Nikon 1 V2 – o combinaţie de progres şi regres

24.10.2012
Nikon 1 V2 - o combinaţie de progres şi regres

Când Nikon a decis să scoată pe piaţă un aparat foto compact cu obiective interschimbabile, soluţia a fost departe de ceea ce aşteptau majoritatea pasionaţilor de fotografie. În condiţiile în care competitorii foloseau senzori Four Thirds şi APS-C din DSLR-uri entry level, ei au ales un senzor de 2-3 ori mai mic. Au avut avantajul dimensiunilor mai reduse, însă acestea nu sunt la fel de importante precum calitatea imaginii. Nu ştiu cât de populare au fost pe piaţă aceste modele, însă a venit momentul ca producătorul să lanseze generaţia a doua a seriei Nikon 1.

Nikon 1 V2 - design nou pentru aparatul mirrorless

Noul aparat Nikon 1 V2 vine cu un body redesenat. Avem un grip generos şi un ocular electronic integrat, care transformă aparatul într-un fel de DSLR intrat la apă. Aş putea spune chiar că Nikon 1 V2 este foarte atractiv prin aspectul său. Alături de rotiţa cu modurile de fotografiere, producătorul a inclus o a doua rotiţă pentru ajustarea parametrilor. Cealaltă se află în drepta ecranului. În partea din faţă a ocularului electronic se află un blitz rabatabil. Ecranul de 3″ are o rezoluţie foarte bună, fiind flancat pe stânga de patru butoane mari.

Nikon 1 V2 - un ecran mare, ajutat de un ocular electronic

Primele modele din gama Nikon 1 veneau cu senzori 1″ cu 10 MP. Este posibil ca departamentul de marketing al companiei să fi simţit că cifra este cam mică în comparaţie cu cei 16 MP ai mirrorless-urilor de pe piaţă şi au dat comandă la ingineri pentru un senzor mai bogat în pixeli. Aşa se face că V2 are un senzor cu 14,1 MP. Oricât de mult lauzi procesorul de imagine, el nu poate face minuni când senzorul are performanţe slabe. Nu spunem că noul aparat nu face poze bune. Vrem doar să subliniem că el nu va putea sta lângă un Sony NEX sau un Micro Four Thirds de la Panasonic ori Olympus atunci când vorbim despre calitatea imaginii.

Nikon 1 V2 intră pe piaţă la sfârşitul lunii noiembrie

În plus, preţul se păstrează la un nivel destul de înalt. Nikon cere 900 $ pentru aparat cu obiectivul din kit de 10-30 mm. Sony NEX-6 costă oficial 1.000 $ însă aduce în plus un senzor mai mare şi un obiectiv optimizat pentru filmare. Dacă ne uităm puţin la preţurile aparatelor foto Nikon 1 din ţara noastră, ele au primit de curând un discount serios, probabil în aşteptarea noului model. Nikon 1 V2 va fi disponibil pe piaţă la finalul lunii noiembrie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News