Care e cel mai bun hard disk de cumpărat în 2016 şi de care modele ar fi bine să ne ferim

18.05.2016
Care e cel mai bun hard disk de cumpărat în 2016 şi de care modele ar fi bine să ne ferim

Backblaze, o companie cu activitate în domeniul serviciilor de stocare cloud, a publicat raportul pentru Q1 2016 detaliind rata de defectare cumulată a mai multor modele de hard disk-uri pentru consum, purtând semnătura unor branduri ca Western Digital, Seagate, Hitachi şi Toshiba.

Oferind consumatorilor o rară ocazie de a vedea nu doar care producător oferă cele mai bune hard disk-uri, ci şi care sunt modele exacte de care poate ar fi bine să ne ferim, Backblaze face notă discordantă cu alte companii de profil care se mulţumesc doar în a publica un clasament general al producătorilor, sau ţin aceste date secrete.

Cu grad rezonabil de acurateţe, datele statistice au fost obţinute pe baza unui număr de 61590 hard disk-uri, totalizând 1 miliard ore de funcţionare cumulate, sau 114115 ani. Rezultate sunt cu atât mai interesante de urmărit în condiţiile în care Backblaze foloseşte hard disk-uri obişnuite pentru consum, supuse însă unui regim de funcţionare intensiv care poate evidenţia destul de repede modelele predispuse la uzură accelerată sau cu alte probleme de design.

Însumând 34729 unităţi, seria de hard disk-uri Seagate ST4000DM000 este cel mai des întâlnită în rack-urile companiei, rata de defectare anuală estimată la 2.54% fiind rezonabilă în condiţiile unei utilizări intensive, mult peste ce am întâlni la un PC obişnuit. Totuşi, un alt grup de 207 hard disk-uri din seria ST4000DX000 duce rata de defectare la 9.63%, arătând că diferenţele de la o revizie la alta pot fi destul de mari. Surprinzător, modelul ST6000DX000 reprezentat cu un grup de 1882 hard disk-uri nu pare să aibă deloc probleme, rata de defectare observată fiind 0.

Trecând peste grupurile de hard disk-uri cu mai puţin de 50 unităţi instalate, prea puţine pentru a contura o părere despre fiabilitatea lor, în topul ruşinii mai intră şi modelul WD20EFRX cu o capacitate de 2TB. Cu o rată de defectare anuală estimată la 12.67%, hard disk-urile semnate de Western Digital nu par o alegere prea inspirată, însă dat fiind numărul de numai 133 unităţi folosite, este posibil ca problemele să fie limitate la un anumit lot de hard disk-uri şi nu întreaga serie.

Western Digital WD20EFRX

Reprezentată cu un grup de 458 hard disk-uri, seria WD60EFRX cu o capacitate de 6TB atrage atenţia cu 5.31% rată anuală de defectare.

Folosite în număr suficient de mare pentru ca acurateţea măsurătorilor să nu poate fi pusă la îndoială cu uşurinţă, seriile de hard disk-uri Hitachi cu capacităţi de 3TB şi 4TB par să fie cele mai fiabile, cu o rată anuală de defectare nu mai mare de 1%.

Samsung livrează un SSD de 4TB cu format 2.5”, adresat celor care doresc să renunţe definitiv la bătrânul hard disk

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult