Sony TG7: Full-HD de buzunar, dar nu pentru orice buzunar

Sony TG7 recomandat de go4itPe piaţa camerelor video, Sony are un cuvânt greu de spus şi cred că nu greşesc dacă afirm că, în concurenţă cu Canon, au ţinut mai tot timpul capul de afiş ieşind la rampă cu tehnologii inovatoare şi produse de calitate. Sony TG7 nu vine cu tehnologii revoluţionare, însă are un arsenal tehnic pe gustul tuturor amatorilor de video: filmare Full-HD, zoom optic 10x, suport de stocare generos (16 GB memorie internă + slot pentru carduri) şi o interfaţă generală accesibilă oricui.

Peste toate acestea, dimensiunile compacte ce-ţi permit să o porţi în buzunarul de la haină fără să fii incomodat, dar şi calitatea materialului din care este realizată carcasa (titan), fac din TG7 o cameră extrem de interesantă. Să o descoperim în detaliu.

Sony TG7 Sony TG7

Construcţie

 • Dimensiuni: 117 x 62 x 30 mm;
 • Greutate: 230 de grame (fără baterie);
 • Design tipic pocket-camera, asemănător cu un pistol cu ţeavă foarte scurtă;
 • Carcasă realizată parţial din titan, rezistentă la şocuri şi zgârieturi;
 • Ecran tactil de 2.7 inch, rabatabil la 270 de grade pe verticală şi 90 pe orizontală - setările se realizează de pe display;
 • În partea superioară se află butonul de "Rec", înconjurat de o rotiţă pentru ajustarea zoom-ului; imediat dedesubt, un pic către stânga, se găseşte declanşatorul pentru fotografii; Interfeţele de conectare sunt amplasate în partea inferioară a camerei;
 • Slotul pentru carduri Memory Stick Pro Duo, switch-ul GPS, butonul de reset şi acumulatorul sunt ascunse în spatele capacului culisant situat pe înălţimea camerei. Pentru a avea acces la acestea, capacul trebuie tras către dreapta.

Per ansamblu, nu am întâlnit probleme de ergonomie. Sony TG7 are o construcţie ireproşabilă, iar butoanele şi interfeţele sunt amplaste logic.

Sony TG7

Specificaţii tehnice

 • Senzor de 1/1.5" cu tehnologie EXMOR;
 • Înregistrare la rezoluţie maximă Full HD (1920 x 1080 pixeli);
 • Lentile cu zoom optic 10x ;
 • 16 GB memorie internă (Flash) - se pot stoca până la şase ore de conţinut Full-HD;
 • Slot pentru carduri Memory Stick Pro Duo;
 • Stabilizator de imagine Steady-Shot;
 • Captură foto la 4 MP, Face Detection / Smile Shutter;
 • GPS, auto-geotagging;
 • Captură audio stereo, microfon cu zoom.

În practică

Am rămas plăcut surprins de câteva aspecte întâlnite la această cameră. În primul rând, calitatea înregistărilor şi autofocusul - jos pălăria. Faţă de alte camere de buzunar, diferenţele pozitive sunt în toate condiţiile de partea aparatului Sony. Este drept că în spaţii slab iluminate şi iluminate artificial rezultatele nu sunt spectaculoase, dar decente fără discuţii. Şi calitatea audio este pe măsură datorită microfonului sensibil cu zoom.

Sony TG7 - Video Samples

Video Sample Sony TG7 Video Sample Sony TG7
Video Sample Sony TG7 Video Sample Sony TG7

O facilitate specială pusă la dispoziţie de către Sony TG7 este captura video şi foto simultană. Pentru aceasta, trebuie aleasă o rezoluţie de cel mult 2.3 MP. În timpul filmărilor, prin apăsarea butonului de foto, faci fotografii fără ca înregistrarea să se întrerupă. Mai mult, dacă opţiunile Face / Smile Detection sunt activate, aparatul va efectua automat poze când va detecta feţe zâmbitoare.

Modulul GPS este o implementare aproape unică în rândul camerelor de buzunar. Sincer să fiu, nu cunosc ca alt producător să ofere aşa ceva în momentul de faţă. Sigur, nu este ceva incredibil, la telefoane deja se poate spune că GPS-ul e banal, dar asta nu scade meritul celor de la Sony. Odată activat, GPS-ul identifică locul în care te afli şi atribuie fişierului înregistrat coordonatele respective. Mai târziu, poţi viziona filmările căutându-le după denumirea locului, marcat pe harta afişată pe display.

Un aspect care m-a nemulţumit, cam singurul pe partea tehnică, a fost ecranul LCD. Una la mână, destul de greu de citit în lumina puternică a soarelui iar în plus, s-a dovedit a fi destul de greoi în utilizare, în special din cauza iconiţelor mici. Autonomia nu este nici ea grozavă, dar acceptabilă totuşi pentru o cameră atât de compactă - Sony TG7 duce o oră, maximum 75 de minute, după care trebuie pusă la încărcat.

Calitatea pozelor era de aşteptat să nu fie grozavă. Dacă le analizăm mai atent, observăm un nivel de detalii comparabil cu cel întâlnit la telefoanele mobile. Per ansamblu, imaginile se situează cu puţin peste cele realizate cu telefonul şi sub o cameră compactă entry-level.

Sony TG7 Sample Foto Sony TG7 Sample Foto

O problemă de care începătorii se vor lovi aproape sigur estte redarea conţinutului video pe calculator. Fişierele pot fi rulate doar dacă ai instalat codecul AVCHD, disponibil în suita Picture Motion Browser de pe CD-ul din pachet sau în codec pack-uri. Apoi, pentru o redare fluentă, recomandăm o configuraţie cu un procesor dual-core, 2 GB RAM şi o placă grafică de generaţie nouă, fie chiar şi una dintre cele mai ieftine. Puţine chipset-uri video integrate pe placa de bază vor face faţă conţinutului Full-HD. Dacă nu dispui de un sistem cât de cât decent, poţi conecta camera direct la LCD TV, prin intermediul dock-ului cu ieşire HDMI. Pentru cei cu televizoare mai vechi, există conectorii analogici AV şi Component.

Sony TG7 Sony TG7

Plusuri şi minusuri

[+] Calitatea filmărilor peste ceea ce oferă concurenţa;

[+] GPS integrat;

[+] 16 GB interni şi slot pentru carduri;

[+] Construcţie solidă, carcasă din titan;

[+] Încape în buzunar;

[-] Preţul nu este pentru orice buzunar: aproximativ 3000 RON

[-] Calitate slabă a fotografiilor;

[-] Autonomie destul de scăzută.

Concluzie

Dacă banii nu sunt o problemă, Sony TG7 reprezintă o alegere inspirată pentru un amator. Dimensiunile mult mai compacte decât cele ale unor handycam-uri cu specificaţii similare nu sunt de neglijat, iar carcasa rezistentă la şocuri şi zgârieturi de asemenea. Şi modulul GPS contribuie la preţul destul de piperat, dar aici părerile sunt strict subiective. Personal, consider această facilitate mai mult inutilă decât folositoare. Pe de altă parte, sunt convins că există numeroşi indivizi care doresc să apeleze la această funcţie. Una peste alta, Sony TG7 primeşte premiul "Recomandat de go4it".