO-ul Qualcomm, Steve Mollenkopf, anunţând în mod oficial faptul că producătorul de chipset-uri a început să livreze din nou marfă către Huawei.

În luna iulie, Departamentul de Comerţ din SUA a promis că va oferi licenţe companiilor americane pentru a putea colabora cu Huawei, în ciuda includerii companiei pe infama „Listă de Entităţi”. Se pare că abia acum, la sfârşitul lunii septembrie, aceste licenţe au început să fie acordate, iar Qualcom poate acum din nou să vândă cipuri producătorului chinez. Există totuşi limite pentru nivelul de colaborare. De exemplu, Qualcomm nu trebuie să vândă către Huawei decât cipuri care sunt disponibile la nivel internaţional şi pentru care există alternative. De asemenea, produsele pe care le vinde către Huawei trebuie să nu reprezinte un risc de securitate naţională pentru SUA.

Este greu însă de crezut că Google va primi în aceste condiţii o licenţă pentru a colabora cu Huawei pentru sistemul de operare Android. Acesta este tehnologie proprietară, iar alternative adevărate nu există în piaţă. Huawei apelează acum la versiunea Android 10 AOSP, care vine fără servicii Google pre-instalate, ceva ce ar putea afecta foarte grav vânzările de smartphone-uri ale companiei în Europa. În SUA, telefoanele Huawei Oricum nu există, iar în rest, vânzările companiei sunt realizate domestic, în China şi în alte ţări din Asia.

Nu este clar însă ce fel de cipuri vinde Qualcomm către Huawei. Producătorul chinez a mutat toate smartphone-urile sale din toate categoriile pe chipset-uri proprietare Kirin. Este posibil ca chipset-urile americane să înlocuiască Kirin-ul în viitor, în cazul în care Huawei nu va mai putea dezvolta noi modele, pentru că nu mai pot licenţia arhitecturile moderne de la ARM. Kirin 990, de exemplu, este dezvoltat folosind aceleaşi nuclee de generaţie precedentă, pe care le-am văzut şi pe Kirin 980 anul trecut. Între timp, Qualcomm a trecut la nuclee mai noi şi mai eficiente.

Există însă şi posibilitatea ca Huawei să aleagă Qualcomm şi pentru laptop-uri. Dacă Intel sau AMD nu primesc licenţă pentru a vinde către Huawei, compania va avea nevoie de un producător de procesaore şi pentru PC-uri, iar platforma Snapdragon 8cx este cea mai puternică alternativă de pe piaţă, fiind comparabilă cu un Core i5 de la Intel, dar pe arhitectură ARM. Având în vedere că Windows şi Linux rulează acum şi pe ARM, soluţiile Qualcomm ar putea fi utile, chiar şi temporar, dacă nu permanent.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult