AMD dezvăluie noua gamă de procesoare EPYC ‘Rome’ pentru sisteme server cu până la 64 nuclee

07.11.2018
AMD dezvăluie noua gamă de procesoare EPYC ‘Rome’ pentru sisteme server cu până la 64 nuclee

Bazate pe nucleul Zen 2 şi procesul de fabricaţie pe 7nm, noile procesoare AMD vor putea fi instalate şi în plăcile de bază actuale, oferind companiilor o cale rapidă pentru a dubla performanţa sistemelor server aflate deja în exploatare.

Totodată, AMD introduce şi un nou design care permite conectarea folosind tehnologia Infinity Fabric a până la 8 module de procesare (chiplets), fiecare deţinând câte 8 nuclee Zen 2. Dacă la generaţia anterioară de procesoare EPYC conexiunea Infinity Fabric se făcea pe diagonală, fiecare modul ZEN deţinând propriul controler de memorie dual-channel DDR4 şi canale de comunicaţie PCI-E, noua arhitectură de procesor centralizează operaţiile I/O şi unifică controller-ul de memorie RAM, introducând un hub de comunicaţiie aflat pe un chip separat. Soluţia ar trebui să reducă lantenţele de comunicare între unităţile de procesare, cât şi la accesarea memorie RAM. Totodată, controllerul octa-channel ar trebui să ofere lăţime de bandă şi latenţe de accesare a memoriei similară pentru toate modulele Zen 2 conectate, îmbunătăţind performanţa aplicaţiilor care procesează volume mari de date accesate din memoria RAM şi au nevoie de comunicare cât mai eficientă între nucleele de procesare.

Deoarece hub-ul I/O central are o complexitate destul de ridicată, dar nu este un consumator de energie la fel de mare ca procesoarele Zen 2 pe care le gestionează, AMD a ales un proces pe 14nm ajuns deja la maturitate deplină, eficientizând pe această cale fabricarea noului procesor. Acţionând ca intermediar între socket-ul pentru procesor şi nucleele Zen 2 pe 7nm, hub-ul I/O asigură totodată compatibilitatea cu plăcile de bază actuale, care nu necesită decât actualizări de firmware pentru a funcţiona cu noua generaţie de procesoare.

Conţinând doar 8 nuclee Zen 2 şi canale de comunicaţie Infinity Fabric, pastila procesorului are o suprafaţă surprinzător de mică, AMD maximizând astfel rata de succes a chip-urilor create folosind procesul de fabricaţie pe 7nm dezvoltat de TSMC.

Potrivit AMD, combinaţia între eficienţa şi frecvenţele de funcţionare crescute ale nucleului Zen permite dublarea performanţei per socket, comparat generaţiei anterioare de procesoare EPYC. În anumite situaţii, cum ar fi la folosirea intensivă a operaţiilor floating point, performanţa poate creşte chiar şi de patru ori.

Interesant este că procesorul EPYC ‘Rome’ cu 64 nuclee demonstrat de AMD în cadrul evenimentului de prezentare a folosit o soluţie de răcire pe aer, demonstrând eficienţa noii arhitecturi şi în privinţa consumului de  energie.

Trimise deja spre evaluare partenerilor AMD, noile modele de procesoare EPYC ‘Rome’ vor fi disponibile oficial în prima parte anului viitor. Cu siguranţă, tot anul viitor vom face cunoştinţă şi cu versiunea pentru PC a nucleului Zen 2 pe 7nm, adaptat ca soluţie de upgrade pentru plăcile de bază cu socket AM4.

                                                                                        

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult