Nikon D3200 – DSLR accesibil, cu senzor de 24 MP şi filmare Full HD

11.07.2012
Nikon D3200 – DSLR accesibil, cu senzor de 24 MP şi filmare Full HD

Nikon D3200 este noul reprezentant al ofertei entry-level de camere foto DSLR, echipat cu senzor CMOS de 24 MP şi livrat cu un pachet convingător de facilităţi.

Nikon D3200

Descriere

Foarte asemănător cu modelul Nikon D3100 pe care îl înlocuieşte, noul DSLR nu aduce nimic revoluţionar faţă de predecesorul său, oricum foarte reuşit şi apreciat de către public, mulţumindu-se doar cu un set de specificaţii actualizat şi câteva trăsături de design mai bine implementate, în răspuns la recomandările primite din partea utilizatorilor. Dintre noutăţi, cele mai notabile sunt introducerea suportului pentru filmare la rezoluţie 1080p/30fps, ecranul de 3 inch cu rezoluţie 920k şi bineînţeles, senzorul CMOS de 24 MP, cu sensibilitate ISO 100 – 6400 (maxim ISO 12800 în modul de noapte).

Fiind totuşi un model entry-level, Nikon D3200 nu vine cu motor integrat pentru focalizarea imaginii (sistemul este inclus în obiectivul detaşabil), are opţiuni simplificate pentru funcţia Active D-Lighting şi nu suportă funcţia AEB (Auto Exposure Bracketing) – care prin activare ar asigura obţinerea automată a trei sau mai multe poze în succesiune rapidă, folosind parametrii diferiţi de expunere pentru fiecare cadru. În afară de aceste mici compromisuri, sunt puţine lucruri care separă modelul D3200 de camerele DSLR din gama superioară de preţuri. Utilizatorii avansaţi vor aprecia la modelul Nikon D3200 prezenţa suportului pentru telecomandă, implementat cu ajutorul a doi senzori infraroşu poziţionaţi pe spatele şi în faţa carcasei, precum şi posibilitatea de a trimite mai departe pozele obţinute folosind conexiune WiFi.

Suport pentru conexiune Wi-Fi

Transmiţătorul Wi-Fi extern WU1a (achiziţionat separat) poate fi ataşat direct portului USB special prevăzut pe carcasa lui D3200 şi permite transmiterea instantanee a pozelor obţinute către tablete şi telefoane inteligente pe care rulează o aplicaţie specială, oferită gratuit de Nikon. Mai mult decât atât, ecranul telefonului sau tabletei poate servi ca vizor extern pentru încadrarea imaginilor, asistând obţinerea de la distanţă a instantaneelor şi funcţia de filmare.

Nikon D3200 – transmiţătorul Wi-Fi

Raza de acţiune a transmiţătorului Wi-Fi este de 15 metri. Momentan Nikon oferă doar versiunea pentru dispozitive Android a aplicaţie de control, urmând ca ediţia pentru telefoane şi tablete Apple să-şi facă apariţia în această toamnă.

Specificaţii detaliate

  • Model: Nikon D3200
  • Format: Digital SLR
  • Rezoluţie: 6016×4000 pixeli (24.2 MP)
  • Tip Senzor: CMOS (23.2×15.4 mm)
  • Procesor de imagine: Expeed 3
  • Domeniu reproducere culoare: sRGB, Adobe RGB
  • Sensibilitate ISO: Auto, 100 – 6400 (12800 în mod de noapte)
  • Viteză obturator: 1/4000 sec – 30 sec
  • Moduri expunere: manual, aperture priority, shutter-priority, programmed auto
  • Balans de alb: 12 preset-uri fixe + 1 preset configurabil
  • Sistem de stabilizare a imaginii: VR (în obiectiv)
  • Formate de captură imagine: RAW+F, RAW, JPG (Fine, Normal, Basic)
  • Focalizare: manuală, auto (contrast detect, phase detect, multi-area, single-point selective, tracking, single, continuu, live view, Face Detection)
  • Montură lentile: Nikon F mount
  • Multiplicator focal: 1.5x
  • Ecran: 3 inch, 921k pixeli, TFT LCD
  • Vizor: optic
  • Blitz: încorporat (retractabil) + suport pentru blitz extern
  • Filmare: 1920 x 1080 (30,25, 24 fps), compresie MPEG-4 sau H.264 (format fişier .MOV), sunet mono
  • Stocare: card SD/SDHC/SDHC, fără memorie internă
  • Conectori: USB 2.0, HDMI, wireless
  • Alimentare: acumulator Li-Ion 7.4V/1.03 Ah (EN-EL14), cu încărcător extern
  • Alte dotări: senzori infraroşu pentru telecomandă, adaptor WiFi extern (achiziţionat separat), senzor de orientare, receptor GPS (opţional)
  • Dimensiuni/greutate: 125x96x77 mm/505 grame

Nikon D3200 – ieşirea pentru microfon, HDMI şi portul USB

Nikon D3200 vs Nikon D3100

La suprafaţă, Nikon D3200 se aseamănă foarte mult cu predecesorul său, având doar câteva butoane rearanjate, respectiv înlocuite. Lipseşte butonul combinat pentru funcţia Live View şi captură video, acesta fiind înlocuit cu un buton dedicat instalat pe spatele camerei (Live View) şi un alt buton dedicat poziţionat frontal (funcţia Record), lângă cel pentru obturator.

Nikon D3100

Cu diferenţe atât de mici la forma carcasei, cei obişnuiţi cu vechiul Nikon D3100 se vor simţi perfect familiarizaţi şi cu succesorul său. Corpul lui Nikon D3200 nu este foarte înalt, astfel că degetul mic trece de obicei sub carcasă. Mulţumită grip-ului adânc şi prevăzut cu o proeminenţă în partea de sus, manevrarea aparatului cu o singură mână nu pune probleme, dar la o utilizare prelungită poate apărea un uşor disconfort în zona articulaţiilor degetului mic.

Sistemul de meniuri şi butoanele de control

În modul implicit de utilizare, încadrarea imaginilor este realizată cu vizorul optic, iar ecranul de 3 inch serveşte la afişarea parametrilor detaliaţi de captură şi vizualizarea pozelor obţinute. Desigur, cei comozi pot folosi butonul Live View pentru activarea modului de vizualizare în timp real, cu un număr restrâns de parametrii afişaţi pe ecran.

Nikon D3200 – principalii parametrii pentru imagine

Majoritatea setărilor pot fi ajustate în cadrul unui panou interactiv, accesat prin apăsarea butonului [i] din colţul stânga-jos a ecranului. În caz de nedumeriri, utilizatorii începători pot apăsa butonul [?] pentru obţinerea unei scurte descrieri explicative a setării curente. Parcurgerea efectivă a meniurilor este facilitată de butonul circular din dreapta ecranului, combinat cu tasta OK pentru confirmarea selecţiilor.

Deasupra avem rotiţa pentru selectarea modului de lucru, noul buton pentru funcţia de filmare, un buton pentru ajustarea expunerii, comutatorul ON/OFF, declanşatorul pentru obturator şi un buton Info din care putem schimba rapid între cele trei moduri de afişare a informaţiilor pe ecran.

În stânga avem un buton multifuncţional pentru blitz, care poate fi apăsat scurt pentru extinderea blitz-ului, sau ţinut apăsat în combinaţie cu folosirea rotiţei de control pentru ajustarea modului de activare a blitz-ului.

Nikon D3200 – văzut de sus

Performanţe şi impresii

În ciuda bagajului intimidant de reglaje şi taste de control, Nikon D3200 este un DSLR intuitiv şi uşor de folosit chiar şi pentru cei fără prea mare experienţă în domeniu, cum sunt probabil mulţi dintre cei care aleg să renunţe la compacta de buzunar în favoarea unui DSLR entry-level.

Cei avansaţi vor constata rapid că în ciuda categoriei în care este încadrat, Nikon D3200 oferă suficientă flexibilitate pentru a da frâu liber imaginaţiei, iar cu puţin exerciţiu permite chiar şi rezultate la nivel semi-profesional.

Nikon D3200 – Guide Mode

Focalizarea automată nu este foarte rapidă, iar dacă ne grăbim riscăm chiar să ne alegem cu poze focalizate imprecis. Totuşi, vizorul optic şi suportul pentru focus tracking ne ajută să păstrăm focalizarea în limitele dorite, iar dacă avem puţină dexteritate ne putem încerca norocul ajustând manual focalizarea imaginii.

Pozele cu rezoluţie stelară, de 6016×4000 pixeli, arată excelent când sunt vizionate la dimensiunea ecranului unui monitor, sau imprimate pe suport de hârtie foto. Privite în mod 1:1, imaginile redau încă un volum impresionant de detalii, chiar dacă limitările obiectivului Nikon 18-55 VR încep să-şi facă simţită prezenţa. Ajutat de un obiectiv şi mai performant decât cel inclus în pachetul standard de accesorii, senzorul CMOS de 24.2 MP instalat pe Nikon D3200 promite imagini de chiar şi mai bună calitate.

Nikon D3200 ISO Test Nikon D3200 ISO Test
Nikon D3200 ISO Test Nikon D3200 ISO Test
Nikon D3200 ISO Test Nikon D3200 ISO Test

Nikon D3200 ISO Test

Cât despre nivelul de zgomot din imagini, Nikon D3200 atinge performanţele ideale la valorile ISO 100 şi ISO 200. Rezultate foarte bune, cu un nivel de zgomot practic insesizabil la dimensiunea ecranului unui monitor sau poză imprimată pe suport de hârtie, sunt posibile şi la valori ISO 400 – ISO 800. Folosirea valorilor ISO 800 – 1600 vine cu preţul reducerii uşoare a detaliilor fine, fără un impact major asupra calităţii imaginii în ansamblul ei. La ISO 3200 deja vorbim de o calitate a imaginii dusă la nivelul unei camere foto compacte puţin costisitoare, iar la ISO 6400 intrăm în domeniul camerelor foto de pe telefoane mobile. Per total, rezultatele obţinute cu Nikon D3200 sunt foarte bune, mai ales dacă luăm în calcul rezoluţia foarte mare a senzorului de imagine.

Nikon D3200 - sample image Nikon D3200 - sample image
Nikon D3200 - sample image Nikon D3200 - sample image
Nikon D3200 - sample image Nikon D3200 - sample image
Nikon D3200 - sample image Nikon D3200 - sample image
Nikon D3200 - sample image Nikon D3200 - sample image

Ecranul de 3 inch, cu rezoluţie 921k pixeli, este bine iluminat şi redă imagine clare. Redarea nuanţelor de culoare, deşi foarte bună pentru ochi neantrenaţi, nu este suficient de precisă pentru a permite calibrarea vizuală a temperaturii de culoare. În schimb, pentru rezultate optime este recomandat să apelăm la funcţia automată de calibrare.

În timp ce obţinerea primei poze durează 0.5 – 1 secunde (timp necesar pentru focalizarea imaginii), modul de fotografiere în rafală poate atinge o viteză de 4 cadre pe secundă, folosind rezoluţia nativă de 6016×4000 pixeli. Ţinând cont de faptul că o singură poză în format JPG poate ajunge la o dimensiune de chiar şi 13 MB, viteza obţinută este cu atât mai impresionantă.

Calitatea secvenţelor video filmate la rezoluţie 1080p este rezonabilă, dar nu chiar la nivelul unei camere video dedicate. Ocazional, pot apărea artefacte vizuale la filmarea scenelor dinamice, iar fluenţa imaginilor nu este chiar perfectă. Sensibilitatea microfonului integrat este destul de bună, iar pentru rezultate ideale putem folosi conectorul jack pentru ataşarea unui microfot extern.

Nikon D3200 – video sample

Un alt aspect care trebuie luat în considerare este dimensiunea fişierelor rezultate. Un minut de material video la rezoluţie 1080p/30 fps ocupă aproximativ 165 MB.

Nikon D3200

Concluzie

Cu un preţ de 2999 Lei (2599 Lei în variantă fără obiectivul 18-55 VR), Nikon D3200 este încă o alegere costisitoare pentru un DSLR entry-level. Spun asta privind mai întâi către predecesorul său Nikon D3100, care poate fi găsit în magazine la un preţ de circa 1999 Lei (1699 Lei în variantă fără obiectivul 18-55 VR).

Lăsând la o parte preţul cam piperat, Nikon D3200 este un DSLR bun, capabil să obţină poze la rezoluţie foarte înaltă şi cu un nivel de calitate respectabil inclusiv la valori ISO ridicate. Apreciez blitz-ul integrat suficient de puternic pentru folosire ocazională, prezenţa ghid-ului pentru utilizatori începători, vizorul optic de bună calitate şi alte opţiuni extra: senzorul pentru telecomandă, funcţia de auto-rotire a pozelor în mod vertical, ieşirea video HDMI, dar şi conectorii pentru microfon şi blitz extern. Funcţia de filmare Full HD este o adiţie binevenită, chiar dacă aspectul clipurilor obţinute nu este chiar la nivelul unei camere video performante.

Părţi pozitive

senzor CMOS de 24.2 MP
filmare Full HD
ecranul de 3 inch, cu rezoluţie 921k pixeli
transmiţător Wi-Fi (opţional)
receptor GPS (opţional)
ghid pentru utilizatori începători (cu buton dedicat pe carcasă)
poate obţine poze în rafală cu 4 fps, la rezoluţia nativă de 6016x4000 pixeli
ieşire HDMI

Părţi negative

preţ piperat, dacă luăm drept comparaţie modelul anterior, Nikon D3100
culorile redate în pozele vizionate pe ecranul de 3 inch nu corespund foarte bine cu realitatea

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult