Canon PowerShot SX120 IS – de toate pentru toţi

Cu patru ani în urmă, Canon lansa modelul PowerShot A700, primul dintr-o serie dedicată fotografilor amatori care nu folosesc aproape deloc modul Auto. Seria SX100 a înlocuit seria A700 pe acest segment al pieţei şi astăzi vă vom prezenta noul model Canon PowerShot SX120 IS. Dotările şi facilităţile ei sunt deasupra modelelor actuale din seria PowerShot A şi chiar se apropie într-un fel de profesionista G11, deaceea va fi apreciată de cei care vor să înveţe să folosească modurile manuale de fotografiere.

Canon PowerShot SX120 IS - mainstream cu multe dotări, pentru amatori

Un model mainstream prin definiţie

Canon SX120 IS reuşeşte să atingă acel punct de mijloc pe piaţa camerelor compacte. Obiectivul oferă un zoom optic 10x, considerat mare acum câţiva ani. La ora actuală, cursa mega-zoom a ajuns la 26x, iar obiectivul nostru nici măcar nu încearcă să se înscrie în ea. Pe de altă parte, în comparaţie cu cei 3-4x pe care-i oferă camerele cele mai ieftine, SX120 are un avantaj greu de trecut cu vederea. Cititorii mai atenţi se vor uita şi la valoarea minimă a distanţei focale. Ea influenţează cât de mult peisaj se va vedea într-un cadru panoramic sau cât de mulţi încap într-o poză de grup în apartament. Camera de faţă nu stă foarte bine la acest capitol, având distanţa focală minimă de 36 mm.

Canon SX120 IS cu obiectiv 10x, stabilizat optic

Ecran mare de 3"

Preţul ecranelor LCD a scăzut de-a lungul timpului astfel încât cei de la Canon au putut să doteze SX120 IS cu unul de 3" fără a creşte preţul cu mult. Din păcate, rezoluţia lui nu este la fel de mare precum cea întâlnită la G11 sau DSLR-uri. Imaginea de pe ecran se vede foarte bine în interior, acceptabil în lumină naturală puternică, iar unghiurile de vizibilitate sunt foarte bune cu excepţia unuia singur. Lateral şi de sus, ecranul se vede bine din unghiuri foarte înguste. Dacă ridicaţi aparatul deasupra capului, pentru a face o poză peste mulţime spre exemplu, ecranul devine indescifrabil.

Senzor puţin cam mic, ajutat de un procesor nou

Odată cu ceilalţi producători de camere foto, Canon a înţeles că o cursă a megapixelilor va dăuna utilizatorilor, iar bariera de 12 MP va trebui depăşită cu un avans tehnologic. Senzorul de 1/2.5" are o rezoluţie de 10 MP şi o densitate destul de mare de 40 MP/cmp. Imaginile realizate cu el le veţi putea admira mai jos, însă acum vom discuta puţin şi de procesorul de imagine care ajută la prelucrarea lor. DIGIC 4 aduce recunoaştere facială, detectarea mişcării şi urmărirea subiectului, precum şi o funcţie interesantă numită i-Contrast. Ea creşte contrastul în zonele întunecate din fotografie pentru a putea fi observate detaliile.

Ecranul generos de 3

Specificaţii tehnice

Auto sau manual, după gustul fiecăruia

Canon se laudă cu cele 20 de setări predefinite pentru fotografiere ale lui SX120. Utilizatorii care ştiu cu ce se mănâncă apertura şi timpul de expunere vor aprecia modurile manuale clasice (P, Tv, Av, M) care oferă control total asupra setărilor aparatului. Îi felicit pe cei de la Canon pentru că s-au deranjat să ofere un buton dedicat pentru valoarea ISO. Pentru cei care folosesc setările manuale, dar sunt puţin nesiguri în legătură cu focalizarea, un alt buton poate activa oricând recunoaşterea feţelor în cadru.

ISO 80, f/2.8, 1/1000 s ISO 80, f/4.0, 1/500 s

Calitatea imaginii

Cei care sunt interesaţi de Canon PowerShot SX120 IS trebui să înţeleagă că ea este dotată cu un senzor de imagine mic, foarte des întâlnit la ora actuală. Oricât de bun ar fi procesorul de imagine, el nu poate face imaginile să semene cu cele capturate de un DSLR. În plus, Canon a preferat dintotdeauna să nu atace foarte puternic zgomotul de imagine pentru a nu afecta detaliile. Mai jos găsiţi testul ISO cu decupaje la rezoluţia nativă.

Test ISO

ISO 80 ISO 100
ISO 200 ISO 400
ISO 800 ISO 1600

La valori ISO de bază, Canon SX120 se comportă la fel ca marea majoritate a camerelor compacte actuale, calitatea imaginii putând fi considerată puţin peste medie din punct de vedere al zgomotului. Algoritmii de noise reduction încep să lucreze de la ISO 200, iar la ISO 400 apar primele pierderi de detaliu. În mod surprinzător, imaginea încă are o calitate decentă la ISO 800 şi poate fi folosită pentru fotografii printate de mici dimesiuni. Procesorul DIGIC 4 face un tur de forţă şi la ISO 1600, eliminând destul de bine zgomotul cromatic, însă detaliile fine sunt pierdute.

Canon SX120 IS - 45 mm grosime

Aberaţii cromatice şi balansul de alb

Aşa cum veţi observa şi din imaginile de test prezentate aici, aparatului nostru îi place mult lumina naturală puternică. Cele mai frumoase poze le veţi obţine în natură, unde zoom-ul optic 10x, foarte bine stabilizat, va fi un mare plus. Cei mai pretenţioşi dintre dumneavoastră ar trebui să ţină seama şi de alte aspecte, cum ar fi aberaţiile cromatice şi balansul de alb. Din nefericire, aberaţiile cromatice sunt vizibile în aproape orice cadru cu diferenţe de contrast ceva mai mari. Ele nu sunt însă foarte accentuate, aşa că unii dintre utilizatori s-ar putea să le ia în considerare. De asemenea, balansul de alb automat a fost problematic în lumină artificială. Este recomandată folosirea balansului manual atunci când este posibil.

ISO 80, f/4.3, 1/320 s ISO 100, f/3.5, 1/30 s
ISO 400, f/2.8, 1/10 s Macro, ISO 80, f/2.8, 1/60 s

Ergonomie, mod video şi alte aspecte finale

Cu bateriile AA incluse, Canon PowerShot SX120 IS este un aparat destul de greu la cele 285 de grame ale sale. Realizarea fotografiilor cu o singură mână este uşoară, însă pentru orice ajustare a setărilor este necesară folosirea ambelor mâini. Inelul rotativ, care are şi rol de pad direcţional, este foarte util atunci când se folosesc setări manuale, alături de butonul ISO şi cel pentru recunoaşterea feţelor. Canon consideră filmarea ca o facilitate secundară pentru un aparat foto şi SX120, împreună cu majoritatea modelelor compacte, oferă doar modul VGA (640x480) la 30 fps.

Canon PowerShot SX120 IS - blitzul rabatabil manual

O problemă cunoscută a camerelor compacte Canon este timpul de aşteptare între două poze făcute folosind blitz-ul. Ea a fost parţial rezolvată în cazul lui SX120, dar tot am avut uneori de aşteptat 3-4 secunde pentru a trage următorul cadru. Mecanismul de control al zoom-ului s-ar putea să li se pară unor puţin cam lent, însă are destul de mulţi paşi intermediari de-a lungul plajei focale. Autonomia este decentă, dar nu este recomandat să plecaţi la drum doar cu perechea de acumulatori din aparat. Am avut nişte surprize de focalizare folosind modurile manuale. Dacă subiectul se află la mai puţin de 50 cm, aparatul nu focalizează decât dacă este activat modul Macro. Această problemă nu apare pe modul Auto, aparatul activând Macro în mod automat când distanţa este mică.

Wide (36 mm) Tele (360mm)
i-Contrast off i-Contrast on

Concluzii

Cu o calitate a imaginii peste medie şi o serie lungă de dotări, Canon SX120 IS se adresează unei categorii largi de fotografi amatori. Zoom-ul optic 10x îl recomandă pentru ieşirile în natură, dar se va descurca bine şi în interior cu funcţia de recunoaştere a feţelor şi blitz-ul rabatabil. Pretenţiile în legătură cu calitatea imaginii nu pot fi foarte mari la acest nivel de preţ, multele setări manuale compensând într-o oarecare măsură. Competiţia directă este reprezentată de Sony H20, care oferă în plus filmare HD la acelaşi preţ. Cu mai bine de 100 de lei în plus puteţi cumpăra un Panasonic TZ6 cu zoom optic 12x. Canon PowerShot SX120 IS se găseşte în magazinele din ţara preţul de aproximativ 1.000 de lei.

Canon SX120 IS are un preţ de aproximativ 1.000 lei

Plusuri şi minusuri:

[+] zoom optic 10x, stabilizat eficient
[+] ecran mare de 3"
[+] setări manuale complete
[+] butoane dedicate şi rotiţă de ajustare
[+] calitatea imaginii peste medie
[+] procesor de imagine capabil
[-] senzor mic
[-] aberaţii cromatice
[-] reîncărcarea lentă a blitzului
[-] mod de filmare învechit