AMD Radeon HD 7970, cea mai rapidă placă video single-GPU

22.12.2011
AMD Radeon HD 7970, cea mai rapidă placă video single-GPU

AMD Radeon HD 7970, cu nume de cod Tahiti, reprezintă noul vârf de gamă pentru oferta de plăci video single-GPU a companiei, un model echipat cu 3GB memorie gDDR5 şi procesor grafic de ultimă generaţie, creat folosind procesul de fabricaţie pe 28 nm.

AMD Radeon HD 7970

Succesorul direct al lui Radeon HD 6970 este bazat pe o arhitectură de procesor complet nouă, numită Graphics Core Next (GCN), adaptată pentru performanţe superioare în aplicaţii de tip GPU compute, domeniu unde Nvidia a avut întodeauna un avantaj. Desigur, un spor considerabil de performanţă a fost adus şi în jocuri PC, aceasta fiind de fapt activitatea principală la care vor fi folosite noile plăci video.

AMD Radeon HD 7970 este prima placă video compatibilă cu specificaţiile PCI Express 3.0 şi API-ul DirectX 11.1, ce urmează să fie introdus odată cu sistemul de operare Windows 8.

AMD Radeon HD 7970 - PCB faţă

Procesorul „Tahiti” este tactat la o frecvenţă de 925 MHz şi are în componenţă nu mai puţin de 4.31 miliarde de tranzistori, împărţiţi în 2048 procesoare de shader. Memoria video în cantitate de 3 GB este accesată folosind un bus de 384 biţi şi funcţionează la o frecvenţă de 5.5 GHz, pentru o lăţime de bandă efectivă de 264 GB/s.

Consumul de energie pentru Radeon HD 7970 este specificat la 210W pentru activităţile 3D cele mai intensive, respectiv 2.7W în mod desktop, când majoritatea funcţiilor plăcii video intră în hibernare. Dat fiind consumul de energie extrem de redus, ventilatorul responsabil de circulaţia aerului poate fi oprit complet, pentru o funcţionare în condiţii de silenţiozitate deplină.

AMD Radeon HD 7970

Faţă de competitorul său direct – GeForce GTX 580, Radeon HD 7970 aduce un spor de performanţă de aproximativ 15%, ce poate varia în sus sau în jos cu câteva procente, în funcţie de jocul rulat şi rezoluţia aleasă. Rezerva de performanţă disponibilă amatorilor de overclocking este lăudabilă – peste 1 GHz pentru GPU şi mai mult de 6.5 GHz pentru memoria video.

AMD Radeon HD 7970

Din păcate pentru luxul de a avea la dispoziţie cea mai rapidă placă video single-GPU a momentului, trebuie să scoatem din buzunar nu mai puţin de 499 euro, plus încă ceva pentru taxe şi adaosul magazinului. Cel puţin pentru moment, plăcile din seria AMD Radeon HD 7970 sunt absente din stocurile magazinelor iar disponibilitatea va rămâne extrem de redusă în perioada imediat următoare, astfel că preţurile ar putea urca la valori chiar mai ridicate decât cele recomandate de producător.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News