Core i5 şi noile Core i7 – oferta mai accesibilă de la Intel

Când Intel a lansat seria Core i7, utilizatorii entuziaşti au avut parte de cele mai puternice procesoare pentru desktop. Totuşi performanţa aceasta a venit la un preţ destul de ridicat şi a necesitat schimbarea platformei. Erau aşteptate şi modelele mainstream spre acest final de an şi anunţul oficial Intel a întârziat, în ciuda faptului că în Taiwan se puteau cumpăra modelele respective, împreună cu plăcile de bază compatibile, de acum o lună. Cele trei procesoare lansate cu această ocazie sunt Intel Core i7-870 la 2,93 GHz, Core i7-860 la 2,8 GHz şi Core i5-750 la 2,66 GHz. Toate sunt dispun de patru nuclee, 8 MB de memorie level 2 cache şi un TDP de 95 W, fiind bazate pe arhitectura Lynnfield, derivată din Nehalem.

Core i5-750 - cel mai accesibil la ora actuală

Una din diferenţele semnificative între modelele de top Core i7 lansate cu ceva timp în urmă şi cele anunţate azi este legată de cipul propriu-zis. În locul celor 1366 de contacte pentru socket-ul LGA 1366, ele au doar 1156. Core i7-800 şi Core i5 sunt identice, diferenţa fiind dată de lipsa suportului pentru Hyper-Threading pentru cel din urmă. Deoarece procesoarele includ controller-ul de memorie şi canalele de comunicaţie cu porturile PCI Express, northbridge-ul plăcii de bază nu mai este necesar. Astfel a apărut noul chipset P55 Express. O altă funcţie adusă de arhitectura Lynnfield în noile procesoare este Turbo Mode. Pentru prima serie Core i7, ea permitea creşterea frecvenţei stock cu un nivel atunci când era necesar, cu cundiţia ca placa de bază şi sistemul de răcire să permită aceasta.

Arhitectura Lynnfield care elimină northbridge-ul din ecuaţie

În noile procesoare, Turbo Mode va fi mai avansat. Dacă este detectat un fir de execuţie, un singur procesor îşi va mări frecvenţa cu până la cinci paşi intermediari. Când încărcarea este medie şi sunt necesare două nuclee, ele îţi vor putea mări frecvenţa cu până la patru paşi. În cazul unei încărcări puternice a procesorului, toate cele patru nuclee se vor putea duce în sus în frecvenţă cu doi paşi.

Turbo Mode exemplificat

Din punct de vedere al performanţei, Intel susţine că noile Core i7 şi Core i5 sunt cu 20% mai rapide decât generaţia anterioară Core 2 şi oferă un consum cu aproximativ 50% mai redus în idle. Primele teste realizate de mai multe site-uri de profil au arătat că noile procesoare se pot supratacta destul de uşor, atât i7 870, cât şi i5 750 putând ajunge la 3,9 GHz. Şi acum, pentru cei interesaţi de cele spuse mai sus, vom menţiona preţurile oficiale ale noilor procesoare, pe care le practică Intel pentru mia de bucăţi. Core i7 870 stă cel mai sus cu 555 $, o sumă care nu este nici pe departe accesibilă consumatorului de rând căruia îi sunt teoretic adresate noile modele. Core i7 860 costă 285 $, iar Core i5 750 este cel mai accesibil cu un preţ de doar 199 $. Trebuie ţinut cont că pentru construirea unui sistem cu aceste procesoare este necesară o placă de bază cu chipset P55 Express şi memorie DDR3.

O placă de bază cu chipset Intel P55 Express