Apple ar putea să lanseze anul acesta un iMac 8K

07.04.2015
Apple ar putea să lanseze anul acesta un iMac 8K

Apple a anunţat de curând un nou model de iMac cu display 5K, însă conform LG Display, computerul ar putea face în curând tranziţia la rezoluţie 8K pentru computerele sale all-in-one. Informaţiile vin din partea unui comunicat al companiei coreene, care a anunţat noua sa generaţie de panouri 8K, lăudând că printre parteneri se regăseşte şi Apple care „pregăteşte un nou iMac 8K”.  

Gafa a fost corectată însă, întrucât sursa originală a informaţiilor nu mai include detaliile despre iMac 8K. Totuşi, faptul că acest comunicat a fost corectat, oferă credibilitate zvonului. Apple nu comentează niciodată pe baza informaţiilor neoficiale despre produsele sale neanunţate şi nici nu vorbeşte despre ele înainte să le prezinte oficial. Având în vedere că iMac 5K abia a fost lansat în urmă cu câteva luni, probabil că o confirmare oficială pentru următorul model ar duce la vânzări scăzute pentru cel de pe piaţă.

Avantajele unui display cu o rezoluţie mai mare ar bucura designerii grafici, fotografii şi videografii, întrucât ar putea lucra cu imaginile prelucrate la rezoluţia lor adevărată, lucru care ar putea uşura munca acestor profesionişti. Pentru utilizatorii de rând însă, utilitatea acestei rezoluţii ar fi scăzută. Întrucât abia există câteva surse online pentru clipuri în rezoluţii 4K, există şi mai puţine capabile să ofere conţinut 8K. Filmele pe Blu-Ray sunt încă livrate în 1080p, iar majoritatea serviciilor de streaming se limitează la rezoluţie HD sau Full HD.

De asemenea, costul unui asemenea dispozitiv va fi foarte ridicat pentru a fi justificat pentru un utilizator care doreşte un computer personal. Display-urile 8K sunt abia la început, iar costul lor de producţie este foarte mare momentan, iar hardware-ul necesar pentru a alimenta redarea de conţinut 8K trebuie să fie mult mai puternic. Rezoluţia Quad UHD 8K, 7680 x 4320 pixeli, afişează de patru ori mai mulţi pixeli decât actualul UHD 4K (3840 x 2160). Pentru a reda conţinut tridimensional (jocuri video sau aplicaţii), ar fi necesar un cip grafic de patru ori mai puternic, iar standardele actuale de decodare hardware pentru clipuri video nu oferă suport pentru codec-uri capabile de redare 8K. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult