Huawei nu mai poate livra telefoane cu aplicaţii şi servicii Google. De ce, ce înseamnă asta şi care sunt alternativele

19.09.2019
Huawei nu mai poate livra telefoane cu aplicaţii şi servicii Google. De ce, ce înseamnă asta şi care sunt alternativele

Huawei a prezentat noile modele de smartphone-uri Mate 30, acestea fiind de departe cele mai avansate dispozitive mobile pe care le-a lansat până acum. Acestea sunt echipate cu cel mai nou şi cel mai puternic chipset mobil pe care compania chineză l-a realizat, modelul Kirin 990, cu cele mai avansate camere de pe piaţă şi cu sisteme de încărcare foarte rapide, atât prin cablu, cât şi wireless. Totuşi, la capitolul software, acestea se confruntă cu o mare problemă, Android 10 cu interfaţa EMUI 10 fiind livrat fără acces la Google Mobile Services, „coloana vertebrală” a sistemului de operare Google.

De ce nu mai poate Huawei să folosească Google Services

Pe 16 mai 2019, Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a aprobat includerea Huawei pe Entity List, un document oficial care blochează colaborarea celor listaţi cu companiile americane. La momentul respectiv, această mişcare a fost privită drept o încercare din partea SUA de a forţa mâna Chinei în negocierile referitoare la comerţ care au loc de mai multă vreme pentru a primi o ofertă mai bună. Între timp situaţia a evoluat, iar ultimele declaraţii ale preşedintelui Trump spun că Huawei nu face parte din negocieri, iar situaţia cu Huawei este o problemă de securitate naţională, care este în mâinile armatei şi serviciilor de informaţii.

Din mai şi până acum, Huawei a primit o extindere de 90 de zile, până în luna august, pentru a continua să cumpere tehnologie de la companii din America şi încă o extindere de 90 de zile care are termen de expirare în noiembrie. În ciuda faptului că Huawei poate cumpăra anumite componente hardware şi probabil şi software de la companii din SUA, pentru produse lansate sau licenţiate înainte de data de 16 mai, compania nu mai poate primi noi licenţe de utilizare pentru software care ar urma să fie instalat pe dispozitive noi, sau să cumpere componente hardware pentru dispozitive noi.

Autorităţile americane au realizat un sistem de excepţii de la acest embargou pentru companiile autohtone care doresc să continue să colaboreze cu Huawei. Fiecare cerere în parte urma să fie verificată, întrucât colaborarea dintre compania americană doritoare şi Huawei nu trebuia să „pună în pericol securitatea naţională a Statelor Unite”. 130 de companii au aplicat pentru o astfel de licenţă, însă niciuna nu a primit aprobare. Printre aceste companii se regăsesc inclusiv Google şi Microsoft.

Cum afectează această situaţie divizia Huawei Consumer

Huawei este o companie mare, iar grosul afacerilor sale este bazat pe dezvoltarea de soluţii de telecomunicaţii. Antenele sale telecom şi infrastructura pentru acestea este cea mai performantă de pe piaţă, iar aceste afaceri vor continua în mare parte neafectate, întrucât doar SUA şi alte câteva ţări au interzis utilizarea echipamentelor 5G ale companiei. Totuşi, situaţia de faţă afectează divizia de produse pentru consumatori, în cadrul căreia Huawei vinde produse către clienţi finali, nu către companii.

La capitolul hardware, situaţia este destul de complicată pentru o categorie de produse şi relativ simplă pentru cealaltă.

Laptop-urile Huawei folosesc procesoare, cipuri de Wi-Fi şi alte câteva componente produse de Intel şi Broadcom, companii americane. Compania are deja un stoc de componente cumpărat în avans pentru a putea dezvolta aceste dispozitive în continuare, însă, la un moment dat, acestea se vor termina.

Fără procesoare Intel, opţiunile companiei vor fi limitate, întrucât nu există o alternativă non-americană pentru acestea. AMD şi Qualcomm, singurele companii concurente pentru Intel pe piaţa de laptop-uri, sunt companii americane. Opţiunea care mai rămâne va fi cel mai probabil să înlocuiască procesoarele x86 cu modelele Kirin proprietare, bazate pe arhitectura ARM. Totuşi, aceste procesoare nu sunt destul de puternice pentru a oferi o experienţă de utilizare comparabilă pe un sistem de operare desktop.

În cazul smartphone-urilor, foarte puţine componente provin de la companii americane, fiind disponibile alternative de la companii din alte părţi. Huawei poate în continuare colabora cu producători din Europa, de exemplu.

Smartphone-urile şi laptop-urile care aveau deja licenţe pentru Android de la Google sau Windows de la Microsoft vor primi în continuare actualizări, în timp ce noile telefoane şi computere lansate nu vor mai putea folosi aceste sisteme de operare. Totuşi, în cazul Android, există o variantă open source, cunoscută drept Android Open Source Project, sau AOSP, care include funcţionalitatea de bază a sistemului de operare, dar fără serviciile şi aplicaţiile Google, părţi foarte importante, considerate cruciale pentru buna funcţionare a unui telefon mobil sau a unei tablete pe pieţele din vest.

Pe laptop-uri Huawei poate pur şi simplu să livreze un sistem pre-instalat open source, precum Linux, lucru pe care deja îl face, care nu afectează foarte mult funcţionalitatea.  Utilizatorii pot instala independent sistemul de operare de pe un stick USB după ce cumpără o licenţă direct de la Microsoft. Pe telefoane situaţia este mult mai complicată.

Sistemul de operare Android se bazează pe Google Mobile Services (GMS) pentru multe dintre funcţiile sale de bază. Google oferă o infrastructură de distribuţie software sub forma Google Play Store, dar asigură prin intermediul acestora şi serverele necesare pentru trimiterea de notificări de tip push. Jocurile video sunt conectate la Google Services pentru acces la salvări în cloud sau pentru liste de prieteni şi profiluri. Nu în ultimul rând, aplicaţiile Google, precum Google Maps, YouTube, GMail, Google Photos şi cam tot ce este dezvoltat de producătorul sistemului de operare, care sunt considerate aplicaţii de bază pentru Android, nu funcţionează fără GMS.

Întrucât serviciile şi aplicaţiile Google sunt blocate complet în China, compania Huawei a fost nevoită de mai multă vreme să dezvolte o alternativă la acestea, sub forma Huawei Mobile Services, o suită de aplicaţii cu tot cu infrastructura din spate care să asigure funcţionalitate similară. Compania livra oricum pe dispozitivele de pretutindeni pre-instalate aplicaţii precum un browser proprietar, un serviciu de stocare în cloud, o aplicaţie de muzică şi un player de video, iar mai nou un asistent virtual. De asemenea, există un magazin de aplicaţii propriu numit AppGallery.

De fapt aceasta era întotdeauna diferenţa între telefoanele Huawei cu Android din China faţă de cele din pieţele din vest. Cele din China erau livrate cu Huawei Services, în timp ce cele din alte regiuni foloseau Google Services. De acum înainte, toate telefoanele Huawei vor fi livrate cu aceleaşi aplicaţii şi servicii dezvoltate exclusiv de companie.

CEO-ul Huawei şi-a exprimat destul de ferm poziţia în cadrul conferinţei Mate 30, spunând că nu şi-a dorit să se ajungă în această situaţie, însă autorităţile din SUA nu i-au dat de ales. Acesta pare optimist însă, spunând că se aşteaptă la o creştere masivă în vânzări în China şi la o scădere în vânzări în vest, însă crede că pe termen lung, vânzările de smartphone-uri vor fi în creştere. Aşteptările în vânzări pentru seria Mate 30 sunt de peste 20 de milioane de unităţi, mai mari decât în cazul seriilor Mate 20 (16 milioane) şi P30 (17 milioane).

