Stocurile iPhone destinate magazinelor europene, asigurate parţial de fabrici din afara Chinei

Stocurile iPhone destinate magazinelor europene, asigurate parţial de fabrici din afara Chinei

Marcând un punct de cotitură pentru gigantul Apple, exporturile iPhone către piaţa europeană depind acum mai puţin de fabricile din China, în ecuaţie întrând şi fabricile partenere din India.

Apple renunţă la politica prin care producţia iPhone din India era rezervată exclusiv pieţei smartphone locale. Deschise iniţial din motive de logistică, India fiind o ţară suficient de populată şi totodată cu forţă de muncă suficient de ieftină pentru a justifica producţia locală a dispozitivelor, fabricile Apple din această regiune livrează modele iPhone 6 şi iPhone 7, adecvate pentru pieţele cu putere de cumpărare redusă.

Fără taxe pe importuri de plătit, Apple şi-a asigurat competitivitatea pe piaţa din India şi pentru o bună bucată de vreme a fost de ajuns. Între timp, perspectiva impuneri unor taxe exorbitante pe importurile iPhone provenite din China riscă să distrugă competitivitatea Apple în pieţele din Statele Unite şi nu numai.   

Cu siguranţă, pe placul autorităţilor din India, începerea exporturilor iPhone către pieţele europene se face deocamdată la scară redusă, mai puţin de 100000 unităţi fiind livrate în fiecare lună. Raportat la vânzările iPhone globale, măsurate în milioane de unităţi săptămânal, aportul adus de fabricile din India este nesemnificativ, dar situaţia s-ar putea schimba în cazul tensionării relaţiilor economice dintre Statele Unite şi China.

Potrivit informaţiilor apărute în ziarul de business Nikkei, Apple se află la începutul unei perioade de restructurare ce ar putea dura câţiva ani, vizând mutarea a 15%-30% din activitatea de producţie în afara Chinei. Alte dezvăluiri făcute în publicaţia The Economic Times vizează producţia iPhone 11, fabricile deschise de Foxconn în India urmând să asigure un volum de 250000 unităţi lunar, 75% din producţie mergând la export.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult