Apple a lansat iMac cu display 5K şi un Mac Mini mai ieftin

17.10.2014
Apple a lansat iMac cu display 5K şi un Mac Mini mai ieftin

Noile iPad-uri nu au fost singurele produse noi anunţate de Apple în cadrul conferinţei de aseara. iMac, cândva cea mai importantă gamă a companiei, a primit o nouă variantă high-end. Noul computer all-in-one a uimit pe toată lumea, oferind specificaţii de top şi un display nemaivăzut, într-o carcasă la fel de subţire precum cea a generaţiei precedente. Pe lângă acesta, mezinul familei Macintosh, Mac Mini, a primit un upgrade hardware, cât şi o scădere a preţului de intrare.

Pentru că noul iMac cu display Retina 5K este star-ul show-ului, vom vorbi mai întăi despre el. După cum zice şi numele său, noul computer all-in-one de la Apple oferă un display cu rezoluţie gigant. Deşi mulţi producători încearcă să aducă pe piaţă display-uri 4K, Apple deja sare peste acest prag şi oferă iMac cu display 5K, afişând 14,7 milioane de pixeli (5120 x 2880), pe un ecran cu diagonala de 27″. Acest lucru înseamnă că sunt afişaţi cu 67% mai mulţi pixeli decât 4K, Apple susţinând că acesta este display-ul cu cea mai mare rezoluţie din lume.

Panoul este descris ca Oxide TFT, care foloseşte un controller proprietar cu lăţime de bandă de patru ori mai mare decât în cazul display-urilor obişnuite. Acest lucru asigură aprinderea şi stingerea rapidă a pixelilor pentru timpi de răspuns mai mici. Display-ul este retroiluminat de LED-uri, iar Apple susţine că deşi are o rezoluţie de invidiat şi este foarte luminos, acesta consumă cu 30% mai puţină energie decât generaţia precedentă. Calitatea imaginii pare să fi fost pe primul loc pentru companie, întrucât în cadrul prezentării au fost amintite procesul de calibrare pentru culori naturale şi contrast îmbunătăţit, cât şi o peliculă aplicată pe toată suprafaţa display-ului care amplifică adâncimea culorii negre şi luminozitatea albului.

Apple oferă tuturor posibilitatea de a configura propriul iMac cu ecran Retina, însă modelul de bază include un procesor quad-core Intel Core i5 la 3,5 GHz, 8 GB memorie RAM, cip grafic Radeon R9 M290x, şi un SSHD de 1 TB. Configuraţia maximă poate include un procesor i7 la 4 GHz şi cip grafic Radeon R9 M295X. Mai puţin atrăgător este preţul, care începe de la 2500 de dolari. Apple susţine însă că display-uri 4K fără computere costă 3000 de dolari, aşa că se aşteaptă ca noul iMac să fie mai atrăgător pentru cei care doresc un display cu rezoluţie chiar mai mare. Cu toate acestea, spre diferenţă de variantele mai ieftine de iMac, fără un display atât de performant, acesta este orientat către profesionişti care editează fotografii de rezoluţie înaltă şi care editează clipuri video în 4K.

În schimb, Mac Mini merge în direcţia opusă, ocupând cea mai de jos treaptă pe scara ierarhică a computerelor Apple. Acesta a primit upgrade la procesoare Intel Core i din generaţia a patra, iar pentru cei care doresc SSD-uri pot să adauge unul pe noul conector PCI-express. Modulul wireless este acum compatibil cu standardul 802.11ac, iar pe spatele unităţii se găsesc acum două mufe Thunderbolt 2. Preţul de intrare în schimb a fost scăzut de la 600 la 500 de dolari, deşi performanţa a crescut faţă de generaţia precedentă.

Ambele computere Apple sunt disponibile acum pentru pre-comandă în Statele Unite. Odată cu debutul noilor Mac-uri a fost lansat în Mac AppStore şi noul Mac OS X Yosemite, care vine preinstalat pe acestea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult