ARM anunţă Mali-T760 şi T720, următoarea generaţie de procesoare grafice pentru telefoane şi tablete

30.10.2013
ARM anunţă Mali-T760 şi T720, următoarea generaţie de procesoare grafice pentru telefoane şi tablete

Unităţile de procesare grafică Mali de la ARM au fost multă vreme favoritele publicului deoarece acestea ofereau performanţe bune şi erau implementate în telefoane populare precum Samsung Galaxy S II, Galaxy S III sau Galaxy Note II. Progresul făcut de concurenţă în ultimul an este însă foarte mare, iar soluţiile de vârf de la ARM au nevoie de o actualizare pentru a rămâne competitive: Mali-T760 şi T720..

Fie că este vorba de bătrânul şi popularul Mali-400, care a fost implementat pe cipurile Samsung din familia Exynos 4, sau de mai noile modele T604 sau T628, care au fost implementate pe noile Exynos 5410 şi Exynos 5420, soluţiile ARM nu mai fac faţă produselor lansate de concurenţă. Imagination Tehnologie a avut dintotdeauna o ofertă competitivă, iar noua familie PowerVR Rogue, implementată pentru prima dată în pastila de siliciu a soluţiei Apple A7, oferă performanţe excelente. Gigantul Qualcomm nu a strălucit până anul trecut la acest capitol, însă compania a recuperat spectaculos cu familia Adreno 300, iar vârful său de gamă Adreno 330 depăşeşte performanţele celor mai rapide implementări ARM Mali.

În acest condiţii, ARM are nevoie de un nucleu grafic mai puternic, iar acesta sunt noile Mali-T760 şi Mali-T720. Făcând parte tot din generaţia a doua a familiei Midgard, la fel ca modelul Mali-T628 din cipul Samsung Exynos 5420, noile produse ARM aduc însă o suită consistentă de schimbări.

Disponibil în versiuni cu până la 16 nuclee care promit o putere maximă de calcul de 326 GFLOP şi un fillrate de 9.6 Gpix/sec, noul Mali-T760 este practic cel mai rapid procesor grafic pentru terminale mobile sau tablete anunţat până acum. Noua soluţie ARM aduce totodată şi o eficienţă energetică cu 400% mai bună decât cea a modelelor Midgard din prima generaţie (Mali-T604).

ARM a implementat tehnologii noi pentru optimizarea performanţelor, cum ar fi compresia internă a datelor (ARM Frame Buffer Compression) sau calcularea doar a zonelor care s-au schimbat dintr-un cadru 3D (Smart Composition). Compatibil cu standardele grafice OpenGL ES 3.0 şi DirectX 11.1, ARM Mali-T760 se laudă şi cu cea mai complexă implementare OpenCL 1.1 disponibilă pe o platformă mobilă, făcând astfel posibilă fructificarea sigură a avantajelor calcului paralel.

Mai micul Mali-T720 este destinat să înlocuiască bătrânul Mali-400, acesta oferind performanţe de 3-4 ori mai mari care ajung la 81.6 GLOPS şi un fillrate de 4.8 Gpix/sec în cazul cele mai puternice versiuni cu 8 nuclee. La fel ca ruda sa mai mare, Mali-T720 promite şi el îmbunătăţiri de eficienţă energetică de 150 de procente. Restul compatibilitătilor sunt similare, mai micul cip aducqnd şi el suport complet OpenGL ES 3.0, Direct X 11.1, OpenCL 1.1 şi RenderScript.

Dacă specificaţiile noilor produse sunt foarte bune pentru clasele superioară şi, respectiv, intermediară, ARM nu reuşeşte să convingă prea mult cu disponibilitatea. ARM Mali-T760 şi Mali-T720 vor fi disponibile abia în ultimul trimestru al anului viitor, ceea ce înseamnă că primele telefoane sau tablete care le vor folosi vor vedea lumina zilei abia în 2015, timp în care nici Qualcomm şi nici Imagination Tehnologies nu vor sta cu mâinile în sân.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News