SUA ameninţă aliaţii care colaborează cu Huawei. Vodafone recunoaşte că a găsit „portiţe” în echipamentele companiei

30.04.2019
SUA ameninţă aliaţii care colaborează cu Huawei. Vodafone recunoaşte că a găsit „portiţe” în echipamentele companiei

Huawei rămâne într-o situaţie incertă la capitolul echipamente 5G în Europa, întrucât majoritatea investigaţiilor referitoare la securitatea acestora încă nu s-au terminat. Totuşi, noi detalii şi noi declaraţii referitoare la această situaţie apar în spaţiul public. Se pare că Statele Unite ameninţă cu „regândirea” modului de cooperare între serviciile sale şi aliaţii care aleg să folosească echipamente Huawei, în timp ce Vodafone recunoaşte că a găsit vulnerabilităţi în echipamentele Huawei din trecut.

Robert Strayer, secretar asistent pentru poilitici internaţionale şi ale comunicării şi informaţiilor al Departamentului de Stat American, a declarat:

„Poziţia Statelor Unite este că utilizarea echipamentelor Huawei sau ale altor producători de neîncredere în oricare componentă a unei reţele 5G este un risc. Dacă alte ţări introduc şi permit producătorilor în care nu avem încredere să construiască şi să devină furnizori pentru reţelele lor 5G, va trebui să regândim modul în care împărtăşim cu acestea informaţii şi dacă vrem să fim conectaţi cu acestea în aceleaşi moduri în care suntem acum”.

În Marea Britanie, de exemplu, echipamentele Huawei nu vor fi folosite în puncte critice ale reţelelor, însă vor fi folosite în alte puncte, cu anumite restricţii.

Tot din Marea Britanie vin şi noi informaţii despre relaţia Vodafone-Huawei. Operatorul care are sediul central în Londra a recunoscut că în perioada 2011-2012 a găsit vulnerabilităţi grave în echipamentele Huawei pe care le folosea pentru reţelele sale. La momentul respectiv, compania spune că a avertizat Huawei de aceste probleme şi că acestea au fost rezolvate. Aceste echipamente erau folosite în noduri de fibră optică, care transportă semnalul de internet, cât şi la nivelul unor echipamente care servesc drept gateway, adică se ocupă cu autentificarea utilizatorilor şi garantează accesul la internet.

De asemenea, routere Huawei folosite de Vodafone în Italia, Spania, Germania şi Marea Britanie, care erau oferite utilizatorilor au fost de asemenea problematice din aceleaşi motive: vulnerabilităţi de tip backdoor, care puteau prelua controlul acestor echipamente.

În ciuda faptului că Vodafone spune că toate problemele au fost rezolvate imediat, anumiţi angajaţi ai companiei au declarat sub protecţia anonimatului pentru Bloomberg că aceste echipamente nu au fost „reparate”, multe dintre ele rămânând vulnerabile la mult timp după ce problema a fost depistată. Motivul pentru care echipamentele Huawei au fost păstrate a fost unul economic, întrucât compania chineză vinde soluţii performante mai ieftin decât concurenţa.

Vodafone a fost una dintre companiile care şi-au arătat suportul pentru Huawei în urmă cu câteva săptămâni, în cadrul lansării noii serii Huawei P30, Stefano Parisse, Group Products & Services Director la Vodafone, vorbind despre parteneriatul dintre cele două companii. În acelaşi clip au mai fost prezenţi şi Daniel Hernandez de la operatorul Telefonica din Spania şi Yves Maitre de la Orange.

În acest moment, ţări precumAustralia, Japonia, Taiwan şi SUA au interzis fără drept de apel echipamentele Huawei pentru reţele 5G, iar alte ţări precum Canada şi Noua Zeelandă sunt pe cale să le interzică de asemenea. Noua Zeelandă a luat deja câteva decizii în această direcţie anul trect. Sunt câteva ţări din Europa şi Asia care iau în considerare interzicerea echipamentelor Huawei, precum Belgia, Cehia, Danemarca, India, Norvegia, Polonia, Suedia, Marea britanie şi Vietnam.

Totuşi, există câteva ţări care nu par să ia în considerare acest lucru. Vorbim despre Argentina, Austria, Brazilia, Franţa, Germania, Italia, Filipine, Rusia, Singapore, Coreea De Sud, Spania, Elveţia şi Tailanda. În cele din urmă, ţările care s-au declarat susţinătoare ale Huawei sunt China, Indonezia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia şi Emiratele Arabe.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult