AMD Radeon HD 6990 - cea mai rapidă placă video din lume

AMD Radeon HD 6990 este versiunea cu două unităţi GPU a lui Radeon HD 6970, aproape de două ori mai performantă şi echipată cu o cantitate dublă de memorie video.

Cea mai rapidă placă video de la AMD pune la dispoziţie un total de 4GB memorie video şi două unităţi GPU din seria Cayman XT, bazate pe a doua generaţie a arhitecturii compatibile DirectX 11.

Radeon HD 6990, pe numele său de cod Antiles, este într-adevăr cea mai rapidă placă video din lume, dar şi cea mai fierbinte şi însetată de energie, afişând un consum estimat la 350W pentru sesiunile de jocuri şi chiar 375W dacă dezactivăm funcţia PowerTune de economisire a energiei.

La fel ca şi Radeon HD 6970, Antiles pune la dispoziţie două bios-uri şi comutator prin care putem alege între cele două. Dacă primul bios, cel oficial recomandat de producător, limitează consumul de energie la 375W, bios-ul secundar este pentru overclocking şi ridică limita pentru consumul de energie până la năucitoarea valoare de 450W. Cu preţul unui consum de energie mărit, mai pot fi stoarse alte câteva cadre pe secundă în plus din jocuri, desigur cu preţul unui nivel de zgomot crescut.

Radeon HD 6990 suportă în mod nativ configuraţii cu până la 5 monitoare, prin tehnologia AMD Eyefinity, sau chiar 6 monitoare dacă folosim conectori speciali DisplayPort 1.2, ce trebuie achiziţionaţi separat. Pe bracket-ul plăcii video găsim doi conectori DVI-D şi patru conectori mini-HDMI.

Tehnologia AMD HD3D permite folosirea ochelarilor 3D stereoscopici pentru jocuri şi filme, împreună cu monitoare prevăzute cu conexiune DVI-D şi HDMI 1.4a.

Amatorii de gaming extrem, dornici să aibă în propriul calculator o placă video capabilă să obţină mai bine de 9200 puncte în 3DMark11 (Performance Test), vor trebui să scoată din buzunar aproximativ 2800 LEI.

Înainte de a da fuga la magazin este recomandat să verificaţi dacă în carcasa calculatorului aveţi ventilaţia necesară şi suficient loc pentru instalarea unei plăci video de talia lui Radeon HD 6990, ce masuară 30.4 cm lungime şi are nevoie de o sursă de alimentare capabilă să furnizeze cel puţin 750W.