Ce înseamnă asta pentru noul tău telefon Huawei

Dacă vei cumpăra oricare dintre noile modele Huawei Mate 30, fie că vorbim despre modelul de bază de 800 euro, fie că vorbim despre modelul Mate 30 Pro de 1.100 euro, varianta 5G de 1.200 euro sau cea de lux, Porsche Design Mate 30 RS, de 2.100 euro, vei descoperi că există câteva funcţionalităţi cheie lipsă.

La prima pornire, nu va trebui să te autentifici folosind un cont Google, ci un Huawei ID, pe care s-ar putea să îl ai deja, dacă ai mai avut un telefon Huawei în trecut. Apoi, vei realiza că aplicaţiile pe care te-ai obişnuit să le ai pe orice dispozitiv Android lipsesc. Nu există Google Maps, nu există YouTube, Google Photos sau simpla sincronizare a contactelor din cloud de pe contul Google în agenda locală a telefonului.

Anumite aplicaţii pot fi instalate de pe AppGallery, Facebook, Instagram, Twitter şi altele fiind deja disponibile pe platformă. Chiar şi aplicaţii Google precum YouTube erau în trecut prezente acolo, însă acestea erau listate pentru că existau deja servicii Google pre-instalate pe telefon. Nu este clar dacă acestea mai sunt listate sau dacă pot fi instalate independent prin AppGallery, fără GMS.

Desigur, numărul de aplicaţii disponibile pe AppGallery este mult mai mic decât pe Play Store, acesta fiind momentan de numai 45.000. Mulţi dezvoltatori nu vor avea resursele necesare pentru a-şi porta software-ul, în special când vine vorba despre companii mai mici. Astfel, majoritatea jocurilor şi aplicaţiilor preferate din Play Store vor fi inaccesibile pe un nou dispozitiv Huawei Mate 30, iar tranziţia de la un terminal cu Android la unul cu EMUI 10 fără servicii Google va fi mult mai complicată.

Soluţia propusă Huawei

Întrucât nu poate folosi serviciile Google pe dispozitivele sale mobile pe care le va lansa de acum înainte, Huawei propune utilizarea Huawei Mobile Services (HMS), ceva ce folosea oricum deja în China, şi pe dispozitivele pe care le lansează în alte regiuni. Desigur, orice platformă software este la fel de bună precum suportul software pe care îl primeşte din partea dezvoltatorilor.

Huawei a încercat în această vară să atragă noi companii care să dezvolte aplicaţii pentru AppGallery şi să le integreze cu HMS. Se pare că aceste eforturi nu au fost atât de eficiente, producătorul chinez trimiţând simple e-mail-uri către reprezentanţii studiourilor de dezvoltare. În cadrul evenimentului însă, Huawei a dezvăluit că are acum un buget de 1 miliard de dolari pentru a încuraja dezvoltarea de aplicaţii pentru platforma sa. De asemenea, dezvoltatorii vor putea păstra 85% din vânzările realizate prin magazinul AppGallery, spre diferentă de 70%, cât cere Google pentru PlayStore.

Practic, Huawei doreşte să plătească din buzunarul propriu dezvoltatorii de aplicaţii pentru a realiza versiuni modificate, care să fie listate în magazinul său de aplicaţii. Dacă această mişcare este de ajuns pentru a asigura un portofoliu „sănătos” de aplicaţii, care să satisfacă utilizatorii, rămâne de văzut în lunile care urmează, însă telefoanele Huawei vor rămâne cu un mare dezavantaj faţă de toate telefoanele de pe piaţă: lipsa Google Maps, cel mai popular serviciu de hărţi şi navigaţie din lume şi lipsa Waze, o altă aplicaţie de navigaţie proprietară Google, printe altele. Desigur, există alternative, însă este un motiv pentru care utilizatorii folosesc Google, indiferent de platformă: sunt considerate cele mai bune (inclusiv utilizatorii de iOS preferă Google Maps).

Alte alternative pentru utilizatori

În urmă cu mai mulţi ani, Meizu, un alt producător de smartphone-uri din China, livra către Europa telefoane care veneau cu o aplicaţie pre-instalată numită Google Installer. Aceasta făcea toate setările necesare automat pentru instalarea neoficială a serviciilor şi aplicaţiilor Google, pentru a putea folosi aceste dispozitive precum unele normale.

Desigur, procesul era simplu, însă nu era întotdeauna funcţional 100%. Existau momente în care serviciile Google se închideau în timpul utilizării, iar aplicaţiile erau instabile.

Utilizatorii pot de asemenea să instaleze independent toate aplicaţiile şi serviciile necesare, întrucât există multe ghiduri pe internet care te învaţă cum să faci asta. Procesul nu este însă tocmai simplu şi cu siguranţă nu va putea fi realizat de către toţi cei care ar fi interesaţi de cumpărarea unui Huawei Mate 30. Instalarea necesită acces root la dispozitiv, proces care invalidează automat garanţia acestuia, un computer şi cunoştinţe de bază de operare a unui software de tip terminal (cmd pe Windows de exemplu, pentru folosirea adb), descărcarea versiunilor corecte ale aplicaţiilor şi înregistrarea dispozitivului în baza de date Google.

Înainte de 2018, orice dispozitiv putea fi modificat pentru a primi Google Apps neoficial, însă compania a început să limiteze acest proces. Google are puterea să blocheze anumite dispozitive de la instalarea Google Apps. Cel mai probabil nu va apela la această strategie, însă posibilitatea există. De asemenea, Google limitează numărul de dispozitive pe care poţi instala neoficial Google Apps la 100 per cont. Fiecare resetare la setările din fabrică generează un alt ID pentru dispozitiv.

Procesul de instalare necesită şi intrarea în meniul de siguranţă „recovery mode” şi instalarea pachetului software. După o repornire, dispozitivul ar trebui să fie perfect funcţional, cu aplicaţii şi servicii Google disponibile. Având în vedere însă numărul de paşi (am folosit o descriere foarte pe scurt) şi complexitatea operaţiunii, posibilitatea ca mulţi utilizatori să facă asta singuri este mică.

În cele din urmă, există posibilitatea ca problemele de „securitate naţională” să fie rezolvate de SUA sau de Huawei, iar compania să poată fi scoasă de pe Entity List cândva în viitor. Huawei spune că are totul pregătit pentru a lansa o actualizare software pentru dispozitivele Mate 30 care să adauge Google Mobile Services pe ele în mod oficial.

Seria Mate 30 este un test de piaţă foarte important. Huawei a urcat pe locul al doilea în topul celor mai mari producători de smartphone-uri, depăşind anul trecut Apple, tocmai pentru că oferea funcţionalitatea Android completă, alături de hardware puternic şi bine construit, dar şi camere performante la preţuri mai mici decât concurenţa. Modelele Mate 30 sunt la fel, sau chiar mai scumpe decât modelele concurente şi nici nu mai oferă experienţa Android completă.

Sunt de ajuns specificaţii de top şi camere performante pentru a convinge publicul să cumpere noile telefoane? Ieftine nu mai sunt, iar funcţionalitatea de bază a fost limitată. Aşteptăm cu interes lansarea noilor dispozitive Mate 30 şi sperăm să apucăm să le testăm când şi dacă vor ajunge şi pe piaţa din România. Huawei nu a oferit o dată de lansare fermă pentru acestea, însă a spus că vor fi disponibile la operatori, la fel ca înainte. Fără o listă cu ţări în care va fi disponibil, este greu de spus acum dacă vom reuşi să punem vreodată mâna pe unul dintre modelele Mate 30.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult