GoPro a lansat Hero 8 Black şi Max: o cameră de acţiune şi pentru vlogging şi o nouă cameră 360

04.10.2019
GoPro a lansat Hero 8 Black şi Max: o cameră de acţiune şi pentru vlogging şi o nouă cameră 360

GoPro a anunţat în mod oficial noua cameră de acţiune Hero 8 Black şi noua cameră cu filmare 360 de grade GoPro Max. Acestea promit cea mai bună calitate video de până acum de pe camerele GoPro, cât şi noi funcţii avansate. De altfel, GoPro Hero 8 Black este propusă şi drept o soluţie video completă pentru vlogging, fiind dezvoltată o întreagă selecţie de noi accesorii numite „Mods”, realizată pentru a ajuta creatorii de conţinut să capteze ceea ce îşi doresc mai uşor.

GoPro Hero 8 Black

Modelul Hero 8 Black este cu siguranţă cel mai important produs al acestei noi game de produse de la GoPro. Acesta este echipat cu un senzor de 12 megapixeli, capabil să realizeze fotografii şi clipuri video la o calitate foarte bună, cu rezoluţie video 4K la 60 de cadre pe secundă, stabilizare electronică HyperSmooth 2.0, funcţia de timelapse TimeWarp şi multe altele. Multe dintre aceste capabilităţi erau prezente însă şi pe generaţia precedentă, GoPro Hero 7 Black, însă compania pare să se fi concentrat anul acesta inclusiv pe design-ul extern al camerei.

În primul rând, Hero 8 Black vine echipat cu un sistem de montură integrat, care nu mai necesită cumpărarea unui astfel de accesoriu separat, sau montarea lui înaintea utilizării. Camera esate rezistentă la apă şi praf (10m), însă cei care vor o carcasă de protecţie separată, vor trebui să cumpere una realizată special pentru Hero 8, întrucât forma exterioară a camerei este diferită faţă de cea a modelelor precedente.

Compania laudă noile funcţii software precum „lentilele digitale”, care permit decuparea conţinutului direct din cameră, pentru a simula lentile cu distanţă focală între 16 şi 27 mm, stabilizarea HyperSmooth 2.0, care în teorie face utilizarea unui gimbal inutilă şi TimeWarp, care oferă posibilitatea de a seta viteza materialului în timpul timelapse-urilor. Datorită hardware-ului îmbunătăţit, noul GoPro Hero 8 promite şi timelapse-uri de calitate pe timp de noapte.

GoPro Mods

Întrucât piaţa de accesorii pentru camere GoPro este plină de carcase cu suport pentru montarea de microfoane, lumini LED şi altele, folosite în special de vloggeri, GoPro a decis să ofere propriile accesorii pentru camere anul acesta. Astfel au apărut GoPro Mods, care vin momentan în trei variante, însă unul dintre acestea este de bază pentru toate.

Media Mod este o carcasă care oferă şi un microfon integrat de tip „shotgun”, care poate capta sunetul la calitate mai bună decât cel standard de pe cameră, având dimensiuni semnificativ mai mari. Acesta oferă două monturi de tip „hotshoe”, dar şi acces la port-urile HDMI şi jack de 3,5mm. Pe monturile Hotshoe pot fi montate Display Mod, un mini display care poate fi rabatat pentru a putea monitoriza în timp real filmarea şi Light Mod, o lumină continuă cu LED-uri, pentru filmări în lumină slabă.

Aceste accesorii nu vor fi lansate odată cu camera GoPro Hero 8, ci abia în decembrie. De altfel, acestea vor fi compatibile exclusiv cu GoPro Hero 8.

GoPro Max

GoPro Max este în schimb modelul de top şi reprezintă  ceea ce poate face GoPro în acest moment pe segmentul de camere de acţiune. Acesta este o combinaţie între seria GoPro Hero şi GoPro Fusion, precedenta cameră la 360 de grade a companiei.

Aceasta poate fi folosită drept o cameră de acţiune obişnuită, o cameră 360, cât şi drept cameră de vlogging, oferind un display color integrat pe una dintre părţi. Aceasta poate capta sunet la 360 de grade, iar datorită funcţiilor software din aplicaţiile GoPro de editare, materialul poate fi reîncadrat, pot fi realizate mişcări de cameră sau chiar stabilizare video după filmare, având la dispoziţie întregul material care captează video din toate unghiurile.

Faţă de GoPro Hero 8 Black, modelul Max poate oferi o plajă focală între 13 şi 27 mm. Şi acest model este rezistent din fabrică la apă şi praf (maximum 5 metri), însă nu este compatibil cu accesorii de tip „Mods”. Cei care vor astfel de funcţii extra, vor trebui să se orienteze către seria Hero. Rezoluţia maximă de filmare pentru GoPro Max este 5,6K la 30 de cadre pe secundă, valabil pentru materialul la 360 de grade. Fotografiile la 360 de grade au rezoluţie de 16 megapixeli, în timp ce fotografiile normale au 5,5 megapixeli. De altfel, filmarea în mod „Hero”, adică cu o singură cameră, este limitată la 1440p la 60 de cadre pe secundă sau 1080p la 60 de cadre pe secundă.

GoPro Hero 8 Black, GoPro Max – Preţ şi disponiblitate

Modelul GoPro Hero 8 Black intră pe piaţa din România la 2.099 lei şi este deja disponibil pentru pre-comandă. GoPro Max vine însă la un preţ mai ridicat, însă semnificativ mai mic decât cel al modelului Fusion de acum doi ani: 2.599 lei. Acestea vor fi disponibile în magazine spre sfârşitul lunii octombrie.

Spre diferenţă de alte generaţii, GoPro nu lansează şi noi modele Hero 8 Silver sau Hero 8 White. În schimb, modelele Hero 7 Black şi Hero 7 Silver rămân la vânzare, la preţuri semnificativ reduse. Site-ul oficial spune că Hero 7 Black va rămâne la vânzare la 350 euro, adică undeva aproape de 1.700 lei, în timp ce Hero 7 Silver scade la 220 euro, adică aproximativ 1.050 lei. GoPro nu a confirmat însă preţurile oficiale ajustate pentru aceste variante.

Accesoriile GoPro Mods vor avea preţuri între 50 şi 80 de euro. Light Mod, sistemul de iluminare LED va costa 50 euro, undeva între 230 şi 250 lei, în timp ce Media Mod şi Display Mod vor costa 80 euro, adică între 360 şi 400 lei, în funcţie de cursul la care este calculat. Desigur, vom aştepta până în decembrie pentru detaliile oficiale despre preţurile acestor accesorii.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult