Nikon P90 cu zoom optic 24x – când distanţele nu mai sunt o problemă

21.04.2009
Nikon P90 cu zoom optic 24x – când distanţele nu mai sunt o problemă
Funcţii şi dotări

De-a lungul timpului am întâlnit mulţi utilizatori obişnuiţi care se entuziasmau la culme doar când vedeau factorul de mărire al obiectivului camerei foto. A fost de-ajuns ca Olympus să dea tonul aparatelor cu obiective ultra-zoom şi ceilalţi producători n-au putut să stea deoparte când au văzut cum creşte numărul cumpărătorilor de camere cu zoom optic 10x şi mai mare. Nikon a lansat anul trecut P80, o „lunetă” cu zoom optic 18x, iar acum avem posibilitatea să testăm urmaşul său. Modelul P90 oferă un obiectiv cu factor de mărire 24x, iar senzorul are o rezoluţie de 12.1 MP, faţă de cei 10 MP ai predecesorului său.

Nikon Coolpix P90 vine cu un obiectiv cu zoom optic 24x

Nikon P90 este considerat un aparat din gama DSLR-like. Deşi nu are obiectivul detaşabil, acesta este destul de voluminos în comparaţie cu corpul propriu-zis al camerei. Printre similarităţile cu camerele DSLR se numără şi ocularul, însă în cazul de faţă el este electronic şi recomandat doar pentru a stabiliza mai mult aparatul atunci când sunt făcute fotografii din mână. O altă facilitate demnă de menţionat şi care s-a dovedit utilă în timpul testului a fost rotiţa de ajustare a parametrilor, aflată pe spatele aparatului şi uşor de acţionat cu degetul mare. Cei care folosesc frecvent setările manuale ştiu cât rapid se poate modifica timpul de expunere sau apertura diafragmei.

Nikon P90 - ecranul de 3

Din punct de vedere al construcţiei, facilitatea cu care Nikon se laudă la P90 este ecranul rabatabil de 3”. Lui i se poate schimba înclinaţia doar pe verticală, însă şi aceasta este de-ajuns pentru a realiza fotografii de la nivelul solaului sau ţinând camera deasupra capului. Calitate ecranului este destul de bună, el fiind vizibil chiar şi în lumină naturală puternică. Rezoluţia este de 3 ori mai mică decât la D90, însă majoritatea utilizatorilor nu vor avea motive să se plângă. Blitz-ul este integrat în corpul aparatului şi este deschis de utilizator prin acţionarea unui buton lateral. În dreapta ecranului se găsesc trei butoane şi un pad direcţional, o configuraţie relativ clasică pentru o cameră compactă. Am simţit lipsa unui buton dedicat pentru valoarea ISO. El s-ar fi potrivit foarte bine cu rotiţa de care am vorbit mai sus.

Nikon P90 - wide

Nikon P90 - tele

O facilitate de care se vor bucura fotografii cu ceva mai multă experienţă este posibilitatea de-a salva două combinaţii de setări ale parametrilor camerei. Pe rotiţa de pe latura superioară a aparatului acestea sunt indicate prin U1 şi U2. Modul video nu impresionează, filmarea la rezoluţie HD fiind păstrată pentru un model viitor. P90 filmează la o rezoluţie maximă de 640×480 de pixeli cu 30 fps. Cei care doresc o viteză mare de fotografiere în rafală vor fi mulţumiţi de ceea ce oferă camera de la Nikon. La o rezoluţie de 1920×1080 de pixeli ea va putea salva 45 de cadre timp de 3 secunde.

AP, ISO 64, f/3.2 AP, ISO 100, f/3.2
AP, ISO 366, f/5 AP, ISO 64, f/3.2

Greutatea de 460 g a aparatului (fără baterie) se datorează în mare parte obiectivului. Acesta are o plajă focală echivalentă cu 26-624 mm în formatul de 35 mm. Sistemul de stabilizare a imaginii, absolut necesar pentru un zoom optic atât de mare, se realizează prin deplasarea senzorului. În practică, el este destul de eficient chiar şi atunci când lumina nu este foarte puternică. Vor exista însă situaţii când va trepiedul va fi necesar. Pentru cunoscători, cei 624 mm ai obiectivului înseamnă foarte mult. Pentru utilizatorul obişnuit, imaginile de mai jos ar trebui să fie grăitoare. Mai putem puncta pozitiv pentru P90 includerea unui funcţii de atenuare a distorsiunilor de imagine ce apar în mod implicit la un obiectiv cu o plajă focală mare.

Calitatea imaginii; performanţe

Privind la specificaţiile senzorului optic CCD cu care este dotat Nikon P90, lucrurile nu sunt deloc promiţătoare. Pe o suprafaţă de numai 0,28 cm2 au fost înghesuiţi 12.1 MP. Aceasta este echivalent cu o densitate de 43 MP/cm2, una dintre cele mai mari întâlnite la ora actuală la camerele foto compacte. Am sperat că procesorul de imagine aferent va reuşi să transforme imaginile capturate astfel încât ele să nu semene cu cele obţinute cu un telefon mobil. Rezultatele nu au fost chiar atât de slabe, dar nici pe departe mulţumitoare.

ISO 64 ISO 100
ISO 200 ISO 400
ISO 800 ISO 1600
ISO 3200 ISO 6400

Zgomotul de imagine, problema principală a senzorilor mici este prezent uneori în varietatea sa cromatică chiar şi la valorile ISO de bază, 64 şi 100. Doar atunci când iluminarea este foarte puternică el este estompat de procesorul de imagine, însă nu fără unele artefacte. La ISO 200 detaliul începe să fie afectat, iar la ISO 400 artefactele se constituie în pixeli decoloraţi. Cum era de aşteptat, valoarea ISO 800 dă imaginii un aspect de pastel, iar la ISO 1600 apar „purici” pe fotografie. Ultimele două valori ISO, 3200 şi 6400, pot fi folosite doar la rezoluţia de 3 MP şi doar în situaţii speciale, calitatea imaginii fiind foarte scăzută. Testul ISO de mai sus a fost realizat cu funcţia NR (Noise Reduction) activată.

Nikon P90 dispune de sistem VR de stabilizare optică

Aberaţiile cromatice apar în mod special la folosirea zoom-ului maxim, însă nu sunt foarte deranjante. În general, problema cea mai vizibilă a fost lipsa clarităţii atunci când lumina nu era optimă. În mai multe cazuri iarba arăta ca o masă verde neclară, iar zonele laterale ale fotografiilor erau în mod frecvent înceţoşate. De asemenea redarea culorilor nu a fost foarte bună. Este recomandată folosirea profilului Vivid pentru imaginile realizate în aer liber. O altă bilă neagră pentru Nikon P90 este viteza de lucru. Navigarea în meniuri şi vizualizarea imaginilor nu este o problemă, însă după fiecare cadru preluat, aparatul este inutilizabil timp de 1-2 secunde. Nici măcar dezactivarea preview-ului automat al pozei nu rezolvă această problemă. Conform producătorului, aparatul poate focaliza de la o distanţa de numai 1 cm de subiect în modul Macro. Acel centimetru s-a transformat în aproximativ 5 cm în teste. Nu am reuşit să-l convigem să focalizeze de la o distanţă mai mică.

Macro, ISO 200 Macro, ISO 200
Auto, ISO 64, f/3.5 AP, ISO 64, f/5
Auto, ISO 64, f/3.2 Auto, ISO 64, f/5.6

În ciuda celor spuse mai sus, P90 se comportă bine la o utilizare obişnuită. Cei care doresc să controleze manual parametrii imaginii au toată libertatea, iar pentru cei care folosesc în mod exclusiv modul Auto, Nikon a pregătit o serie de facilităţi ajutătoare. Cadrul este analizat de procesorul de imagine şi sunt selectate setările optime pentru scena respectivă. Modul portret este asistat de un sistem de recunoaştere a feţelor ce include declanşarea automată atunci când subiectul zâmbeşte, atenţionarea în cazul în care a clipit şi eliminarea efectului de ochi roşii după ce fotografia a fost realizată.

Concluzie

Nikon Coolpix P90 la zoom maxim

Din punct de vedere al funcţiilor oferite, Nikon Coolpix P90 îi va răsfăţa pe amatorii de zoom, mai ales datorită sistemul de stabilizare destul de eficient. În plus, ecranul rabatabil îşi dovedeşte utilitatea în multe situaţii. Clienţii lui P90 nu vor trebui să fie însă foarte pretenţioşi în ceea ce priveşte calitatea imaginii. Aparatul se descurcă acceptabil atunci când lumina este suficientă, dar zgomotul de imagine şi estomparea lui rămân o problemă spinoasă. Cei interesaţi de camera Nikon P90 pot consulta site-ul PCCenter.ro pentru o listă de preţuri şi magazine unde este comercializat.

Plusuri şi minusuri:

[+] obiectiv cu zoom optic 24x
[+] ecranul de 3” rabatabil
[+] stabilizare bună a imaginii

[] calitate mediocră a imaginii
[] lent în cazul expunerilor consecutive
[] mod macro dezamăgitor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News