Intel anunţă primul procesor Xeon cu 48 de nuclee. AMD ar putea avea parte de concurenţă în 2019

Intel anunţă primul procesor Xeon cu 48 de nuclee. AMD ar putea avea parte de concurenţă în 2019

În urmă cu doar un an, oficialii Intel încercau să discrediteze gama de procesoare EPYC/Threadripper, spunând că AMD a „lipit” procesoare desktop pentru a da impresia că au o platformă server/workstation puternică. Acum, după ce AMD a cunoscut ce-a mai spectaculoasă revenire pe profit din istoria recentă a companiei, Intel se află în situaţia de a „lipi” procesoare cu 28 nuclee din generaţia anterioară Cascade Lake-SP, în ideea de a le vinde ca şi modele cu 48 nuclee suficient de puternice pentru a concura viitoarea familie AMD EPYC cu 64 nuclee.

Nimic despre preţuri. Aflăm doar că viitoarele procesoare Intel Xeon vor putea fi instalate în sisteme server cu 1 sau 2 socket-uri, rezultând un total de 96 unităţi de procesare. Totodată, nu este clar dacă consumul de energie mărit, rezultat din „lipirea” a două procesoare cu 28 nuclee realizate folosind procesul de fabricaţie pe 14 nm va permite folosirea tehnologiei HyperThreading, adăugând încă tot atâtea procesoare logice la herghelia pusă la dispoziţia aplicaţiilor bine optimizate pentru multiprocesare.

Potrivit Intel, noile procesoare oferă în anumite scenarii de utilizare până la de 3.4X performanţa soluţiilor AMD EPYC (sau +20% performanţa actualei oferte de procesoare Xeon), ajutate fiind de un controller de memorie cu 12 canale DDR4. Teoretic, o configuraţie dual-socket poate folosi până la 24 module DDR4, rezultând o capacitate maximă de 3TB memorie RAM. Adăugând şi tehnologia Intel Optane pentru stocare hibridă, rezultă o capacitate totală de 12TB memorie.

Explicând decizia de a folosi două chip-uri separate pentru a crea un  singur procesor cu şi mai multe nuclee, Intel pune totul în seama raţiunilor economice: cu cât mai mulţi tranzistori îngrămădiţi pe o singură pastilă de siliciu, cu atât mai mare riscul de apariţie a defectelor. Sigur, există şi dezavantaje. Alipirea a două procesoare poate induce latenţe suplimentare la comunicarea intra-core şi accesarea memoriei RAM, fapt ce poate degrada performanţa aplicaţiilor. Rămâne de văzut în ce măsură va transpune Intel economiile făcute la partea de fabricaţie în preţul final al procesoarelor Xeon, având în vedere că actualele modele Xeon Platinium cu 28 nuclee ajung la 10.000 dolari/bucata.

 

Între timp, AMD va migra oferta de procesoare EPYC la procesul de fabricaţie pe 7nm şi nucleul Zen 2, aşteptat să ofere creşteri semnificative de performanţă şi eficienă a consumului de energie.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult